1. HABERLER

  2. HABER

  3. HSYK Krizi İçin Yeni Teklif RTÜK Modeli
HSYK Krizi İçin Yeni Teklif RTÜK Modeli

HSYK Krizi İçin Yeni Teklif RTÜK Modeli

Başbakan, parlamento içinde grupların kendi güçlerine göre RTÜK'te olduğu gibi HSYK içerisinde temsil edilmesi önerisini gündeme getirdi.

15 Ocak 2014 Çarşamba 15:36A+A-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün HSYK'da değişiklik öngören kanun teklifinin sebep olduğu gerginliği çözmek için önceki gün yaptığı görüşmelerin ardından dün AK Parti ve hükümet harekete geçti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ile birlikte CHP, MHP ve BDP'yi ziyaret ederek HSYK ile ilgili anayasa değişikliği yapılması önerisi götürdü. CHP, öneriyi yetkili kurullarında değerlendireceğini söylerken; MHP reddetti, BDP olumlu yaklaştı. Bozdağ, CHP'yi ziyaretinde, “Anayasa değişikliği için müzakereyi kabul ederseniz, 4 partili ya da sadece CHP ile bir komisyon kurabiliriz” mesajını verdi. CHP'liler ise, Adalet Komisyonu'ndaki teklifin anayasaya aykırı olduğunu hatırlattı; yargıç bağımsızlığını güvence altına alacak bir HSYK düzenlemesinden yana olduklarını iletti. CHP'li Muharrem İnce, “Adalet Komisyonu'ndaki teklifi geri çekin” dedi. Ancak Bozdağ, “Biz kamuoyuna bu konudaki kararlılığımızı göstermek durumundayız. Sizden olumlu bir teklif gelmezse bizim güvencemiz ne olacak? Masaya oturmaya karar verirseniz, biz teklif hangi aşamada olursa olsun dondururuz, Genel Kurul'a da indirmeyiz” cevabını verdi. Bozdağ, Anayasa değişikliğini de en kısa zamanda çıkarmak istediklerini söyledi fakat net bir süre vermedi. Bozdağ ile CHP'liler arasında görüşme sürerken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, 2010'daki anayasa değişikliğini hatırlatarak, şunları kaydetti: “Hedefimiz siyaseti, yargı vesayetinden kurtarmaktı. HSYK için yapılmak istenilen değişiklik, anayasaya aykırılık teşkil etmiyor. Önceki gün sayın Cumhurbaşkanı ile de görüştük. Yeni anayasa çalışmalarında HSYK'da bir yere kadar gelinebilmişti. Daha neticelenmemişti. Eğer muhalefet anayasa değişikliğini bu konuyla ilgili beraber yapalım derse, biz yasa teklifini dondururuz. Gerekirse Genel Kurul'a indirmeyiz.” HSYK için RTÜK modelini önerisi getiren Erdoğan, “Parlamento içinde gruplar, kendi gücüne göre aynen RTÜK'te olduğu gibi HSYK içerisinde temsil edilebilir. Biz bu teklife de varız. Hatta hatta Hakimler Kurulu'nu ayrı, Savcılar Kurulu'nu ayrı şekilde planlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Ancak muhalefet, RTÜK modeline karşı çıktı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, böyle bir öneriyi kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirtirken, bunun yargının siyasallaşması anlamına geleceğini savundu. MHP Grup Başkanı Oktay Vural, “Bütün kontenjanı bize verseler yine de böyle bir düzenlemeye 'evet' demeyiz” diyerek açık kapı bırakmadı. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise, “Anayasa değişikliğine olumlu yaklaşıyoruz. Bu konuda Uzlaşma Komisyonu gibi bir alt komisyon kurulabilir” yorumunu yaptı. 

Öte yandan, Yargıtay Başkanı Ali Alkan dün, HSYK değişikliği konusunda Cumhurbaşkanı Gül ile Köşk'te görüştü. Alkan, “AB'nin ve Venedik Komisyonu ilkelerinin esas alınması gerektiğini ifade ettik. İnşallah kamuoyunun ve hukuk camiasının tatmin olacağı bir metin ortaya çıkacaktır” temennisinde bulundu. YARSAV Başkanı Murat Arslan'ın da HSYK kanun tekifiyle ilgili görüşlerini iletmek üzere Gül'den randevu talep ettiği öğrenildi.

45 DAKİKALIK KRİTİK GÖRÜŞME

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ile birlikte CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Muharrem İnce ve Engin Altay'ı CHP grubunda ziyaret etti. Görüşme, yaklaşık 45 dakika sürdü.

Türkiye

HABERE YORUM KAT