1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. HİNDİSTAN

  4. Hintli Müslümanlar şiddetten sonra ekonomik boykot çağrılarıyla karşı karşıya
Hintli Müslümanlar şiddetten sonra ekonomik boykot çağrılarıyla karşı karşıya

Hintli Müslümanlar şiddetten sonra ekonomik boykot çağrılarıyla karşı karşıya

Hindu aşırı sağcı gruplar, kuzey Haryana eyaleti sakinlerini Müslüman dükkanlarını boykot etmeye çağırıyor. Gruplar daha önce Müslümanların ev ve işyerlerine zarar vermiş, bazı dükkanları yakmıştı.

13 Ağustos 2023 Pazar 14:50A+A-

Aşırı sağcı Hindu örgütler, Hindistan'ın Haryana eyaletinde toplumsal şiddetin patlak vermesinin ardından Müslüman işyerlerinin ekonomik olarak boykot edilmesi ve Müslümanların köylerden uzak tutulması çağrısında bulundu.

Vişwa Hindu Parişad örgütüne bağlı bir grup Nuh ilçesinde altı kişinin ölümüne neden olan saldırıyı gerçekleştirdi. Çatışma kısa sürede diğer ilçelere de sıçradı. Gurugram'da bir cami ateşe verildi ve imam yardımcısı 22 yaşındaki Muhammed Saad öldürüldü.

Haryana İçişleri Bakanı Anil Vij, Haryana polisinin şimdiye kadar 312 kişiyi tutukladığını ve en az 106 kişiyi tedbir amaçlı gözaltına aldığını söyledi. Bunun üzerine çeşitli Hindu gruplar tarafından protesto çağrıları yapıldı.

2 Ağustos'ta Nuh'ta, Hisar ilçesine bağlı Hansi şehrinde düzenlenen bir gösteride, Hindu aşırı sağcı grup Bajrang Dal'dan Krishna Gurjar, Hindulara işyerlerinde çalışan tüm Müslüman çalışanları kovmaları, aksi takdirde bir boykot uygulanacağını söyledi. 

Gurjar, "Dükkânında herhangi bir Müslümanı çalıştıran esnafların dükkanlarının dışına boykot için posterler yapıştıracağız ve onları cemaatimizin hainleri ilan edeceğiz" dedi. "Burada sadece Hindu satıcılar bulunacak. İki gün sonra herhangi bir Müslüman satıcı bulunursa, başına gelecek her şeyden kendisi sorumludur.”

Gurjar daha sonra Al Jazeera'ya Rohingyalar gibi yabancı Müslümanların tahliye edilmesini istediğini söyledi. 

Hansi Müslümanlarının şehri terk etmesini isteyip istemediği sorulduğunda, “Bajrang Dal'ın amacı kimseyi korkutmak değil. Ancak Bajrang Dal'ın kendisi korkmayacak ve Hindu topluluğunun korkmasına izin vermeyecek.”

Kısa süre önce mahkeme önünde nefret söylemine itiraz eden avukat Shahrukh Alam, Müslümanlara yönelik ekonomik boykot çağrılarını "onlara yönelik yapısal şiddetin bir parçası" olarak nitelendirdi.

“Bu talepler bir şekilde Müslümanların bu ülkede daha az hakka sahip olduğunu varsayıyor ve bu nedenle de kasaba ve mahallelerden kovulabiliyorlar. Ayrıca bu tür talepler Hindistan ulusunun bütünlüğünü ve güvenliğini ihlal etmektedir. Alam, Hindistan Anayasasında güvence altına alınan temel hakları ihlal ediyor” dedi.

Polis yetkililerinin sık sık mitinglerde Hindu aktivistlerle birlikte yürürken görüldüğünü söyledi.

“Bazen, polis personelinin bu nefret dolu mitingleri kenardan izlediği görülebilir. Alam, bu amaçla, polisin herhangi bir işlem yapmaması da Yüksek Mahkeme'nin emirlerini ihlal ediyor” dedi.

Nisan 2023'te Yüksek Mahkeme, Hindistan eyaletlerine herhangi bir şikayette bulunulmasını beklemeden nefret söylemi olaylarını kaydetme emri verdi.

Hansi'nin polis müfettiş yardımcısı Virendar Sangwan, El Cezire'ye Gurjar ve diğerleri aleyhine isyan çıkarmak ve "sınıflar arası düşmanlığı teşvik etmek" suçundan dava açıldığını, soruşturmanın hala devam ettiğini söyledi.

Ağustos'ta Haryana'nın Tigra köyündeki başka bir gösteride Hindu protestocular, Gurugram semtindeki Anjuman Jama camisinin imam yardımcısını öldürmekten tutuklananların serbest bırakılmasını talep ettiler.

“Gurugram'da marangoz, berber, manav, tamirci ve taksi şoförü olarak çalışan yüzlerce Müslüman erkek var ve biz onları her zaman destekledik. Bajrang Dal'dan Kulbhushan Bhardwaj toplantıda, "Ama şimdi şehirdeki barışı bozmaktan sorumlu oldukları için hiçbir yerden destek görmemelerini sağlayacağız" dedi.

“Müslümanların şehirde yaşamasına ve çalışmasına izin verilmemeli. Kent halkına sesleniyoruz, kendilerine apartman, gecekondu kiralamayın.”

Bhardwaj ve diğerlerine karşı farklı gruplar arasında düşmanlığı teşvik ettikleri için dava açıldı. Al Jazeera, Gurugram'da polis yetkilileriyle temasa geçti ancak bir yanıt alamadı.

Haryana'nın Mahendergarh, Rewari ve Jhajjar olmak üzere üç ilçesindeki 50'den fazla köy muhtarı, 3 Ağustos'ta yaptığı açıklamalarda, "Nuh'ta Hindulara karşı işlenen zulmün" ardından Müslüman tüccarların kendi bölgelerine girişini yasaklama kararı aldıklarını açıkladı.

El Cezire'nin gördüğü mektuplarda köy muhtarları, "Hiçbir Müslüman'ın köyde eşya satmak, sığır satın almak, dilenmek gibi her türlü ticaret yapmasına izin verilmeyecek" yazıldı.

Hareket, Twitter'da Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından takip edilen önde gelen bir sağcı etkileyici tarafından desteklendi.

Alam, yayınlanan ifadelerin yasalara aykırı olduğunu söyledi.

"Bu tür mektuplar yazma eylemi, Hindistan'ın bütünlüğüne, Anayasa'da vaat edilen kardeşliğe ve statü eşitliğine yönelik bir saldırı ve şiddettir. Yetkililerin bu tür mektupları yazanlara soruşturma açmaması beni hayal kırıklığına uğrattı” dedi.

8 Ağustos'ta avukat Kapil Sibal, Hindistan Yüksek Mahkemesi'ne Müslümanlara yönelik ekonomik boykot çağrılarına karşı bir dilekçe verdi.

Bir gün sonra sendikalar, binlerce çiftçiyle birlikte Haryana'nın Hisar ilçesinde gösteri yapmak için toplandı.

“Müslüman tüccarların girişini yasaklayan bu yazılar anayasaya aykırıdır. Bütün köylerin bu konuda hemfikir olduğunu düşünmüyorum” dedi protestoyu organize eden çiftçi Suresh Koth.

Hindular, Müslümanlar ve Sihler de dahil olmak üzere ülkedeki tüm dinlerden liderlerin durumu görüşmek üzere davet edildiğini söyledi.

Koth, "İsyancıların tutuklanması gerektiği mesajını verdik ve barış istiyoruz" dedi.

 

 

HABERE YORUM KAT