1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. HİNDİSTAN

  4. Hindistan'ın en kalabalık eyaletindeki İslâmî okullar fiilen yasaklandı
Hindistan'ın en kalabalık eyaletindeki İslâmî okullar fiilen yasaklandı

Hindistan'ın en kalabalık eyaletindeki İslâmî okullar fiilen yasaklandı

Hindistan’ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradeş’te anayasaya ve laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle Müslüman dinî okulların yasaklanması, eyaletteki 25 bin İslâmî okulda yaklaşık 2,7 milyon öğrenciyi ve 10 bin öğretmeni etkileyecek.

31 Mart 2024 Pazar 12:45A+A-

Hindistan'da yüksek mahkeme, ülke çapında yapılacak ulusal seçimlerden haftalar önce, Uttar Pradeş eyaletindeki medreseleri düzenleyen bir yasayı iptal ederek İslâmî okulları fiilen yasakladı.

Allahabad Yüksek Mahkemesi, ülkenin en kalabalık eyaleti Uttar Pradeş'teki Müslüman dinî okulları düzenleyen 2004 tarihli "Medrese Eğitim Yasası"nın, Hindistan Anayasasının temel yapısının bir parçası olan laiklik ilkesini ihlal ettiğiniilân ederken, eyalet hükümetine İslâmî sisteme kayıtlı öğrencileri genel okullara taşıması talimatını verdi.

Hindistan'da Müslüman nüfusun yaşadığı eyaletlerin onlarca yıldır parçası olan bu okullar İslâmî eğitim yöntemlerine odaklanırken, Hindistan'daki diğer okullar geleneksel eğitimi takip ediyor.

Hâlihazırda büyük bir baskı altında bulunan Hintli Müslümanları daha da ayrıştıran mahkeme kararı, söz konusu medreselerde eğitim gören öğrencilerin normal okullara devam etmesine hükmederek, "Eyaletin din eğitimi için bir kurul oluşturma veya sadece belirli bir din veya felsefe için bir kurul kurma yetkisi yoktur." ifadeleri kullanıldı.

Mahkemede Subhash Vidyarthi ve Vivek Chaudhary yargıçlarının aldığı kararda, "Eyalet hükümeti ayrıca 6 ila 14 yaş arasındaki çocukların usulüne uygun olarak tanınan kurumlara kabul edilmeden bırakılmamasını sağlayacaktır." ifadesi de yer aldı.

Mahkeme, 240 milyon insanın beşte birinin Müslüman olduğu eyaletteki medrese yasasını "anayasaya ve laikliğe aykırı" olduğunu savunarak iptal etti.
Eyaletteki Müslüman azınlık temsilcileri, mahkemenin kararına tepki göstererek kararı temyiz mahkemesine taşıyacaklarını bildirdi.

Öte yandan, eyalet hükümetini yöneten Uttar Pradesh BJP'nin sözcüsü Rakesh Tripathi de, Medrese Eğitim Yasası'nı iptalinin, Müslüman dinî okullara karşı olmadığını ve Müslüman öğrencilerin eğitimi konusunda endişe duyduğunu söylüyor:

"Herhangi bir medreseye (dinî okula) karşı değiliz ama ayrımcı uygulamalara karşıyız. Yasa dışı finansmana karşıyız ve hükümet, mahkeme kararını inceledikten sonra başka eylemlere karar verecek."

HABERE YORUM KAT