1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. HDP Hangi Direnişi Destekliyor?
HDP Hangi Direnişi Destekliyor?

HDP Hangi Direnişi Destekliyor?

HDP hangi “onurlu direnişi” destekliyor? Kirli İran rejiminin emir eri, katil Esad rejiminin şebiha komutanı Hizbullah'ın “onurlu direnişi”ni mi destekliyor HDP?

15 Haziran 2015 Pazartesi 12:48A+A-

Ceren Kenar, Lübnan Hizbullahının kanalı Al-Manar TV'de 20 dakikalık canlı yayına katılan Selahattin Demirtaş'ın açıklamalarını yorumluyor:

***

 

HDP hangi direnişi destekliyor?

Ceren Kenar / Türkiye

Malum son seçimlerin uluslararası medya açısından en ratingli bulunan unsuru, HDP'nin barajı aşması, ve Guardian gazetesi tarafından “Kürt Obama” ifadesi ile sunulan HDP eş-başkanı Selahattin Demirtaş. (diğer eş-başkan Figen Yüksekdağ'ın aynı düzeyde medya görünürlülüğüne sahip olduğunu söylemek mümkün değil.)

Demirtaş seçimin hemen sonrasında CNN International'da duayen gazeteci Christiane Amanpour'un sorularını yayınladı. “Erdoğan'ı durduran adam” sözleri ile takdim edilen Demirtaş bu mülakatında, Türkiye dış politikasına dair ilginç iddialarda bulundu. Türkiye'nin IŞİD'e destek verdiğini ima eden Demirtaş, bir koalisyon hükümetinin Türkiye'nin sınırlarından yabancı savaşçıların geçişini engelleyebileceğini ima etti. Bununla beraber kendi partisinin seçim başarısını, Türkiye'de demokrasi ve sekülerizmin bir zaferi olarak açıkladı.
Demirtaş'ın seçimden sonra konuştuğu bir başka yayın organı ise, Lübnan Hizbullahı'nın kanalı el-Manar oldu.

Lübnan Hizbullahı, İran'ın ABD ve İsrail'e karşı kurduğu “direniş ekseninin” bir parçası. Lübnan iç savaşını bitiren Taif anlaşması sonrasında, Lübnan'da silah bırakmayan ve devlet içi devlet kuran bir oluşum. Sponsoru İran ve Suriye rejiminin desteği ile sadece İsrail'e karşı savaşmadı Hizbullah, aynı zamanda Lübnan içi siyaset dengeleri ile de oynadı. Lübnan eski başbakanı Refik Hariri suikastinde Hizbullah'ın rolü olduğu bu suikasti aydınlatmak için kurulan uluslararası mahkeme tarafından ortaya konuldu. Bu suikastten dolayı 5 Hizbullah militanı (Hussein Hassan Oneissi, Salim Jamil Ayyash, Assad Hassan Sabra, Hassan Habib Merhi and Mustafa Amine Badreddine) gıyaben yargılanıyor.

Hizbullah'ın direniş eksenini yeniden tanımlaması Suriye'de isyanın başlaması ile oldu. İsrail ve Lübnan'daki muhalifleri artık Hizbullah için ikinci plandaydı. Esad rejimini kurtarma misyonu diğer sponsoru İran tarafından bu örgüte verilmişti. 

Hizbullah lideri Nasrallah, Esad'ın muhaliflerine karşı olan savaşının “kendi savaşı” olduğunu ifade etti ve sözünü yerine getirdi. Hizbullah militanları Esad için sahaya indi. Hizbullah komutanları, Esad için strateji belirledi. Hizbullah'ın 5000'den fazla askerini Suriye'ye gönderdiği tahmin ediliyor. Bu savaşta ölen Hizbullah militanlarının sayısını bilmek tam olarak mümkün olmasa da, 700 ila 1000'den fazla bir rakam arasında olduğu tahmin ediliyor.
Demirtaş işte bu Hizbullah'ın kanalına çıkarak, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'neo-Osmanlıcı' politikalarını yerden yere vurdu ve hatta Suriye krizini derinleştirdiği iddiasında bulundu.

Bununla beraber, HDP olarak Hizbullah'ın onurlu direnişini güçlü şekilde desteklediklerini söyledi.

HDP hangi “onurlu direnişi” destekliyor?

Kirli İran rejiminin emir eri, katil Esad rejiminin şebiha komutanı Hizbullah'ın “onurlu direnişi”ni mi destekliyor HDP?

Lübnan eski başbakanı da dâhil olmak üzere, birçok siyasetçi, entelektüel, din adamının hayatına mal olan bir suikast silsilesinin tetikçisi Hizbullah'ın “onurlu direnişi”ni mi destekliyor HDP?

Bölgede Şii mezhepçiliğin kalelerinden olan Hizbullah'ın “onurlu direnişi”ni mi destekliyor HDP?

HDP hangi “onurlu direnişi” destekliyor?

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum