1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Hasder’de Kalem Suresi İşlendi
Hasder’de Kalem Suresi İşlendi

Hasder’de Kalem Suresi İşlendi

Haftalık geleneksel olarak yapılan Cumartesi sohbetlerinde Muş Alpaslan Üniversitesi Ar. Gör. Cahit Karaalp Kalem suresini işledi

13 Mart 2016 Pazar 17:18A+A-

Cahit Karaalp Kur’an’daki Yemin ifadelerinin ehemmiyeti, Allah Resulunun nimet ile mecnun(deli) olmadığı ve aslında kimlerin deli olduğu, kimlere itaat edilmeyeceğini ve bu halde olanları neyin beklediği gibi konulara değindi.

Karaalp sohbetinde :’’ Birinci ayet olan ‘nun’ ifadesi bir dikkat çekme ve algıyı toparlama amaçlıdır.

Eğer Rabbimiz bir konunun ehemmiyetini anlatmak istiyorsa ona Arapların da yaptığı gibi bazı ifadelerle dikkat çeker. Bir sonraki ayette Rabbimiz kalem ve yazılanlar üzerine yemin ederek asında vahyin yazılmasının, kaleme alınmasının, korunmasının ehemmiyetini hatırlatmaktadır.

‘Sen rabbinin nimetiyle deli değilsin’ deli delilini kaybedendir. Vahiy delilini, Kur’an delilini kaybedendir asıl deli. Ne şaşırtıcıdır ki günümüzde Hakk davada koşturan gayret eden hizmet eden infak edenler deli sayılmaktadır ve kendini düşünen mal mülk peşine düşen ise uyanık akıllı zannedilmektedir. Bu; kavramlarımızın, algımızın alt üst olduğunu göstermektedir.

Sen onların dediklerine uyma, onların delilik sandıklarına karşılık seni bitmez tükenmez bir ödül beklemektedir.

Oysaki Allah, kimin deli olduğunu kimin akıllı olduğunu biliyor. Allah bu ve benzeri ayetlerde bizlerin kaybedenler olmadığını asıl kaybedenlerin onlar olduğunu söylüyor. Zahmet değil rahmet olarak gönderilen Resulun ve yolundan gidenlerin hem ecirlerle taltif edileceği hem de insanlarca sürekli hatırlanacağı bir gerçektir. Seyyid Kutup,Hasan El-Benna, Mevdudi gibi..

Onlar senin yumuşak davranmanı isterler. Bu ayette Allah Resulünün  karşısında taviz verdirmeyi ve tavizlere tacizlerle girişmeyi bekleyen bir akıl resmediliyor. Taviz veren tacize maruz kalır. Resule sunulan tüm maddi tekliflerin temelinde de taviz üzerinden davadan saptırma vardır. Bizler sakın ama sakın eğilmeyecek ve doğrularımızı ağza çalınan bir parmak bal ile arkamıza atmayacağız.

İlerleyen ayetlerde Allah kimlere uymayacağımızı kimlere itaat etmeyeceğimizi hatırlatıyor şöyle ki:

Ey Resul sakın uyma

1-Yemin edip duran o alçaklara

2-Dedikodu yalan iftiracılara

3-Her türlü kaba ve saygısız soysuzlara

4-Sahip olduğu çokluk üzerinden kendisine okunan ayeteler için ‘eskilerin efsanesi’ diyenlere(10-15)

 Dikkat etmek lazımdır ki soysuz ifadesi veledi zina için değil; dini  olmayan, geçmişini unutan, kendisinin bir balçıktan yaratıldığını unutan içindir.

 Kısacası ‘Ey Müslümanlar, Üzerinde Müntesip Olduğunuz Dinin Değerini Bilin Taviz Vermeyin Kazanan Olacaksınız.’ Diyerek sunumunu tamamladı. Sunum sonrası soru-cevaplarla sohbete devam edildi.

hasder-201603133-02.jpg

hasder-201603133-03.jpg

HABERE YORUM KAT