1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Hala resmi ideolojinin yalanlarına öğrencilerin doğru cevap vermesi isteniyor
Hala resmi ideolojinin yalanlarına öğrencilerin doğru cevap vermesi isteniyor

Hala resmi ideolojinin yalanlarına öğrencilerin doğru cevap vermesi isteniyor

Tek Parti zorbalığı ile toplumu Kemalizm’e adapte etmeye kalkışan, Batılı söylemleri değer diyerek kamuya dayatan, tarihi, Kemalizm’in dogmalarıyla öğrencilere aktarmaya çalışanlar 2022 LGS sınavına soru hazırlamaya devam ediyor!

07 Haziran 2022 Salı 10:03A+A-

HAKSÖZ HABER

2022 Liselere Geçiş Sistemi (LGS), geçtiğimiz hafta sonu yapılan sınavla tamamlandı. Sınavda öğrenciler T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük adlı dersten sorumlu tutulurken, İnkılap Tarihi adı altında Mustafa Kemal öğretilerini dayatan MEB, hazırladığı sorularla “Hangi uydurma tarihi öğretiyor?” yorumlarına sebep oldu.

LGS’de yer alan T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitapçığında ‘Mustafa Kemal’in tek partili siyaset anlayışı’na değinilmezken, muhalefetin yokluğundan şikayet ettiği ve çok partili hayatı desteklediği iddialarına yer verildi.

Mustafa Kemal’in asla hata yapmadığı, yaptığı tüm eylem ve söylemlerin ulvi bir amaca hizmet ettiği, anlatılarının yer aldığı İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde öğrencilere:

“Mustafa Kemal çok yakın arkadaşı olan Fethi Bey’den yeni bir parti kurmasını istediği zaman ona: “Meclis’te bir muhalefet yok ki ben memleketin durumunu anlayayım, Sen bu görevi yapacaksın” demiştir. Mustafa Kemal, bu sözüyle aşağıdakilerden hangisine vurgu yapmıştır?” sorusu soruldu.

inkilap-tarihi-sorusu.jpg

9 Ağustos 1930'da Mustafa Kemal’in ‘talimatıyla’ büyükelçilikten istifa eden 12 Ağustos 1930’da ‘Serbest Cumhuriyet Fırkası'nı kuran ve partinin genel başkanı olan Fethi Okyar’ın partisinin, 18 Aralık 1930’da hangi sebeple ve kim tarafından kapatıldığını aktarmayan, derslerinde anlatmaktan kaçınan MEB’in hazırladığı bu soruyla hangi bilgi ve değeri ölçmeye çalıştığı merak edildi.

 

Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın kısa siyasi hayatı ve dönemin siyasi arenasındaki konuşmaları aktaran tarihçi Yavuz Bahadıroğlu'nun kaleminden, 'çok partili hayata geçmek isteyen Kemalizm'in salvolarını' okuyabilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT

8 Yorum