1. HABERLER

  2. HAKSÖZ OKULU

  3. Haksöz Okulu’nda ABD’deki Gösteriler ve Irkçılık Konuşuldu
Haksöz Okulu’nda ABD’deki Gösteriler ve Irkçılık Konuşuldu

Haksöz Okulu’nda ABD’deki Gösteriler ve Irkçılık Konuşuldu

Haksöz Okulu’nda ABD’den Zekat Vakfı (Zakat Foundation) yetkilisi Donna N. Demir’in konuk olduğu programda Amerika’daki ırkçılık ve yükselen protestolar konuşuldu.

26 Haziran 2020 Cuma 22:42A+A-

Haksöz Okulu YouTube kanalında Mehmet Ali Kaçmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen ve Haksöz Dergisi yazarı Eyüp Sabri Togan’ın çevirmen, ABD’den Zekat Vakfı (Zakat Foundation) yetkilisi Donna Neil Demir’in konuk olarak katıldığı canlı yayın programında Amerika’da son dönemde artan ırkçılık karşıtı protestolar ve ırkçılığın Birleşik Devletler’deki tarihi konuşuldu. 

Afro-Amerikalı bir mühtedi olan Donna Neil Demir ABD’deki ırkçılığın kurumsal bir ırkçılık olduğunu ve ABD toplumunun iliklerine kadar işlediğini vurguladı. 

ABD’deki ırkçılık karşıtı protestoların geçmişinin 1960’lara uzandığını belirten Demir, siyahilere yönelik baskının ise 400 yıllık bir geçmişi olduğunun altını çizdi. Demir, George Floyd’un polis tarafından öldürülen ilk siyahi olmadığını belirterek daha önce birçok silahsız siyahinin de ABD polisi tarafından öldürüldüğünü hatırlatarak protestoların yakın geçmişteki arka planına vurgu yaptı.

ABD toplumunun bölünmüş bir toplum olduğunu, siyahlarla beyazlar arasında ciddi manada bir kopukluk olduğunu belirten Demir, bazı siyahilerin hayatlarında beyazlarla irtibatının ancak karşısına bir beyaz polis çıkması halinde olduğunu ifade etti. Eğitimden sağlık sistemine kadar birçok alanda ABD’de siyahi olmanın bir dezavantaja dönüşebildiğini söyleyen Demir, köleliğin kalkmasıyla beraber ülkedeki siyahiler için hapishanelerin köleliğin yerini aldığını kaydetti.

Demir, Malcolm X’in sözüne atıfla “ABD rüyası siyah adamın kabusudur” derken, “Bu saatten sonra Afrika’ya dönemeyeceğimize göre ABD’de insanca yaşayabilmeliyiz” şeklinde konuştu.

Protestolardaki yağma görüntüleri hakkında yöneltilen soruyu cevaplayan konuşmacı, ABD’deki siyahilerin bozulmuş bir topluluk olduğunu ve dolayısıyla bu tür görüntülerin bu arka planla değerlendirilmesi gerektiğini belirterek bu konuda abartı payı ve ırkçı beyazların kışkırtmalarının da bulunduğunu ifade etti.

Demir son olarak nerede adaletsizlik varsa Müslümanlar olarak orada adaletsizliğe uğrayanlarla dayanışma içerisinde olmamız gerektiğini hatırlattı.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum