1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Göçmenleri taşıyan botun batmasına kamuoyu, “Bu normal değil” diyor
Göçmenleri taşıyan botun batmasına kamuoyu, “Bu normal değil” diyor

Göçmenleri taşıyan botun batmasına kamuoyu, “Bu normal değil” diyor

Fransa ve İngiltere arasında bulunan denizde mültecileri taşırken batan botta hayatını kaybeden 27 kişinin cansız bedenleri bulunmaya devam ediyor. Yetkililer hamile bir kadın ve küçük bir kız çocuğun da öldüğü olayla ilgili soruşturmaya çağrılıyor.

08 Aralık 2021 Çarşamba 14:13A+A-

HAKSÖZ HABER

İngiltere kıyılarına varmayı amaçlayan mültecileri taşıyan botun İngiliz yetkililer tarafından denize geri itildiği ifade edilirken, Fransa tarafı da mültecileri kendi kıyılarından ayrılmaya zorluyor.

Cansız bedeni bulunan kişiler arasında hamile bir kadın, 18 ve 20 yaş arasındaki 4 kişi ve 1 kız çocuğu bulunuyordu.

Fransız yetkililer boğularak öldükleri tahmin edilen mültecilerin birçoğunun hipotermi nedeniyle ölmüş olabileceklerini açıkladı.

Her yıl on binlerce göçmen, Fransa ve İngiltere arasında bulunan Manş Tüneli çevresinden kalkan şişme botlarla daha iyi bir hayat kurabilmek için ülkeler arası geçiş yapıyor.

Fransız bir yetkili basına verdiği demeç esnasında bulunan cesetler ile ilgili şöyle dedi: “Ne kadar zor olduğunu tahmin edemezsiniz. Şok olduk. Bulduğumuz cesetler arasında hamile bir kadın ve 18 ila 20 yaş arasındaki gençler bir de küçük bir kız çocuğu vardı.”

Şu ana kadar battan mülteci botundan geriye iki kişinin sağ bulunduğu belirtildi. Botta bulunan göçmenlerin savaştan kaçanlar olduğu belirtilirken, sağ bulunan iki kişinin de soğuktan etkilendiği ifade edildi.

İnsan hakları örgütleri olayda İngiltere’yi sorumlu tuttu. İnsan hakları örgütlerine göre mültecileri taşıyan botlar İngiltere sahil ekipleri tarafından denize geri itildi. İngiltere hükümeti ise Fransa tarafına doğru mültecileri taşıyan botu itmediklerini ifade etti.

Fransa’nın da suçlu oldukları iddia edilen göçmenleri Calais kenti yakınlarından denize doğru ittiği ifade edildi.

Mehdi Dimpre adlı Calais kenti sakini basına verdiği demeçte, “Bu ciddi bir şey. Beni sinirlendiriyor. Böyle bir şeyin yaşanması normal değil. Bu politik bir durumun sonucu. Geldiğimiz noktayı gösteriyor. Bu normal değil. Beni öfkelendiriyor.” ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT