1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. G. Kore'de mahalleli Müslümanların cami inşaatına domuz kafası ile tepki gösteriyor
G. Kore'de mahalleli Müslümanların cami inşaatına domuz kafası ile tepki gösteriyor

G. Kore'de mahalleli Müslümanların cami inşaatına domuz kafası ile tepki gösteriyor

Güney Kore’nin Daehyeong-dong mahallesinde yaşayan Müslümanların cami inşa etme taleplerine Kore hukuku onay verirken mahallelinin absürt gerekçeler ile karşı çıktığı ifade edildi.

13 Kasım 2022 Pazar 14:11A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

İslamofobik tavırlar sergileyen Koreliler ile Müslümanlar arasında tansiyon yükselirken Kore Yüksek Mahkemesi cami inşaatına verilen hukuki onayı tasdikledi.

Daehyeong-dong mahallesinde yaşayan Müslümanlar ile Güney Koreliler arasında cami inşaatı nedeniyle gerilim yaşanıyor. Kültürel bir çatışmanın yaşandığı bölgedeki Müslüman göçmen topluluğunun mahallede bir cami inşa etme talebine yerel yetkililer ve yerel mahkemenin onay vermişti. Ancak yerel sakinler tarafından mahkeme kararı iptal istemiyle yargıya taşındı. Yerel mahkeme cami inşaatının inşa istemini iptal etti. Ancak karara itiraz eden Müslümanlar kararı Yüksek Mahkemeye taşıdı. Yerel mahkemenin iptal istemini reddeden üst mahkeme, cami inşaatının bölgede yaşayan Müslümanlar için bir gereklilik olduğunu belirterek iptal istemini reddederek hukuki açmaza son verdi.

Bu defa da yerel sakinlerin bölgede yaşayan Müslümanlardan, ‘toplu olarak hareket etmeleri, gruplar halinde gezmeleri(cemaat halinde) ve yemek kokularını’ bahane ederek rahatsız olduklarını iddia etmeye başladığı öğrenildi.

Bir yıldan fazla bir süredir bölge sakinleri tarafından engellenmeye çalışılan cami inşaatına Müslümanlar gecikmeden başlamak isterken İslamofobik saldırıların hedefi olmaya başladı.

 

kore-islam-karsitligi.jpg

 

Bölge, birçok uluslararası öğrencinin gittiği Kyungpook Ulusal Üniversitesi'ne (KNU) oldukça yakın. 2014'ten beri KNU'nun Müslüman öğrencileri Daehyeong-dong'daki bir binayı ibadet yeri olarak kullanıyor. Üniversitede okuyan 26 yaşındaki Pakistanlı bir öğrenci olan Muaz Razak, medyaya bu geçici ibadethanenin amaca uygun bir yer olmadığını belirtirken, "Soğutma sistemi olmaması ve yerden ısıtma olmaması gibi sorunları vardı... Ayrıca ev oldukça küçüktü, öğrencilerin çoğu dışarıda ibadet etmek zorunda kalıyordu.” dedi.

Bunun üzerine topluluk, Müslüman öğrencilere daha güvenli ve daha sessiz bir ibadet yeri sunmak için mahallede bir cami inşa etmeye karar verdi. 2020 yılında kaymakamlık onayı ile inşaata başlandı. Mescidin inşaatı için kullanılacak alanın Pakistan ve Bangladeşli altı Müslümana ait olması işleri bir nebze kolaylaştırdı. İki katlı, 20 metre yüksekliğinde minaresi olan bir cami inşaatı başlarken İslamofobik saldırılar başladı.

İnşaat çalışmaları başladığından beri Koreli yerli mahalle sakinleri bu duruma şiddetle karşı çıktı. Çoğu, mahallelerindeki camiye direnmelerinin birincil nedeni olarak gürültü ve yoğunluğu bahane etti.

Jang soyadına sahip bir mahalleli İslamofobik gerekçesini şöyle açıkladı: "Günde birkaç kez büyük insan kalabalığının evinizin ön kapısından geçtiğini hayal edin. Sohbet eden, yürüyen, bisiklet ve motosiklet kullanan insanların sesi sizi çıldırtacak.”

Aynı sokakta çamaşırhane işleten bir kadın da benzer “endişeleri” dile getirerek, "Birçoğunun bisikletlerini ve motorsikletlerini ara sokağa park ettiğini gördüm. Gruplar halinde gelip gidiyorlar. Bu küçük mahallenin daha da kalabalık olacağı aşikar.” dedi.

Jang, caminin inşasına kadar sakinlerin Müslüman toplulukla uyum içinde yaşadıklarını, yemeklerini paylaştıklarını ve hatta birbirlerine verebilecekleri küçük rahatsızlıkları görmezden gelecek şekilde yaşadıklarını söyledi. Ama şimdi, iki grup arasında sürtüşme kaçınılmazdır diyen mahalleliye göre bu sürtüşmenin amacı, "Yaşam ortamımızı korumak için sakinlerin son çaresi"

 

kore-islam-karsitligi-cami.jpg

 

Hukuk savaşı

Köylülerin caminin yapımıyla ilgili çok sayıda şikayette bulunmasının ardından, bölge müdürlüğü konuyla ilgili başlangıçtaki tutumunu tersine çevirdi ve Şubat 2021'de inşaatın durdurulması için idari bir emir verdi. Müslüman ev sahipleri konuyu mahkemeye taşıdı ve Aralık ayında bir mahkeme emri, bölge müdürlüğünün kararını yürürlükten kaldırarak lehlerine karar verdi. Bu yılın Eylül ayında ise üst mahkeme, alt mahkemenin kararını onadı ve caminin inşaatına devam edilebileceğini belirtti.

Mahalle sakinleri, cami için alternatif bir arsa bulunması için kaymakamlığa baskı yapmaya çalıştı, ancak yönetim Müslüman öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir yer bulunamadığı için kararın doğru olduğunu savundu.

 

kore-islam-karsitligi-ust.jpg

 

İslam karşıtı protesto ve hakaretler

Mahalle sakinleri, mahallede cami yapılmasına karşı olduklarını göstermek için fiziksel ve psikolojik direniş stratejileri uyguladılar. Sitenin girişini araçlarla bloke ederek inşaat çalışmalarını engellemeye çalışıyorlar. Çoğu zaman, inşaatın devam ettiği araziye bakan sokakta, domuz kafalarını sandalyelerin veya kovaların üzerine bırakıyorlar.

İslam karşıtı duygular mahalle genelinde yaygınlaşıyor bölgeye yerleştirilen birçok İslamofobik işaret ve pankartlarda bunu açıkça gösteriyor.

Gerilimin ortasında caminin yaklaşık %60'ı tamamlandı ve ilerlemesini başka bir şey engellemezse, 2022'nin sonunda tamamlanması bekleniyor.

Kaynak: Koreaboo

HABERE YORUM KAT

6 Yorum