1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Fatih Altaylı hoca ile insani değerler dersi!
Fatih Altaylı hoca ile insani değerler dersi!

Fatih Altaylı hoca ile insani değerler dersi!

Fatih Altaylı, Öykü Gürman’ın ateizm hakkında söylediği sözleri değerlendirmeye çalışmış…

22 Kasım 2020 Pazar 16:35A+A-

HAKSÖZ HABER

Öykü Gürman isimli şahsın bir röportajda inanç, vicdan ve ateizm konularında söyledikleri  tartışma konusu yapıldı. “Merhametli olmak için inançlı olmak lazım. İnançsız birinin merhametli olabileceğine inanmıyorum” şeklinde ifadelerde bulunan Öykü Gürman’ı tanımıyoruz. En azından kendisini tanıdığını iddia eden Fatih Altaylı kadar…

Ancak şunu biliyoruz ki merhametle inanç arasında kurulan ilişki Öykü Gürman’ın sözlerinden ibaret değil. Düşünce tarihi bu mevzuyu tartışmış ve azımsanamayacak derecede düşünür ikisinin arasında paralel bir ilişki olduğunu ifade etmiştir. Kendinden daha aşkın bir varlığa iman etmiş-kul olmuş kimselerin ontolojik olarak daha fazla vicdani davranış göstermeleri gayet doğal bir şeydir. Merhametli insanların neden genellikle inançlı insanlar olduklarına bakmak için dünyanın farklı bölgelerinde ihtiyaç sahipleri için çalışma yapan organizasyonlar incelendiği vakit bir tek İslam inancına sahip olanlar değil farklı inanç gruplarından çeşitli STK’lar ile karşılaşılacaktır. Fatih Altaylı’nın mültecileri İzmir depreminde ortaya çıkan faciadan sorumlu tuttuğu zorlama yazısı hala hafızalardaki tazeliğini koruyor. 

“Tek Tanrılı inançların öncesinde ahlak ve merhamet yok muydu?” gibi enteresan sorular soran Altaylı, tarihi batı merkezli okumanın bütün handikaplarıyla konuştuğunun farkında değil. Batı bu meseleleri aştı ama bizdeki garpzedelerin mevzudan haberi bile yok! Ne yapalım seviye bu olunca bizlerde amiyane tabirler ‘kıytırık’ meselelerle uğraşmak zorunda kalıyoruz. İnsanlık tarihini Adem (as) ile başlatırsanız ortaya çok daha farklı bir tarih okuması çıkacaktır... Kime anlatıyoruz acaba? 

Öykü Gürman’ı “boyalı direk, şarkısını başarıyla söyleyen genç kız” şeklinde tahfif eden Altaylı, “sen bırak inanç, ateizm mevzularını şarkı söylemeye devam et” diyor kısaca. Çapı, 19.yy pozitivizminde takılı kalmış olan Celal Şengör ile sabah akşam program yapmaktan ufku gittikçe daralmış olan Altaylı, yıllardır televizyon ekranlarında olan bir isim. Her konuda bilen, her şeye söyleyecek bir lafı olan insanların hikmetsiz sözlerinden bıktık artık! Mesleki dejenerasyondan mı kaynaklıdır bilemiyoruz ama kendisine tavsiyemiz, ‘bıraksın bu inanç, ahlak konularını’ futbol müsabakalarını falan değerlendirmeye devam etsin!

HABERE YORUM KAT

4 Yorum