1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. "Faiz için icazet belgesi" çıkarmaya icazet var mı?
"Faiz için icazet belgesi" çıkarmaya icazet var mı?

"Faiz için icazet belgesi" çıkarmaya icazet var mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tanıtımıyla TL mevduat hesaplarının döviz kurlarına bağlı olarak vatandaşların zararları dahi olsa karşılanacağı bir uygulama başlatılmıştı. Bankalardan ‘faizli hesaplara’ teşvik üstüne teşvik geliyor!

31 Aralık 2021 Cuma 10:03A+A-

HAKSÖZ HABER

Ziraat Katılım Bankası'nın ilahiyatçılardan oluşan 'Danışma Komitesi’, dövize endeksli TL mevduat hesapları için icazet belgesi düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu vadeli hesaplarda döviz endeksli işlemler olacağı bilgisinin hemen ardından Halkbank bir reklam filmi ile beraber vadeli TL mevduat hesaplarındaki “kârı” anlatan bir çalışmayı televizyon kanalları üzerinden yayınladı.

Birkaç gün sonra ise kimi ilahiyatçılar “faiz değil hibe” diyerek devletin vatandaşı korumaya dönük bir çabası olarak bu tarz mevduat hesaplarına dönük olumlu yorumlarda bulundu.

Yeni ekonomik politika ile birikimlerini Türk lirası mevduat olarak değerlendiren vatandaşların, kurlardaki değişikliklerden etkilenmesinin önüne geçilmesi hedeflenirken bir başka çalışma da Ziraat Katılım Bankası’ndan geldi.

Ziraat Katılım Bankası’nın üç ilahiyatçıdan oluşan Danışma Kurulu’nun imzasıyla paylaşılan “faizli mevduat hesapları için onay alındığını” gösteren bir belge tepki çekti.

Belgede, "Ziraat Katılım Kur Korumalı TL Katılım Hesabı" için "İcazet Belgesi" adı verilen belgede, "Bu İcazet Belgesi, Ziraat Katılım nezdinde müşterilerin açacağı Ziraat Katılım Kur Korumalı TL Katılım Hesabı ürünü için düzenlenmiştir…

…‘Kur Korumalı TL Katılma Hesapları’ karşılaşılan olağanüstü durum sebebiyle kamu yararı dikkate alınarak maslahat ilkesi çerçevesinde değerlendirildiğinden İslami Finans İlke ve Esasları’na uygun görülmüştür…

…İşbu İcazet Belgesi, genel olarak Ziraat Katılım Kur Korumalı TL Katılma Hesabı Ürünü hakkında düzenlenmiş olup ürün özelinde verilmiştir.

Elbette en doğrusunu Allah Teala bilir." yazıyordu.

Karar gazetesi belgeyi teyit ettiğini belirterek, “Ziraat Katılım Danışma Komitesi yetkilisi; Mehmet Odabaşı, Prof. Dr. Süleyman Kaya, Prof. Dr. Necmettin Kızılkaya imzasıyla yayınlanan belgenin doğruluğunu teyit etti. Ayrıca, Danışma Komitesi Başkan Vekili Prof. Dr. Süleyman Kaya da belgenin doğru olduğunu bildirdi. Kaya, "Belgenin son hali hazırlanıyor, revize edilmiş olacak, daha detaylı açıklamaların olduğu bir belge yayınlanacak" dedi.” diye yazdı.

Faizli hesaplardaki ‘faiz’ kısmına değinmeyen, meşrulaştırmaya çalışan hele de faiz lobisi ile mücadele verildiği ifade edilen süreçte gelen bu çalışma ve açıklamalar toplumun kimi kesimlerinde rahatsızlık uyandırıyor.

 

Ziraat Katılım Bankası'nın icazet belgesi,

icazet-belgesi-ziraat-bankasi-ziraat.jpg

HABERE YORUM KAT

11 Yorum