1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. İRAN

  4. Fahrizade suikastı ve İran iç siyasetine olası etkileri
Fahrizade suikastı ve İran iç siyasetine olası etkileri

Fahrizade suikastı ve İran iç siyasetine olası etkileri

Nükleer programın babası olarak nitelenen nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade’nin suikastı sonucu ölümünün İran medyasında ele alınışı ve siyasete olası etkileri.

30 Kasım 2020 Pazartesi 13:31A+A-

HAKSÖZ HABER

Muhsin Fahrizade suikastı İran’ın iç güvenlik zaaflarını gözler önüne serdi. Suriye ve Irak başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde siyasi ve askeri faaliyetleri olan bir ülkenin Devrim Muhafızları Ordusu’nda da yetkili olan bir isminin bu şekilde öldürülmesi İran rejiminin yetersizliklerini ortaya çıkarttı.

Devrim ihraçı adına üç tane Arap başkentine hükmetmekle övünen İran yönetimi Kasım Süleymani suikastı ile büyük bir açmazın içinde olduğunu göstermişti. En önemli askeri yetkililerinden, Halep kasabı olarak isimlendirilen Süleymani’nin ölümüne karşılık veremeyen İran bu durumu "toprakları dışında yaşanmış" olmasıyla izah edebilecekken Fahrizade’nin Tahran’da uğradığı suikast daha çok toz kaldıracağa benziyor.

Fahrizade suikastının İran medyasında ele alınış tarzı da rejimin yapısı hakkında oldukça önemli bilgiler veriyor. İlk elden fail olarak ilan edilen MOSSAD, daha sonradan revize edilmeye çalışıldı. Devrim Muhafızları’na yakın kaynaklar olayın üstünden farklı söylemler geliştirme yoluna gidiyor. DMO’ya yakın Fars News’in olaya yaklaşımı bu açıdan oldukça ibretlik. Fars News’in yaklaşım tarzının alıcısı ise daha ilginç.

Suikastın yaklaşan seçimlere nasıl bir etkisi olacağı ise başka bir muamma. İran’da adayların da rejim tarafından belirlendiği bir kültür hakim. Yani muhafazakar, reformist vs. fark etmeksizin herkes rejim tarafından onaylanmak durumunda. Ancak yaşanan iki suikastın İran siyasetinde güvenlikçi mi yoksa nispeten özgürlükçü tarafları mı güçlendireceği konusu belirsizliğini koruyor. Yapılan bazı değerlendirmeler asker kökenli siyasilere yönelik desteğin artacağı yönünde.1 Bu ihtimal de Hüseyin Dehkan ismini ilerleyen dönemde ön plana çıkartacağa benziyor.

Hüseyin Dehkan hakkında daha önce hazırladığımız habere bakmak için: 

 

[1] Muhammed Sefa Doğan’a ait olan bu çalışma sürecin derli toplu bir sunumundan oluşuyor. İlgilisine tavsiye ederiz: https://www.diplomatikstrateji.com/iran-guvenlik-sorunlari/

HABERE YORUM KAT