1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed'in Katliam Hapishaneleri: 5 Yılda 60 Bin Mahkûm Hayatını Kaybetti!
Esed'in Katliam Hapishaneleri: 5 Yılda 60 Bin Mahkûm Hayatını Kaybetti!

Esed'in Katliam Hapishaneleri: 5 Yılda 60 Bin Mahkûm Hayatını Kaybetti!

Beşşar Esed’in hapishanelerinde son 5 yılda 60 bin mahkûmun işkence veya kötü yaşam koşulları nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

23 Mayıs 2016 Pazartesi 06:49A+A-

Londra merkezli Suriye İnsan hakları Gözlemevi (SOHR), cumartesi günü yayımladığı raporda Beşşar Esed’in hapishanelerinde son 5 yılda en az 60 bin mahkûmun işkenceler sonucu veya kötü yaşam koşulları nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Açıklanan verilerin rejim kaynaklarından alındığı kaydedilirken SOHR Yöneticisi Rami Abdu’r-Rahman, “Mart 2011'den bu yana 60 binden fazla kişi işkence veya özellikle ilaç ve gıda eksikliği nedeniyle ortaya çıkan korkunç yaşam koşulları nedeniyle hayatını kaybetti.” ifadelerini kullandı.

Abdu’r-Rahman, en çok can kaybının, Esed rejimine ait hava kuvvetleri ve ülkenin “güvenlik” güçlerinin yönetiminde olan gözaltı merkezlerinde ve Saydnaya Hapishanesi’nde yaşandığını kaydetti.

“400 Bin Kişi”

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, son 5 yılda Suriye’de savaşta hayatını kaybedenlerin sayısını 400 bin olarak açıklamış ancak bu sayının kendi hesaplarına göre olduğunu kaydetmişti.

Suriye'de savaşta hayatını kaybedenlerin sayısını kesin olarak hesaplamanın, “zorla kaybedilen” on binlerce insanın âkıbetinden haberdar olunamadığı için imkânsız olduğu belirtiliyor.

“Dünya Sessiz”

İnsan Hakları Gözlemevi (HRW) Araştırmacısı Nedim Huri, Esed rejiminin işkenceyi yaygın olarak kullandığını söylüyor.

Huri, “Gözaltı merkezlerindeki kötü durumlardan ve hapishanelerde pek çok kişinin hayatını kaybettiğinden uzun bir süredir haberdarız.” ifadelerini kullandı.

2013 yılında “Sezar” kod adlı bir “asker kaçağı” tarafından gizlice Suriye'den çıkarılan ve Beşşar Esed rejimi tarafından gözaltında tutulurken katledilen 53 bin 275 kişinin fotoğraflarını hatırlatan Huri, “Bütün dünya Sezar’ın fotoğraflarında Suriye'de yaşananları gördü ancak buna rağmen kimse tepki göstermedi.” şeklinde konuştu.

17 üllkeden oluşan “Uluslararası Suriye Destek Grubu”, geçtiğimiz salı günü Viyana'da toplanarak BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'dan rejim gözetiminde tutulan tutukluların serbest bırakılmasına dair çalışmalar yapmasını isteyen bir bildiri yayımlamıştı.

iskence_pozu.jpg

İşkence Pozu!

Suriye'nin Deyr ez-Zor bölgesinde Beşşar Esed rejimine bağlı general İsam Zehreddin'in işkence edilerek asılmış iki insan cesediyle poz verdiği iddia edildi.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafta işkence edilerek asılan kişilerin kim olduğu bilinmezken, poz veren askerin Esed’in generali İsam Zehreddin olduğu belirtiliyor.

Sivil Savunma Merkezleri Hedef Alınıyor!

Suriye'de Mart 2013'ten bu yana Esed güçleri ile Rusya’ya ait uçakların düzenlediği saldırılarda 106 sivil savunma personelinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), hazırladığı raporda, Esed güçlerinin 2011 yazından bu yana saldırılarda top ve tank gibi ağır silahlar kullanmasının bilançonun yükselmesine yol açtığını ifade ederek, enkaz altında kalan yüzlerce kişinin zamanında müdahale edilememesi nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT