1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Esed’in Arkasında Putin Var!
Esed’in Arkasında Putin Var!

Esed’in Arkasında Putin Var!

Gerçekleştirdiği her katliamda Esed’e arka çıkan Rusya, Duma vahşetinde de pozisyonunu korudu!

10 Nisan 2018 Salı 13:16A+A-

Moskova yönetimi, Beşşar Esed rejiminin “zafer” ilan ettiği Doğu Guta’da direnişçilerin kontrolündeki son nokta olan ve Ceyşu’l-İslam grubu ile aralarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle tahliye sürecinin askıya alındığı Duma’da yaşanan kimyasal silahlı saldırıya arka çıktı.

Rusya’dan, en az 79 sivilin hayatını kaybettiği, yüzlerce sivilin de gazdan etkilendiği saldırıyla ilgili daha önceki katliamlara benzer açıklamalar geldi.

Karar gazetesinde yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suriye’deki askerlerimiz ciddi bir provokasyon hazırlandığı konusunda birçok kez uyarmıştı. Bu ciddi provokasyonun amacı, Şam yönetimini sivillere karşı kimyasal silah kullanmakla suçlamak.” iddiasında bulundu.

Olay yeri görüntülerini izlediğini anlatan Lavrov, benzer durumun bir yıl önce de yaşandığını belirterek, “O görüntülerde sahtekâr oldukları kanıtlanan Beyaz Miğferler, sarin gazlı bomba atılması sonucunda oluştuğunu öne sürdükleri enkazda hiçbir koruyucu araç olmadan çalışıyorlardı.” ifadelerini kullandı.

Kanıt sunulmadan suçluların tayin edilmesine karşı olduklarını savunan Lavrov, şunları söyledi:

“Adil ve hızlı bir soruşturma talep edildiğinde, biz sadece bundan yana oluruz. Ancak bu soruşturma daha önceden belirlenen bir noktaya, yani saldırının Putin’in yardımıyla Esed tarafından gerçekleştirildiğine varmak için kullanılırsa, o zaman ciddi bir tablo ortaya çıkmaz.”

Lavrov, Rusya’ya bağlı askeri uzmanların kimyasal saldırı düzenlendiği belirtilen bölgeye gittiğini ve klor veya başka bir kimyasal madde kullanımının izine rastlamadığını da iddia etti.

Lavrov, ABD’nin Suriye’yi vurma ihtimaline ilişkin de “Rusya ordusu buna halihazırda yanıt verdi. Suriye nezdinde yükümlülüklerimiz bulunuyor. Bu yükümlülükler, BM üyesi Suriye’nin meşru hükümetinin talebi üzerine Şam yönetimiyle yaptığımız anlaşmaya dayanıyor.” ifadesini kullandı.

Lavrov, saldırıya ilişkin Trump ve Macron’a sunulan raporlar için de “hızlı ve gerçek dışı” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da kimyasal silahlı saldırı hakkında araştırma yürütülmeden sonuca varıp belirli tarafları suçlamanın yanlış ve tehlikeli olduğunu ileri sürdü.

Peskov, Rusya, Türkiye ve İran’ın kimyasal saldırı hakkında her tarafın uzlaştığı ortak bir görüşe sahip olup olmadığı sorusu karşısında, böyle bir şeyin iddiaların araştırılmasından önce mümkün olamayacağını söyledi.

HABERE YORUM KAT