1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Endonezya İsrail ile ilişkilerini asla normalleştirmeyecek
Endonezya İsrail ile ilişkilerini asla normalleştirmeyecek

Endonezya İsrail ile ilişkilerini asla normalleştirmeyecek

Filistinli Shehab haber ajansının dün bildirdiğine göre, “Endonezyalı bir milletvekili, ülkesinin İsrail ile ilişkileri asla normalleştirmeyeceğini belirtti.” ABD'nin böyle bir hareket için Endonezya’ya 2 milyar dolar teklif ettiğini de doğruladı.

29 Aralık 2020 Salı 16:30A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Filistinli Shehab haber ajansının dün bildirdiğine göre, “Endonezyalı bir milletvekili, ülkesinin İsrail ile ilişkileri asla normalleştirmeyeceğini belirtti.”  ABD'nin böyle bir hareket için Endonezya’ya 2 milyar dolar teklif ettiğini de doğruladı.

Endonezya Temsilciler Meclisinde Parlamentolar Arası İşbirliği Komitesi Başkanı Fadli Zon, ABD'nin Endonezya’nın ekonomik koşullarını iyileştirmesine yardımcı olması karşılığında İsrail ile bağlarını normalleştirmek için ülkesine çok fazla baskı uyguladığını söyledi.

Parlamenterlerin Kudüs Derneği için düzenlediği toplantıda Zon, ABD'nin İsrail'e yönelik "kör" önyargısı ve Filistin haklarına aldırış etmemesi nedeniyle Filistin davasının durumunun daha da kötüye gittiğini belirtti.

Zon, ABD'nin İsrail ile ilişkileri normalleştirmeye teşvik etmek amacıyla Arap ve İslam devletlerine baskı uyguladığını da belirten Zon, “Biz asla normalleşmeyeceğiz.” dedi.

Endonezya cumhurbaşkanı, dışişleri bakanı ve parlamentosunun "İsrail ile normalleşme fikrine açıkça karşı olduklarını" vurgulayan yetkililer, böyle bir hareketin yalnızca İsrail'e fayda sağlarken Filistin haklarını ve uluslararası adaleti geri getirmeyeceğini belirtmesi dikkat çekti.

Endonezyalı yetkili, “İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmiş bir işgal devleti" olduğunu belirtti. İsrail’le bağların normalleşmesinin “Endonezya anayasasına aykırı bir durum” olduğunu da vurgulayan yetkili, ülkesinin İsrail ile normalleşmesinin "imkansız" olduğunu yineledi.

Zon’un, son normalleşme anlaşmalarının İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlallerini sürdürmeye ve yerleşim inşasını artırmaya "teşvik ettiğini" de sözlerine eklemesi normalleşme ile hedeflenenin ne olduğunu göstermesi bakımından oldukça önemliydi.

Milletvekili Zon ve parlamenterler: Uluslararası toplumu, uluslararası kararlara meydan okuyan ve iki devletli çözümü baltalayan “yerleşim inşasıyla” yüzleşmeye çağırdı.

HABERE YORUM KAT