1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Eğer ki TRT bunu planlayarak yaptıysa diyecek bir şey yok!
Eğer ki TRT bunu planlayarak yaptıysa diyecek bir şey yok!

Eğer ki TRT bunu planlayarak yaptıysa diyecek bir şey yok!

TRT’nin Teşkilat dizisinde Kılıçdaroğlu’nun söylemleri “kötü adama” söylettirildi!

14 Aralık 2021 Salı 10:29A+A-

HAKSÖZ HABER

TRT’nin tarafsızlığı meselesi Türkiye’nin en kadim tartışmalarından birisi. Her dönem tartışılan bu konu daha da çok tartışılacağa benziyor. Açıkçası tozpembe hayallere kapılmak çok anlamlı değil. İktidarda olanın TRT üzerinden daha fazla tesiri olduğu apaçık bir gerçek! Ancak her şeyin bir sınırı var!

TRT 1'de yayınlanan 'Teşkilat' dizisinde, oyuncu Gürkan Uygun'un canlandırdığı 'Yıldırım' karakterine, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun son zamanlarda sıkça sarf ettiği "Geliyor gelmekte olan" ifadeleri söyletildi. CHP'li Gürsel Tekin, TRT ve RTÜK hakkında “görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

“Yıldırım” isimli karakter dizinin bakış açısıyla ifade etmek gerekirse, “dış güçlerin piyonu olarak çalışan bölücü bir terörist.” Kötü adam streotipinin bütün özelliklerini bünyesinde barındıran oldukça yapmacık bir karakter olan “Yıldırım’a” CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sloganlarını söyletmek, nasıl desek dünyadaki en çocukça işlerden birisi olabilir!

Eğer ki TRT bunu planlayarak yaptıysa diyecek bir şey yok gerçekten! Yani böyle komik bir şeyden ne murat edilmiş olabilir? Diyelim ki rastlantı oldu. O halde de çok ciddi bir problem söz konusu. Diyalogu yazan durumun farkında değilse bir başkasının ana muhalefet liderine ait olan bir cümleyi senaryodan çıkartması gerekirdi.

Olayı bir de şöyle düşünmek lazım. FOX’un saçma sapan dizilerinden birisinde karısını, üvey kızıyla aldatan –FOX’un dizileri bu tarz iğrenç örneklerle dolu- bir karakterin “Dünya beşten büyüktür” şeklinde bir cümle kurduğunu hayal edelim. Bu durum bizleri rahatsız eder haliyle! FOX da yaptığı bu işten hiçbir yarar sağlamaz aksine antipati toplar ve topluma karşı mahcup duruma düşer…

Şuan TRT’nin içinde bulunduğu hal benzer bir durum olma özelliğine sahip. Bir açıklama yayımlayıp durumu izah etmesi gereken TRT bize kalırsa “özür” dilerse hem kurumsal açıdan hem de söylem üstünlüğü açısından önemli bir adım atmış olur. Bu yapılanlar planlı bir şekilde tasarlandıysa o halde birilerinin hesap vermesi gerektiği ise aşikar!

Bu tarz komik işler cari hükümeti zor duruma sokmak dışında hiçbir işe yaramıyor. Bu arada “Teşkilat” adlı komplocu, akıl ve mantık dışı dizinin bu olay vesilesiyle “iptal” edilmesi dair küçücük bir ihtimal varsa bu bile TRT için çok büyük bir kazanım olacaktır!

HABERE YORUM KAT

11 Yorum