1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Dokunulmazlıkların Kaldırılmasında İlk Madde Kabûl Edildi
Dokunulmazlıkların Kaldırılmasında İlk Madde Kabûl Edildi

Dokunulmazlıkların Kaldırılmasında İlk Madde Kabûl Edildi

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili ilk madde 373 “evet”le kabûl edildi.

20 Mayıs 2016 Cuma 12:25A+A-

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili ilk madde 373 kabûl, 138 ret, 8 çekimser, 3 geçersiz oyla kabûl edildi. İkinci maddenin de 367 ve üzeri oy alması durumunda dokunulmazlıklar referandumsuz kaldırılabilecek.

Bu oylamanın ardından ikinci madde için oylama yapılacak. Daha önce referandum aralığında çıkan 2 madde bu oylamaların ardından nihai sonuca ulaşacak. Salı günü yapılan oylama halk referandumunu işaret etmişti.

HDP'den 5 Vekil Katılmıyor

Genel Kurul, AK Parti genel başkan adayı ve pazar gününden itibaren Başbakan olacak olan Binali Yıldırım’ın salona girmesinin ardından açıldı.

Oturumu, salı günkünden farklı olarak Meclis Başkanı İsmail Kahraman yürütüyor. Bu, AK Parti lehine bir oy daha demek. Zira geçen günkü oturumu AK Parti’li Başkanvekili Ahmet Aydın yönettiği için Kahraman da, Aydın da oy kullanamamıştı. Aydın bugün oy kullanabilecek.

Bugünkü oturuma HDP'den Faysal Sarıyıldız ve Tuba Hezer dâhil 5 vekil oturuma katılmıyor.

Oturum, yapılan yoklamanın ardından verilen değişiklik önergelerinin görüşülmesiyle devam edecek.

Salı Günkü Oylama Referandumu İşaret Ediyordu

Salı günü gerçekleşen TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlık maddelerinin görüşülmesini öngören oylamada “evet” oyu 348'de kaldı. “Evet” oyları teklifin birinci maddesinde ise 350'de, ikinci maddesinde ise 357'de kaldı. CHP milletvekillerinin büyük oranda “hayır” oyu kullanarak yön verdiği bu oylama sonuçlarının tekrarlanması durumunda söz konusu teklifler ancak referandum ile değiştirilebilecek. 330'un altında bir sonuç teklifi düşürürken, 367'nin üstünde bir sonuç ise referanduma gerek kalmadan teklifi yasalaştıracak.

Dokunulmazlık maddelerinin görüşülüp görüşülmeyeceğinin belirleneceği ilk oylamada 348 “evet” oyuna karşı 155 hayır oyu verilmişti. Gizli oylamada 25 boş oy ve 8 çekimser oy verildi. Bu sonuç, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili tekliflerin görüşülmesini sağlarken asıl oylama sonucunda teklifin referanduma götürülebileceğini gösterdi. Oylama sonucunda “evet” ve “hayır” oylarından çok verilen 25 boş oy ve 8 çekimser oy dikkat çekiyor.

Teklifin birinci maddesinin oylamasında ise 350 “evet”, 148 “hayır”, 5 “çekimser”, 27 “boş” ve 1 “geçersiz” oy kullanıldı. Toplam oy kullanan milletvekili sayısı ise 531 oldu.

İkinci maddede ise 357 “evet”, 149 “hayır”, 17 “boş” ve 6 “çekimser” oy kullanıldı. Toplam kullanılan oy sayısı 529 oldu.

Gidişata CHP Yön Veriyor

Bu sonuç ilk oylamalarda CHP milletvekillerinin büyük oranda “hayır” oyu verdiği, AKP Parti'den de bir miktar fire olduğunu işaret ediyor. Oylama öncesi AK Parti, CHP ve MHP yönetimi teklife “evet” oyu vereceklerini açıklamıştı.

AK Parti ve MHP milletvekillerinin tümü blok hâlde oylamaya katılsa ve "evet" oyu kullansa bile bu, teklifin direkt kabûl edilmesi için gerekli 367 sayısına yetmiyor ve 356'da kalıyor. Yani dokunulmazlıkların kaldırılması için CHP'nin “evet” oyu vermesi gerekiyor.

Kılıçdaroğlu daha önce yaptığı açıklamada bu teklifin Anayasa'ya aykırı olduğu belirse de, "evet" oyu kullanacaklarını açıklamıştı.ü

“Bu İşten Kaçış Yok”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamasına ilişkin, ATV yayınında CHP'yi kastederek şu ifadeleri kullandı:

“Bir taraftan diyorlar ki 'hodri meydan'. 'Hodri meydan' diyorsanız o zaman açın önünü, gitsin yargıya, hepsi yargılansın. Burada kaçmanın bir anlamı var mı, yok. Çünkü bugün yargılanmasan yarın zâten yargılanacaksın. Ne zaman? Milletvekilliği bittiği anda gene yargılanacak. Bu işten kaçış yok, şimdi yargılan, hiç olmazsa Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi’nin başına dert olmayın.”.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT

1 Yorum