1. HABERLER

  2. HABER

  3. Devlet Başörtüsü Ayrımcılığını Araştıracak
Devlet Başörtüsü Ayrımcılığını Araştıracak

Devlet Başörtüsü Ayrımcılığını Araştıracak

TÜİK, geçmişte başörtüsü zulmüne maruz kalanları araştıracak… Öte yandan sporda başörtüsü yasağı kaldırıldı.

04 Aralık 2012 Salı 14:38A+A-

Sabah gazetesinde yer alan bir habere göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçmişte başörtüsü ve dini inançları nedeniyle ayrımcılığa maruz kalanları araştıracak.

Böylece özellikle 28 Şubat süreci ve sonrasında inançlarından dolayı dışlanan kesimler ilk defa resmi istatistiklerle ortaya çıkarılacak.

Kadınların kapısı "Başörtünüz yüzünden ayrımcılık gördünüz mü?" sorusuyla çalınacak. Araştırmanın sonuçları "Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi" (CEDAW) çerçevesinde BM'ye gönderilecek.

Araştırmada ordudan atılanlar ve fişlenenler de devlet istatistiklerine geçecek.

Sporcu Kadınlar İçin Yasak Kalktı

Öte yandan kadın sporcuların sicil lisans işlemlerinde uygulanan başörtülü fotoğraf yasağı kaldırıldı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, kadın sporcuların sicil lisans işlemlerinde uygulanan başörtülü fotoğraf yasağı ile ilgili çalışmaları sonuç verdi. Başörtülüleri sporcuları mağdur eden bu yasak resmi gazetede yayınlanarak tarihe karıştı. Yapılan değişiklikler sonucunda başörtülü spor yapmak isteyenlerin önündeki başı açık resim verme engeli kalktı.

Spor lisansları için kullanılan 1982 yılında yürürlüğe giren “Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık ve kıyafetine dair yönetmelikte belirtilen özelliklere uygun olmak şartıyla” maddesi değişti.

Başörtülüleri mağdur eden eski mevzuata göre spor federasyonlarının lisans işlemlerinin 6. maddesinin b fıkrasına göre bayan sporcular için yer alan “16/7/1982 tarihli ve 8/5105 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık ve kıyafetine dair yönetmelikte belirtilen özelliklere uygun olmak şartıyla kulüp lisansı için 3 adet, ferdî sporcular için 2 adet fotoğraf.” maddesi değiştirildi.

Zaman’da yer alan habere göre yeni düzenlemede yapılan değişiklikle spor yapmak isteyen başörtülü sporcuların lisans problemleri de çözülmüş oldu.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum