1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. “Derdest” Belgeseli 24 Eylül'de Ali Emiri Kültür Merkezi'nde
“Derdest” Belgeseli 24 Eylül'de Ali Emiri Kültür Merkezi'nde

“Derdest” Belgeseli 24 Eylül'de Ali Emiri Kültür Merkezi'nde

28 Şubat döneminde tutuklanan ve hâlâ cezaevinde olan mağdurların hikâyesini anlatan “Derdest”, 24 Eylül'de Ali Emiri Kültür Merkezi'nde izleyiciyle buluşacak.

03 Eylül 2016 Cumartesi 17:36A+A-

Yönetmenliğini Kevser Çakır Demir'in üstlendiği “Derdest” isimli belgeselde, 28 Şubat döneminde tutuklanan ve hâlâ cezaevinde olan mağdurların hikâyesi ele alınıyor. (Tıklayın: Müslüman Tutsakların Hikâyeleri Belgesel Oldu)

Yönetmen Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Şubat sürecinin 1990'ların başından başladığını belirterek, “Hâlen cezaevlerinde devam ediyor. Bu sürecin nasıl işlediğinden ve nasıl devam edegeldiğinden bahsettik.” dedi.

“İçeride Olanlar İçin Bir Şey Yapılmıyor”

Belgeselde öncelikle hukuksuz yargılamaların nasıl gerçekleştiğini ele aldıklarını dile getiren Demir, şunları kaydetti:

“28 Şubat döneminden içeride hâlâ 600'ün üzerinde insan var. Bunların 300'ünden fazlası ağırlaştırılmış müebbet almış. Uzun süre yattıktan sonra yeni yeni çıkanlar da var. Bu insanların arasında tefsir dersi yaptıkları için içeri alınanlar, devleti yıkmak için örgüt kurmakla suçlananlar var. 28 Şubat döneminden mağduriyetler bir şekilde giderilmeye çalışılıyor ama içeride olanlar için bir şey yapılmıyor. Bugün darbecilerin yargılandığı bir dönemdeyiz ve buna rağmen içeride yatanlar hâlen yeniden yargılanmıyor. Biraz da bu farkındalık oluşsun diye bu belgeseli yaptık.”.

“Cezalar Hukukî Değil, Politik”

Kevser Çakır Demir, belgesel dolayısıyla birçok mağdur aileyle görüştüklerini hatırlatarak, “Kimse af istemiyor çünkü af biraz da var olmayan suçları kabul etmek anlamına geliyor. Aileler eğer bir suç varsa bile bunun çok ötesinde cezalar alındığını ve bunların hukukî cezalar değil politik cezalar olduğunu söylüyor. Onlar âdil bir şekilde yeniden yargılanmak istiyorlar.” ifadesini kullandı.

Madımak Davası Mağdurları

Madımak olayına ilişkin davada müebbet hapis cezası alan Bülent Düvenci'nin eşiyle de görüştüklerini dile getiren Demir, onun, Düvenci'nin olay günü Sivas'ta bulunmadığıyla ilgili birçok tanığın olduğunu söylediğini aktardı. Eşinin anlattıklarına göre, Düvenci'nin kullandığı araca trafik cezası kesildiğinin de ispatlandığını ancak bunun mahkeme tarafından dikkate alınmadığını belirten Demir, bir polisin “Ben onu arkasından ve kolundan tanıdım.” ifadesi sonucu müebbet hapis cezası verildiğini kaydetti.

“Mağdurlar ile 15 Temmuz'da Sokağa Çıkanlar Aynı Kişiler”

Demir, 15-16 Temmuz'daki darbe kalkışmasında sokağa çıkan vatandaşlara değinerek, “Sistemin mağdur ettiği insanlarla, 15-16 Temmuz gecesi sokağa çıkan insanlar aynı insanlar. Örneğin Halil Kantarcı da bir 28 Şubat mağduruydu. Bu insanlar, müslüman kimlikleriyle her zaman, darbecilerle aralarına mesafe koyan insanlardı. Bu insanlar, ağır işkencelere maruz kalmış insanlar. Yapılan işkenceleri anlattılar fakat o kadar korkunç ki biz onları belgeselde çok naif bir şekilde vermeye çalıştık.” diye konuştu.

“Örgüt Üyesi Olduklarını İçeride Öğreniyorlar”

İnsanlara zorla tutanak imzalatıldığını söyleyen Demir, şöyle devam etti:

“İnsanların evlerindeki kitaplarda olan ibarelerden örgüt oluşturup onları da üyesi yapıyorlar. Örgütleri de siyasî şubelerde kuruyorlar. Bunların içine de insanları dâhil ediyorlar. İnsanların çoğu örgüt üyesi olduklarını içeride öğreniyor. İçeride olanlar tek başına bu zulmü yaşamıyor. Bu insanların aileleri var ve bu aileler de mağdur durumdalar. Belgeselde bu konuları da işliyoruz.”.

Sivas Davası Mağdurları

Kevser Çakır Demir, Sivas davasında, karakola televizyon tamir etmeye giden 70 yaşlarındaki bir televizyon tamircisinin nedensiz bir şekilde tutuklandığını ve 90 yaşına gelmesine rağmen hâlâ içeride olduğunu söyleyerek, soyadı benzerliği nedeniyle yanlışlıkla tutuklananların da bulunduğunu sözlerine ekledi.

“Derdest”, 24 Eylül'de Ali Emiri Kültür Merkezi'nde

www.derdest.org

14188190_909274345844677_8727279043787383819_o.jpg

HABERE YORUM KAT

3 Yorum