1. HABERLER

  2. HABER

  3. Darbeciler Cezasız Kalabilir
Darbeciler Cezasız Kalabilir

Darbeciler Cezasız Kalabilir

Barolar birliğinin hemen tahliye isteyen teklifi kabul edilirse, darbecilerin cezasız kalacağı bir süreç başlar ve darbe davaları sahipsiz kalır.

07 Ocak 2014 Salı 11:56A+A-

TÜM KARARLAR ORTADAN KALKAR
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün: “Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden görülmesiyle ilgili Barolar Birliğinin teklifi kabul edilirse, verilmiş bütün kararlar ortadan kalkar, insan hakları ve demokrasiye karşı ciddî tehlike oluşturan darbe suçunun da cezasız kalacağı yeni bir süreç başlar.”
 
İNCE AYAR YOLLARI VARKEN...
Davalarda mağduriyetler varsa, bunların telafisi için Yargıtay ve AYM üzerinden ince ayar bir çalışma yapılabileceğini belirten Üstün, bunlar dururken sıfırdan tekrar yargılama yoluna gidilmesi halinde bütün tutukluların serbest kalabileceğini söyledi ve “Davaların ardında durulmadığı gibi bir sonuç ortaya çıkar” dedi. 
 
Darbeciler cezasız kalabilir
 
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden görülmesine ilişkin Türkiye Barolar Birliği’nin kararları tümden ortadan kaldıracak, daha sonra sıfırdan yargılamanın önünü açacak bir süreç önerdiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutukluluk konusunda verdiği içtihat göz önüne aldığında bu yargılama sürecinde küçüğü büyüğünün tahliye olacağını dile getiren Üstün, “Eğer bu Barolar Birliği teklifi kabul edilirse, içerisinde ciddi insan hakları ve demokrasiye karşı tehlikeyi içeren bir darbe suçunun da cezasız kalmayı içeren bir süreçle karşı karşı olduğumuzu ifade ediyorum “ dedi. Mecliste “Avrupa’da Türkiye Kökenlerine Yönelik Irkçı Saldırılar Raporu”nu açıklamak için basın toplantısı düzenleyen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden görülmesine ilişkin yaşanan tartışmaları değerlendirdi. Bu konuda farklı görüşteki tartışmaların devam ettiğini dile getiren Üstün, AKP ve hükümetin bu konudaki görüşünün henüz netleşmediğini ancak bir çalışmanın devam ettiğini söyledi.
 
Barolar birliği tahliye öneriyor

Davanın bittiğini ve bu davada bir yanlış var ise önümüzde tüketilmesi gereken süreçler olduğunu hatırlatan Üstün, ince ayar bir çalışma yapılabileceğini gibi Yargıtay’ın mağdur olan kişilerin mağduriyetlerini giderebileceğini kaydetti. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru da yapılabileceğini belirten Üstün, bunun ne kadar etkin bir yol olduğunun tutuklu milletvekilleri olayında görüldüğünü ifade etti. Bu süreçler ortada dururken, Türkiye Barolar Birliği’nin verilmiş kararları tümden ortadan kaldıracak, daha sonra sıfırdan yargılamanın önünü açacak bir süreç önerdiğini anlatan Üstün, “Sıfırdan bir dava başlar ise bütün deliller, ifadeler, savunmalar yeniden yapılacak. 4-5 yıllık önümüzde yargılama süreci olacaktır. Anayasa Mahkemesinin uzun tutukluluk konusunda verdiği içtihat göz önüne aldığında bu yargılama sürecinde küçüğü büyüğü tahliye olur, tutuklu kimse kalmaz. Barolar Birliği hemen tahliyeyi öneren bir öneri sunuyor. Yargılama usulleriyle bir affı öneriyor. İçerisinde ciddi insan hakları ve demokrasiye karşı tehlikeyi içeren bir darbe suçunun da cezasız kalmayı içeren bir süreçle karşı karşı olduğumuzu ifade ediyorum” diye konuştu.
 
Yeniden yargılama tahliyeye yol açacaktır

Dev-Genç davasını örnek gösteren Üstün, cezasız bir durumla karşı karşıya kalınabileceğine dikkat çekti. Konuya ilişkin Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun önerisini de değerlendiren Üstün, Yargıtay’ın kesinleşmiş kararlar için bozma gerekçesi oluşturmak istediğinin görüldüğünü ifade etti. Bunun biraz zorlama olacağını vurgulayan Üstün, “Zorlama ile birlikte böyle bir yol alınabilir mi; alınabilir. Psikolojik olarak davaların ardından durulmadığı gibi bir sonuç çıkar ise her türlü yol ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu. “Tahliye kaçınılmazdır. Davaların kaç yıl süreceğini, kaç yıl süreceğini siz tahmin edin artık. Anayasa Mahkemesinin son kararından sonra işin esasıyla da kimse artık ilgilenmez. Beraat ve mahkumiyetin de bir önemi kalmaz.” diyen Üstün, Kanadoğlu’nun teklifinin çok daha bir zorlama yöntemi olarak gördüğünü söyledi. Yeni bir delilin her zaman ortaya konabileceğini dile getiren Üstün, “Bu kanundan kaynaklanan bir haktır ama bunu hakimin takdirine bırakmadan bir defa kanunla getirilebilir. Bu dosyaya birkez daha bak hakime bir yanlışlık var mı diye. Barolar Birliğinin önerdiği sıfırdan yargılamadır.” dedi. Başbakan yeniden yargılama açıklamalarıyla Fevzioğlu’nun teklifinin çok farklı durumlar olduğuna dikkat çekti.

Yeni Asya

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum