1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. CHP’nin işi gücü cemevlerinin ibadethane sayılması!
CHP’nin işi gücü cemevlerinin ibadethane sayılması!

CHP’nin işi gücü cemevlerinin ibadethane sayılması!

CHP’nin cemevlerinin ibadethane sayılması için ısrarının sebebi ne?

18 Şubat 2022 Cuma 15:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de azınlık olmasına rağmen kendisini çok güçlü bir siyasi konuma yerleştirebilen tek kesim Alevilerdir. Kimse kimseyi kandırmasın Dersim'deki benzeri gibi katliamlara maruz kalan Alevilik, rejim ile çok sıkı ilişkiler geliştirdi ve işlenen cinayetleri unuttu.

Alevilerin çok geniş kesimleri aynı zamanda modernleşmenin seküler dayatmalarına da ideolojik olarak uyum sağladı. Belki karşı koyuş gösterecek inanç dayanaklarına sahip olunmaması da buna sebep olmuş olabilir. Sol-sosyalist örgütlerin tabanlarının Alevilere dayanması bir rastlantı olmasa gerektir. Her şeye rağmen Seyyid Rıza gibi Aleviliğin sembol isimlerinin maruz kaldıkları zulmün sonucu böyle olmamalıydı…

Kemalizm de Aleviliği, Anadolu’da örgütlenmek için bir payanda olarak kullandı. Dindar hasletlerle hareket eden halk karşısında Alevilik üzerinden bir toplumsal taban inşasına girişildi. Bu tartışmaların en görünür yüzü ise günümüzde cemevlerinin statüsü üzerinden yaşanıyor.

Cemevlerinin ibadethane sayılması için yoğun çaba gösteren sol-Kemalist yapılanmalar bu konuyu bir ayrışma noktası olarak Türkiye’ye dayatmaktan kaçınmıyorlar. Alevilik üzerinden geliştirilen çatışmacı dilin kimseye bir faydası olmayacağının farkında değiller.

Bilindiği üzere cemevlerinin elektrik faturalarının yüksek rakamlarda gelmesinden sonra başlayan tartışmalarda cemevlerinin faturalarının devlet tarafından ödeneceği iddia edilmişti. Konu hakkında çalışma yürüten hükümet cemevlerinin de içinde bulunduğu dernek, vakıf gibi STK statüsüne sahip olan kurumların faturalarının konut statüsüne alınmasına karar verdi. Geçmişte ticarethane sayıldığı için gelen yüksek elektrik faturaları bu sayede daha normal rakamlara indirilmiş olacak.

Atılan bu iyileştirici olumlu adım sol-Kemalistlere yetmemiş! CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, kabine toplantısı sonrası cemevleriyle ilgili çıkan kararla hakkında cemevlerinin sadece konut tarifesinde sayılması değil, ibadethane olması gerektiği vurgusunda bulunarak, “Bu gerçekten kaçamazsınız” dedi.

Normal şartlarda ibadethane düşmanı olan sol-Kemalist yayın organları cemevlerinin ibadethane sayılması için Özkan’ın bu sözlerini ivedilikle haberleştirdi. Netice olarak karşımızda hukuka riayet etmeyen, ortak noktada buluşmaktan nefret eden azgın bir azınlık olduğu gerçeğini aklımızdan çıkartmamız gerekiyor!

HABERE YORUM KAT

13 Yorum