1. HABERLER

  2. HABER

  3. CHP’de Cumhurbaşkanlığı Adayı Tartışması Büyüyor
CHP’de Cumhurbaşkanlığı Adayı Tartışması Büyüyor

CHP’de Cumhurbaşkanlığı Adayı Tartışması Büyüyor

Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin cumhurbaşkanlığı için “çatı aday” olarak ilan ettiği eski İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu ismi, özellikle CHP içinde tartışmaları beraberinde getirdi.

19 Haziran 2014 Perşembe 14:02A+A-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Salı günü TBMM’de grup konuşmasını yaptığı sırada CHP’li bir grup milletvekili ise grup toplantısına katılmayarak ayrı bir toplantı yaptı.

Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Süheyl Batum da grup toplantısı yerine bu toplantıya katılan isimler arasında yer aldı.

Batum, “Ben, belli zamandan beri Salı toplantılarına gelebildiğim zaman geliyorum. Evet, toplantı yaptık. Bundan hiç çekindiğimiz yok. Daha önce de yaptık, bundan sonra da genişleterek devam edeceğiz” dedi.

Batum, toplantıya katılan diğer isimleri ise “cadı avı için kullanılabileceği” gerekçesiyle söyleyemeyeceğini ifade etti.

Toplantıya katılanların, cumhurbaşkanlığı için eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı aday gösterecekleri iddialarını reddeden Batum, “Sayın Baykal’ın bu aşamaya gelindikten sonra ‘aday olayım’ diyeceğine ihtimal vermiyorum, aday gösterileceğini de tahmin etmiyorum” dedi.

Batum: İki partiye de aynı anda fısıldandı

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, “İhsanoğlu’nun adaylığını kabul etmem mümkün değil” diyerek net konuştu.

Gerekçesini ise, “Dünyanın en iyi insanı olabilir. Otuz beş dil bilebilir. Fakat benim için yaşamı itibariyle Siyasal İslamcı dediğimiz bir siyasal akımın içindedir. Yani CHP’nin ve Atatürk’ün yaratmak istediği modelin tam tersine bir modeldir” diye açıkladı.

Batum, 30 Mart yerel seçimlerinde eski MHP’li bir ismin Ankara’da belediye başkan adayı olarak gösterilmesinin ise “Siyasal İslamcı” olmadığı için aynı şey olmadığını söyledi.

Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’nun, MHP’nin adayı olduğuna inanmadığını vurgulayan Batum, “Bence her iki partiye de birileri önerdi” iddiasında bulundu.

‘Birileri kim’ sorusuna ise “Ben de Sayın Genel Başkanımıza soruyorum, hangi milletvekili bunu önerdi? İhsanoğlu adının iki partiye de aynı anda fısıldandığını düşünüyoruz” yanıtını verdi.

Tekin: Türkiye’nin adayıdır

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de Ekmeleddin İhsanoğlu’nun MHP’nin adayı olduğunu kabul etmedi.

Tekin, “Ne CHP’nin ne de MHP’nin adayı. Türkiye’nin adayıdır. Baştan beri Genel Başkanımız ‘büyük uzlaşı’ dedi. Bu, büyük uzlaşıdan çıkan adaydır. Hiçbir partiye mal edilemez, doğru da olmaz” dedi.

Aday belirleme aşamasında CHP genel merkezi, parti örgütleri ve milletvekillerinden isimler önermelerini istemişti.

‘İhsanoğlu adı, sizin önerdiğiniz isimler arasında var mıydı’ sorusunu Tekin, “Ben bir şey yazmadım, toplantıda yoktum. Eleştiriler son derece doğal. Arkadaşlarımızın önemli kısmının önümüzdeki süreçte adayı tanıdığında algılarının değişeceği inancı içerisindeyim” diye yanıtladı.

CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Ekmeleddin İhsanoğlu’nu eskiden tanıdığını, CHP tabanının da oy vereceğine inandığını belirtti.

Çandar, “Ben, romantizmden değil, reel politikadan yanayım. Benim gibi düşünmediği birçok konu var, olabilir. Ama şunu biliyorum; cumhuriyetle, demokrasiyle bir problemi yok. Oraya geldiği zaman da noterlik yapmayacak. Bu, benim için önemli” diyerek adaylığına destek verdiğini açıkladı.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, “İhsanoğlu, CHP’nin değil MHP’nin adayı” iddialarını sert bir dille yalanladı.

 

Yeniçeri, “Bu uluslararası bir münafıklık ifadesidir ve fesat yaratmak amacıyla Adalet ve Kalkınma Partisi’nin psikolojik harekat operasyonlarının ortaya koyduğu bir yaklaşım biçimidir. Sayın İhsanoğlu, hem MHP’nin hem CHP’nin hem de Türk milletinin adayıdır” dedi.
 
BBC TÜRKÇE

HABERE YORUM KAT

1 Yorum