1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Chomsky “insanlık tarihindeki en kötü suçlu”yu ilan ederken eksik sayıyor
Chomsky “insanlık tarihindeki en kötü suçlu”yu ilan ederken eksik sayıyor

Chomsky “insanlık tarihindeki en kötü suçlu”yu ilan ederken eksik sayıyor

Tanınmış Amerikalı akademisyen ve entelektüel Noam Chomsky, ABD Başkanı Donald Trump'ı "insanlık tarihindeki en kötü suçlu" olarak tanımladı.

04 Kasım 2020 Çarşamba 15:28A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Tanınmış Amerikalı akademisyen ve entelektüel Noam Chomsky, ABD Başkanı Donald Trump'ı "insanlık tarihindeki en kötü suçlu" olarak tanımladı. Chomsky’nin görüşlerini, kendisiyle röportajlar yapan Isaac Chotiner New Yorker adlı internet haber sitesinde yazdı.

Chomsky'ye göre, demokrasilerin yok edilmesi de dahil olmak üzere insanlığın karşı karşıya olduğu çeşitli tehditler bulunuyor. Trump'ın etrafındaki insanlar "Beyaz Saray tarafından kontrol edilebilen, aşırı gerici devletlerin uluslararası bir ittifakını oluşturuyorlar." Suriye ve Mısır’da yüzbinlerce insanın hayatını kaybetmesinde ABD önemli bir aktör olarak sahada yer aldı.

Chomsky İddiasına kanıt olarak, Körfez'deki Trump müttefiklerini gösterdi. Diktatörlükler, dünyadaki en zalim devletlerdir. Muhtemelen Mısır devleti tarihindeki en kötü diktatörlük de darbeci Abdül Fettah El Sisi'nin yönetimidir diye yazdı.

Chomsky, İsrail ile normalleşme anlaşmalarına değinerek "Mevcut sözde barış anlaşmalarının barış anlaşmalarıyla hiçbir ilgisi yok" dedi. Trump’ı eleştirmeye devam eden yazar, “Orta Doğu, Trump yönetimindeki gerici enternasyonal ittifaklar için doğal bir üs” diye yazdı.

Trump’ı eleştirmeye devam eden Chomsky oldukça haklı. Ancak Biden için de aynı iddialar Amerika’nın gündeminde yer alıyor. Chomsky demokratlara çağrıda bulunarak Biden’a oy vermelerini istedi. Chomsky eleştirel görüşlerinden dolayı Biden’ı tercih ederken bile Biden’ı da tam olarak doğru bulmadığını ifade etti.

Hepsi bir yana Chomsky’nin iddiasında eksik olan noktalar var. Suriye’de milyonlarca insanı yersiz yurtsuz bırakan, milyonlarcasını göçe zorlayan, ve yüz binlercesini katleden Beşar Esed, tıpkı babası gibi, Chomsky’nin bahsettiği bu katiller ve suçlular dünyasının en üst sıralarında olmayı hak eden zalimlerdendirler. Yine darbeci Sisi’yi anıp, Esed’i anmamak da tutarlı bir söylem değildir.

Amerikalı dilbilimci, aktivist ve politik yazar Noam Chomsky, Amerikan dış politikasının en ünlü ve en sert eleştirmenlerinden birisi olarak biliniyor.

Bizce Trump ve Biden birbirlerinden çok farklı başkan adayları değiller Trump başkanlık yaparken görüşleri ile daha görünür olmuş, haklı eleştirilerin de odağında olmuştur. Biden’ı ABD başkanlığı ve dünya arenası için olumlu bir sima olarak tanıtmak da doğru olmayacaktır.

Kaynak: New Yorker, Middle East Monitor

HABERE YORUM KAT

2 Yorum