1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Çeçen katili Rus general, Tokayev’in emriyle “barış gücünün” başına getirildi!
Çeçen katili Rus general, Tokayev’in emriyle “barış gücünün” başına getirildi!

Çeçen katili Rus general, Tokayev’in emriyle “barış gücünün” başına getirildi!

Kazakistan’dan gelen haberler Rusya’nın bölgede tahakkümünü artırdığına işaret ediyor!

07 Ocak 2022 Cuma 14:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Tokayev, kargaşa ve kaos halinin sonlandırılması için Kazak halkına seslenirken sadece selamlamayı Kazakça yaptı. Konuşmasının geri kalan kısmını Rusça gerçekleştiren Tokayev’in bu yaptığı bile Rusya’nın bölgedeki gücünü gösteriyor.

Yıllarca Sovyetlere bağlı olarak var olan Türki Cumhuriyetler bugün hala Rusya’nın prangalarından kurtulabilmiş değil. Kazakistan’ın kendi halkına karşı devleti savunmak için Rusya’dan yardım istemesi bunun en büyük göstergelerinden birisiydi.

Son olarak ise Kolektif Güvenlik Anlaşması Birliklerinin başına Çeçen-Rus Savaşı’nda aktif görev almış olan General Andrei Serdyukov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in emriyle atandı. Serdyukov, 2014 yılında Kırım işgalinde yer aldı, 2019 yılında Suriye'de Rus birliklerini komuta etti. Rusya’nın bütün katliamlarından aktif olarak bulunan bir katil “barış gücünün” başında özetle!

Yaptığı son açıklamalarda Almati’de 20 bin terörist olduğunu iddia eden Tokayev, “Uyarmadan öldürmek için ateş etme emri verdim.” diyerek halkını açık açık tehdit etti! Putin'i arayarak “destekleri” sebebiyle teşekkür ettiği söyleyen Tokayev devamında ise “Kazakistan'da teslim olmayan militanlara yönelik harekat tamamlanacak, teslim olmayanları yok edilecek, esir almayacağız” sözleriyle bir kere daha gözdağı vermeye çalıştı.

Sovyetlerden kalma katliam politikalarını hatırlatan bu açıklamalar Tokayev’in bakış açısını da özetliyor! Gazeteci Gülsüm Halilova’nın aktardığına göre Zhanaozen'deki protestocular ise 4 talep öne sürdüler:

1.Siyasi iktidarın değiştirilmesi 2. Yerel seçimlerin yapılması 3. 1993 Anayasasına dönülmesi 4. Sivil toplum aktivistlerinin takip edilmemesi

Şu ana kadar Kazakistan genelinde 3706 kişi gözaltına alınmış durumda. Kazak halkı Rusya güdümündeki baskı rejimine karşı bir ayaklanma başlattı. Şiddetle bastırılmaya çalışılacağı kesinleşen bu ayaklanmanın sonucunun ne olacağı şuan meçhul.

Rusya’nın yanında Kazakistan’a "barış gücü"ismiyle giren ülkeler arasında Ermenistan ve Belarus’un yanında Kırgızistan ve Tacikistan’ın da olması Türki Cumhuriyetlerin halini özetliyor!

 

HABERE YORUM KAT

4 Yorum