1. HABERLER

  2. HABER

  3. 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

  4. Çavuşoğlu: Rus Uçağını Düşüren Pilotlardan Bazıları Gözaltında
Çavuşoğlu: Rus Uçağını Düşüren Pilotlardan Bazıları Gözaltında

Çavuşoğlu: Rus Uçağını Düşüren Pilotlardan Bazıları Gözaltında

Çavuşoğlu, Rusya ile krize neden olan Rus uçağının düşürülmesi olayına karışan pilotlardan bazılarının gözaltında olduğunu açıkladı. Ancak pilotların uçağı düşürdükleri için değil Gülen örgütü üyesi oldukları suçlamasıyla alıkonulduklarını da ekledi.

10 Ağustos 2016 Çarşamba 13:33A+A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile ilişkilerde krize neden olan 24 Kasım 2015'te Rus uçağının düşürülmesi olayına karışan pilotlardan bazılarının gözaltında olduğunu açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, "Uçak düşürme hadisesi içinde olan pilotların bazıları gözaltında. Bu paralel çeteye (FETÖ) üye oldukları için, uçak düşürme hadisesine katıldıkları veya uçağı düşürdükleri için değil. Tüm boyutlarıyla bunları yargı inceleyecek, değerlendirecek" dedi.

Türkiye, 24 Kasım’da hava sahasını "5 dakika içinde 10 kez uyarılmasına rağmen" ihlâl eden Rus savaş uçağını, Suriye sınırında düşürmüştü. Bu durum Ankara ve Moskova arasında krize neden olmuştu. Moskova yönetimi uçağın Suriye üzerinde düşürüldüğünü ve Türkiye’ye hiçbir tehdit teşkil etmediğini söylerken, ABD ve sivil gözlemciler Rus uçağının Türkiye hava sahasını ihlâl ettiğini doğrulamıştı.

Bu olaydan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin il kez Rusya'nın Petersburg kentinde Salı günü yüz yüze görüşmüştü.

"Üçlü mekanizma kuruyoruz"

Bakan Çavuşoğlu o görüşmenin detaylarına ilişkin bazı bilgiler de verdi. Çavuşoğlu, "Rusya ile Suriye konusunda daha önce aramızda değişik mekanizmalar vardı. Askerler arasında, Dışişleri Bakanlıkları arasında ve istihbaratta. Ve şimdi üçlü bir mekanizma kuruyoruz. Bu akşam St. Petersburg'a gidiyorlar. MİT Müsteşarımızla beraber bizim bakanlıktan ve Silahlı Kuvvetler’den bir askerimiz gidecek. Daha sonra bunu daha üst düzey, Dışişleri Bakanlarının da katıldığı düzeyde gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

"Libya'daki okulları kapatıldı"

Çavuşoğlu açıklamalarında, Libya'da Gülen örgütüne âit okulların kapatıldığını da duyurdu. Örgütün Mısır ile ilişkilerine değinerek, "Mısır'ın FETÖ'yle ilişkilerini artırma gayretini ya da FETÖ'nün Mısır'la ilişkilerini artırma gayretini görüyoruz" diyen Mevlüt Çavuşoğlu, Fethullah Gülen'in Mısır'a gideceği yönünde herhangi bir somut bilgi olmadığını ifade etti.

Yurt dışındaki firariler

Yurt dışındaki Gülen örgütü firarilerinden de bahseden Dışişleri Bakanı, "Abdullah Büyük adlı bir FETÖ mensubunun Bulgaristan'a siyasi sığınma talebi Bulgar makamları tarafından reddedildi. Bulgar makamları iade kararı verdi ve şu anda Türkiye'ye getiriyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA

 

HABERE YORUM KAT