1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bürokratik ‘yanlışlar’ ve vurdumduymazlık muhacirlerin hayatını zorlaştırıyor!
Bürokratik ‘yanlışlar’ ve vurdumduymazlık muhacirlerin hayatını zorlaştırıyor!

Bürokratik ‘yanlışlar’ ve vurdumduymazlık muhacirlerin hayatını zorlaştırıyor!

Konya’da yaşanan hadise mültecilerin yaşadıkları zorlukları gözler önüne seriyor.

29 Mart 2022 Salı 11:15A+A-

HAKSÖZ HABER

Konya’da Suriyeli Aye hanımla evli olan Mehmet Acar’ın başına oldukça ilginç bir hadise geldi. 2017 yılından beri evli olduğu eşinin beyan ettiği adreste bulunamaması sebebiyle geçici koruma izninin iptal edildiğini öğrenen Acar çifti bunun aksini ispat etmesine rağmen değişen bir şey olmadı.

23.03.2022 tarihinde  "Göç İdaresine beyan ettiğiniz adres güncel olmadığı veya yapılan tahkikatta evde bulunmadığınızdan dolayı geçici korumanız iptal edilmiştir. En kısa sürede randevu alarak İl Göç İdaresi Müdürlüğüne geliniz." mesajıyla durumdan haberdar olan Mehmet ve Aye Acar çifti 25.03.2022 tarihinde Konya İl Göç İdaresine “Yanlışlık olduğunu, adresin güncel olduğunu, bir yıl önce Konya İl Göç İdaresinden adres kaydının yapıldığını”  söylemelerine rağmen Konya İl Göç İdaresi kaynaklanan bir hata olmadığını, hatanın Konya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünden kaynaklandığı söylendi. Nüfus Müdürlüğünden adresin tescil edilmesi gerektiği söylendi.

28.03.2022 tarihinde saat 12:00 da Konya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne giden çift, Müdürlüğe durumu anlatınca da, yabancılara ait tüm  işlemlerin Konya İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nde yapıldığını, Nüfus Müdürlüğünden herhangi bir işlem yapılamayacağı söylendi.

Netice olarak adres/ veri güncelleme işlemi hem İl Göç İdaresinden hem de İl Nüfus Müdürlüğünden yapılamadı. Mehmet ve Aye Acar,  Sille Ak Mahallesi ... adresinde bir yıldır ikamet etmekte.  Mesajın geldiği hafta ve öncesi hep evde olduklarını ifade eden ikili kimsenin kendileriyle evde irtibata geçmediğini ifade ediyor. Bu durumun komşular tarafından da teyit edildiğinin altını çiziyorlar.

Adresimiz günceldir. Bir yıl önce 22.04.2021  tarihinde Konya İl Göç İdaresinde Adres beyanında bulunulmuştu.” ifadelerini kullanan Mehmet Acar yine E-Devlet sayfasında "İkametgahım (Adrese Bağlı Hizmetler)" sayfasında adres olarak SİLLE AK MAH. ... yazmasına rağmen (Ek-3) ,  "Yerleşim Yeri (İkametgah) ve Diğer Adres Belgesi Sorgulama" sayfasında "Kayıt Bulunamadı" (Ek-2) ibaresinin yer aldığını belirtiyor.

Baştan sona anlaşılması güç bir durumun içine çekilen Acar ailesi devlet bürokrasisi tarafından mağdur ediliyor. Bu ve buna benzer yüzlerce hadisede mültecilerin yaşadıkları zorluklara karşı yetkililerin acilen bir şeyler yapması gerekiyor!

HABERE YORUM KAT

3 Yorum