1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bunca zahmete niçin girildi o halde?
Bunca zahmete niçin girildi o halde?

Bunca zahmete niçin girildi o halde?

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Faiz indirimi için sınırlı alan kaldı

02 Aralık 2021 Perşembe 14:16A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye’de ekonomi mevzuunda en fazla tartışılan konular döviz kuru ve faiz. Cari hükümetin bir zamandır en öncelikli hedef haline getirdiği husus ise tartışmasız faiz.

Bir hükümetin faiz ile derdinin olması değerli bir çabadır. Bunu yadsımak haksızlık olur. Geriye işin nasıl yönetileceği mevzusu kalıyor.

Ekonomi yönetimi, hukuk veya belediyecilikten bağımsız düşünülemeyecek bir konu. Siyasi idare olmak zaten tüm bunları birlikte yönetebilme kapasiteniz ile alakalı. Türkiye’nin ise bir zamandır göz ardı edilemeyecek sorunları var.

Belediye seçimlerinde yaşananlar herkes için bir işaret fişeği olmalıydı. CHP gibi bir partiye İstanbul ve Ankara kaybedildi. Ancak gerekli dersler çıkartılmış gibi gözükmüyor. İktidarın değişmesi ihtimalinde CHP ve İYİ Parti ile baş başa kalma riskini yaşıyoruz ne yazık ki!

Öncelikle şunu belirtmek gerekmektedir ki bir tek ekonomik değil siyasi, sosyal vs. her meseleyi incelerken iç dinamikleri göz ardı edip tüm yaşananları dış gelişmelere bağlayan okuma biçimi ciddi sorunlar barındırıyor. Dış faktörlerin Türkiye ekonomisi üzerinde "oyunlar oynaması" ihtimal dahilindedir. Ancak Türkiye’de yaşanan ekonomik darboğaz sadece “birilerin oynadığı oyunlar” ile izah edilemez. İç dinamikler açısından bakıldığında ekonomi politikasını kimsenin tam olarak anlamadığı bir yönetim şekli ile karşı karşıyayız.

Cari hükümetin ekonomide odaklandığı hususun “faiz” olduğu belirtmiştik. Hatta bu uğurda AK Parti’ye yakın birçok isim de “faizci” ilan edildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu gün içinde yaptığı açıklama da ise herkesi şaşkına çeviren sözler sarf etti. 

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, “Faiz indirimi için sınırlı alan kaldı, bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum” sözleriyle faize yapılacak müdahalenin sona gelindiğini ifade etmiş oluyor. Türkiye’de faiz sıfırlanmadı. Amaç faizi bitirmekse şimdi neden çark ediyorsunuz? Burada bir tutarsızlık yok mu?

Düşük faizle verilen kredinin sağlayacağı düşünülen imkanların doları yükseltip iş gücü maliyetlerini düşüreceği ve istihdamı artıracağı yönündeki hesap çarşıya uymadıysa şimdi de faiz indiriminden mi vazgeçilecek? Kimsenin tam olarak anlayamadığı bir ekonomi yönetimiyle bunca zahmete neden girildi o halde?

HABERE YORUM KAT

4 Yorum