1. HABERLER

  2. HABER

  3. EĞİTİM

  4. Bu Hakaretamiz "Nuh'un Gemisi" Karikatürünün Biyoloji Ders Kitabında Ne İşi Var?
Bu Hakaretamiz "Nuh'un Gemisi" Karikatürünün Biyoloji Ders Kitabında Ne İşi Var?

Bu Hakaretamiz "Nuh'un Gemisi" Karikatürünün Biyoloji Ders Kitabında Ne İşi Var?

Bazı dershanelerde ders kitabı olarak okutulan biyoloji kitabındaki “Nuh’un Gemisi” karikatürü inanç değerleriyle alay etmenin ve tahrikin açık bir örneği değil mi?

23 Mart 2018 Cuma 14:01A+A-

Bazı dershanelerde okutulan 9. sınıflar için biyoloji ders kitabında Hz. Nuh ve onun gemisi hakkında yer verilen hakaretamiz karikatür eğitim sisteminde her ne kadar düzelmeler olsa da bazı işgüzarların toplumun inanç ve değerleriyle alay etme tutumlarını sürdürme noktasındaki ısrarını yansıtıyor.

Bahsi geçen kitabın künyesi şöyle:

elfi-yayincilik,--9.-sinif,-biyoloji.jpg

Kitabın adı: 9. Sınıf Biyoloji

Yayınevi: Elfi Yayıncılık

Yayın yılı ve tarihi: İstanbul, 2016

Söz konusu kitabın 135. sayfasındaki "Canlıların Çeşitliliği” bahsinde yer verilen karikatüre eşlik eden metin şöyle:

karikatur.jpeg

“Bugün dünya üzerinde biyologlar tarafından tanımlanmış yaklaşık 2 milyon farklı canlı türü vardır. Bunun yanında tanımlanmayı bekleyen milyonlarca canlı türünün olduğu tahmin edilmektedir."

Tek başına ele alındığında bu bilgi notu bir problem teşkil etmiyor olabilir ama söz konusu karikatürle birlikte düşünüldüğünde bu kadar canlı türünün bir gemiye sığabilmesinin imkansız olduğu ima edilmekte ve Müslümanların, özellikle de gençlerin gemi hadisesi konusunda şüphe ve tereddüt yaşamaları amaçlanmaktadır.

Birileri buradan hareketle “kıssaların vakiiliği” meselesini ve “Nuh’un gemisi”ne ilişkin Müslümanlar arasındaki yorum farklılıklarını tartışmaya açabilir belki ama bunun anlamsız ve hikmetsiz olduğu çok açık. Çünkü bu tarz bir tartışmanın bu kitaptaki bağlam üzerinden yapılması yersiz olur. Kaldı ki Nuh’un gemisi meselesinin de kıssaların vakiiliği tartışmasının da bu biyoloji kitabında yapıldığı kadar basit ve karikatürize edilebilecek bir konu olmadığı ortada.

Meseleyi alakasız bir zeminde gündeme getiren ve kaçak dövüşen seküler zihniyete göre böyle bir durum imkansız görünebilir fakat (doğru veya yanlış) toplumun geneli açısından bir inanç konusu olarak yerleşmiş “Nuh’un gemisi” ile alay etmeye ve halkın duygularını rencide etmeye hiç kimsenin hakkı yok. Biyoloji kitabında Nuh’un alakasız şekilde bu biçimde karikatürize edilmesi ilgili kurumların acilen el atması gereken açık bir saygısızlık ve işgüzarlık örneği olduğu açıktır.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum