1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bu da oldu; İslamî ezgi dinlemek ülkeye alınmama gerekçesi imiş!
Bu da oldu; İslamî ezgi dinlemek ülkeye alınmama gerekçesi imiş!

Bu da oldu; İslamî ezgi dinlemek ülkeye alınmama gerekçesi imiş!

Bayramda memleketlerine giden Çeçenistanlı dört öğrenci Türkiye’ye döndüklerinde, aktif öğrenci olmalarına ve ikamet izin belgeleri olmasına rağmen havaalanında bulunan kolluk birimlerince ülkeye girişlerine mâni olunmuştu.

18 Nisan 2024 Perşembe 17:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Bayram tatili vesilesiyle memlekete gidip dönen Çeçenistanlı 4 erkek öğrenci İstanbul havaalanında tutuluyor.

Konuyla alakalı olarak Haksöz Haber’e bilgi veren kaynaklar, dördü de Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesine kayıtlı olan bu öğrencilerin mağduriyetlerine dikkati çektiler.

Söz konusu mağduriyet daha evvel Haksöz Haber’de haberleştirilerek gündeme taşınmıştı ve mağduriyetin giderilmesi için yetkililere çağrıda bulunulmuştu;

Haksöz Haber’in edindiği yeni bilgilere göre öğrencilerin ülkeye girişlerinin engellenmesinin gerekçesi söz konusu durumun garipliğini bir kez daha ortaya koymakta. Havalimanında tutulan öğrencilerin alınan telefonlarında yapılan teknik incelemede; şahısların İslamî ezgiler dinledikleri, sosyal medyada Çeçen direnişi ile ilgili videoları beğendikleri ve içlerinden birinin av malzemeleri satan bir dükkânda silahla çekilmiş bir fotoğrafının bulunduğu gerekçelerinden bahisle söz konusu işlemlerin yapıldığı öne sürüldü.

Haklarında herhangi bir soruşturma yahut istihbari bilgi olmamasına rağmen, tamamen havaalanında bulunan kolluk birimlerinin inisiyatifiyle gerçekleşen risk-analiz raporu ile tahdit kodu konulan öğrenciler havaalanında INAD yolcu kapsamına alınarak bekletilmekte ve ülkeye alınmamaktalar.

Yetkililere soruyor ve cevabını bekliyoruz; Terör yaftası için sudan gerekçeleri kimler hangi saikle ve neye göre yorumlamaktadır? İslami ezgi dinlemek terörle nasıl bir iltisak sağlamaktadır? Av malzemeleri satan dükkanlar yasal değil midir ki oraya gitmek ve fotoğraf çekilmek suç unsuru olabilmektedir? Türkiye’nin, Çeçen direnişini destekleyenlerle nasıl bir problemi olabilir ki sırf videolarının beğenilmesini bile birileri terörist ithamı için gerekçe yapabilmektedir?

Haksız hukuksuz deportla karşı karşıya olan Çeçenistanlı öğrenciler:

-A. A., Sakarya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Programı Öğrencisi

-M. R., Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi,

-T. G., Sakarya Meslek Okulu Bilgisayar Programcılığı Öğrencisi

-Z. G., Sakarya Meslek Okulu Bilgisayar Programcılığı Öğrencisi

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum