1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bosna’da kendi ordusunu kurmak isteyen Sırplar kimlerden güç alıyor?
Bosna’da kendi ordusunu kurmak isteyen Sırplar kimlerden güç alıyor?

Bosna’da kendi ordusunu kurmak isteyen Sırplar kimlerden güç alıyor?

Bosna Hersek’te neler oluyor?

03 Kasım 2021 Çarşamba 12:47A+A-

HAKSÖZ HABER

Bosna Hersek’te 90’lı yıllarda yaşanan savaştan bu yana gerginlik hiç bitmedi. Bosna şuan kantonlarla yönetiliyor. Boşnak Müslüman nüfusun ülkenin çoğunluğunu oluşturduğunu aktarmakta fayda var ancak iş bununla sınırlı değil.

Bosna sınırları içinde ayrılıkçı Sırplar tarafından “Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti” şeklinde tanımlanan bölgede bir zamandır hareketlilik söz konusu. Milliyetçi siyasetçi Milorad Dodik’in son ifadeleriyle yaşananlar ayyuka çıktı tabiri caizse. Dodik, Bosna’daki Sırpların kendi ordularını kuracaklarını ifade etmişti.

Dodik isimli ruh hastası daha önce  "Srebrenitsa soykırımı fabrikasyon bir efsane" 2016 senesinde ise "Aliya İzzetbegoviç IŞİD projesinin başıdır" şeklinde konuşmuştu.

Dodik gibi çetniklerin tarih boyunca güç aldıkları en temel faktör ise Slav milliyetçiliği oldu. Yakın coğrafyada Sırbistan ondan daha uzak olan ama kültürel, dini ve etnik ortaklıklar söz konusu olan Rusya tarafından “Sırp ideası” sürekli besleniyor. Dodik “bağımsız ordumuzu kuracağız” şeklinde cüretkar ifadeler kullanabiliyorsa bu Rusya’nın “yol açması” ile mümkün oluyor.

132875-copy.jpg

Kısaca Rusya yine ümmetin belini kırmak için dört koldan kuşatmaya hazırlanıyor. Suriye’den Libya’ya oradan Kafkaslara kadar her yerde Müslümanların üzerine çökmeye çalışan Rusya, Bosna’da da milliyetçi-ayrılıkçı ideolojileri besliyor.  

Bosnalı Sırplar en başından beri  “soykırımı” dahi tanımayarak diyalogdan yana olmadıklarını göstermiş oldular zaten. Milliyetçi Sırplar, Rusya’ya olan güvenleri sayesinde işledikleri bütün cürümler karşısında pişkin pişkin “soykırımı inkar etmeyi olanaksız hale getiren”  yasaları Bosna Hersek parlamentosunda protesto bile ettiler!

Bosna Hersek Demokratik Eylem Partisi (SDA) Başkanı Bekir İzzetbegoviç ise Dodik gibi çetniklerin tehditlerine en üst perdeden şöyle cevap verdi: “Güçlü bir silah sanayimiz var. Kısa sürede 100-200 bin savaşçıyı silahlandırabiliriz! Drone'larımız da üretimde.

Bosna’da ilerleyen günler hareketli geçebilir. Dayton Anlaşmasının sadece sıcak savaşı sonlandıran “barışı” artık bir işe yaramıyor. AB kendi içinde bir bütünlük oluşturamazken Rusya’nın Sırp milliyetçiliğini daha fazla körükleyeceğine şüphe yok. Bosna Hersekli Müslümanların ise ümmetten başka kimsesi yok yine!

HABERE YORUM KAT

2 Yorum