1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. "Bölgesel Kuşatmanın Aktörleri"
"Bölgesel Kuşatmanın Aktörleri"

"Bölgesel Kuşatmanın Aktörleri"

Kenan Alpay, bugünkü yazısında Rusya ile Türkiye arasında devam eden gerilim hakkında değerlendirmelerde bulunuyor, bu gerginlikteki Suriye meselesiyle birlikte İran, Hizbullah, ABD, AB ve PKK/PYD'nin paylarına işaret ediyor.

10 Aralık 2015 Perşembe 10:16A+A-

Kenan Alpay, gündemi değerlendiriyor:

Gerilim düzeyi giderek yükselen tabloyu Türkiye açısından okumaya başlarsak savaş riskinden daha önce ciddi bir askeri-stratejik kuşatma riskiyle karşı karşıya olduğumuzu söylememiz icap eder. Esed rejimini ayakta tutmak üzere İran ve Hizbullah askeri birliklerinin üstlendiği vazife kifayetsiz kalınca doğal olarak devreye ‘büyük patron’ Rusya girdi. Rusya’nın taşeron ve tetikçilerini korumak ve kollamak adına abandığı Suriye’de daha büyük bir yıkım meydana getirmekten başka zaten hiçbir seçeneği bulunmuyordu.

Gürcistan ve Ukrayna’da giriştiği işgallerle Çarlık ve Sovyetler dönemi hayallerine tekrar hız veren Rusya’nın Suriye üzerinden bu hedefi kemale erdirmek üzere askeri yığınaklar yaptığını söyleyebiliriz. İlk iş olarak da Türkiye’yi askeri alanda taciz ederek terbiye etme, önce Suriye ve Irak’tan daha sonra da bütün bir bölgeden tasfiye işini kafaya koyduğu hemen belli oluyor. Rusya’nın tacizde ısrar eden askeri savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi sadece işleyen askeri-stratejik planı hızlandırdı. Fakat Rusya ve müttefiklerine çizdikleri yol haritasının pek de kolay kat edilemeyeceği Türkiye tarafından ihsas edilmiş de oldu böylelikle.

Domates Almaz, Nükleer Santral Yapmaz

Esed rejimini ayakta tutarak Rusya ve İran bloğu bölgedeki hegemonyasını ne kadar derinleştirebilir ve bu hegemonya kalıcı olur mu? Anlaşılan ve görülen o ki Rusya-İran ittifakının en temel dayanağı Baas rejimi ve PKK-PYD’den ibaret.

Bir taraftan Nusayri cuntasına yaslanarak diğer taraftan PKK-PYD’nin kuzeyde tesis edeceği kanton bölgeleriyle Suriye halkının geri kalanını tahakküm altında tutma heves ve hayalleri hala çok diri. Rusya ve İran’ın Suriye’deki bu heves ve hayallerini diri tutan temel dayanak ise Türkiye’nin zayıflığı değil. Aksine hem ABD hem de AB’nin bu konuda oynamış olduğu son derece çirkin ve aldatıcı oyun sadece Esed rejimi ve PKK-PYD açısından değil Rusya-İran bloğu açısından da gayet teşvik edici hatta destekleyici rolleri ihtiva ediyor.

(...)

Yazının Devamı İçin Tıklayın>>>