1. HABERLER

  2. HABER

  3. Bir Bayrama Daha Buruk Giriyorlar
Bir Bayrama Daha Buruk Giriyorlar

Bir Bayrama Daha Buruk Giriyorlar

Şanlıurfa, Kilis ve Kahramanmaraş'taki çadır ve konteyner kentlerde barınan Suriyeliler, bayramı ülkelerinden uzakta geçirecek olmanın burukluğunu yaşıyor.

16 Temmuz 2015 Perşembe 10:03A+A-

Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan muhacirler, yaklaşık 5 yıldır Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından kendileri için hazırlanan çadır ve konteyner kentlerde barınıyor. "güvenli liman" olarak gördükleri Türkiye'de ağırlanan sığınmacılar, bir bayramı daha yurtları ve yakınlarından ayrı geçirecek.

Tüm sıkıntılara rağmen sağlanan imkânlarla Ramazan Bayramı'na hummalı şekilde hazırlanan sığınmacılar, verilen kartlarla kamplardaki marketlerden alışveriş yapıp, bayram için yöresel lezzetler hazırlıyor.

Kobanililerin Gurbetteki İlk Ramazan Bayramı

Yaklaşık bir yıl önce IŞİD ile PYD/PKK arasındaki çatışmalar nedeniyle Kobani'den (Ayn el-Arab) kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki çadır kentte barınan Suriyeli Kürtler, ilk kez bir Ramazan Bayramı'nı ülkelerinin dışında geçirecek.

Sığınmacılardan Bekir Şeyho, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çatışmaların ardından eşi, kardeşleri ve annesiyle Türkiye'ye sığındıklarını, babasının ise IŞİD'e esir düştüğünü söyledi.

Şeyho, şöyle devam etti:

"İlk kez bir Ramazan Bayramı'nı yurdumuzdan uzakta kutlayacağız. Umarım bu son olur ama pek ümidimiz kalmadı. Her şeye rağmen burada iyiyiz ancak babamdan haber alamıyoruz. Sağ mı ölü mü ya da öldüyse mezarı nerede bilemiyoruz. Burada sağlanan imkânlarla bayrama hazırlanıyoruz. Bu mübarek günlerin yüzü suyu hürmetine İslâm coğrafyasındaki olumsuzlukların bitmesini diliyorum."

4 Yıldır Ülkelerinden Uzakta Bayram Geçiriyorlar

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki Süleyman Şah Konaklama Tesisleri’nde yaşayan ve Suriye'deki savaşta 5 oğlu ile damadını kaybeden Hüseyin Abdullah da yaklaşık 4 yıldır ülkelerinden uzakta bayram geçirdiklerini ifade etti.

Tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'de bayramı kutlamaya çalıştıklarına işaret eden Abdullah, şöyle konuştu:

"Suriye'de devam eden savaş nedeniyle ne oradakiler ne de buradakiler tam anlamıyla bayramı kutluyor. Türkiye bize imkân sağlıyor fakat ne olursa olsun insanın kendi yurdu bir başkadır. Türkiye'de güvendeyiz. Bu da bizim için bir bayram kadar değerlidir. Çocuklarımın mezarlarını gidip ziyaret etmek isterdim ancak birçok örgüt ve uçakların korkusuyla gitmeye korkuyorum. İnşallah bu savaş bitince evimize döner ve yakınlarımızın mezarlarını ziyaret edersek, bizim bayramımız o zaman olur."

Sabiha Ahmet ise yaklaşık 2 yıldır Türkiye'de yaşadığını belirterek, Ramazan Bayramı'nı ülkelerinde yaşananlar nedeniyle hüzünlü geçireceklerini söyledi.

Ahmet: "Bayramda insan annesi, babası, kardeşi ve sevdiklerinden, doğduğu topraklardan uzak olursa o bayram bayram olamaz. Ne zaman sevdiklerimizle bir araya gelip bayramlaşırsak, bayramın o zaman bir anlamı olur. Bunlar olmayınca bizim için bir anlam ifade etmiyor." dedi.

Ahmet, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm Türkiye'ye kendilerine sağlanan imkânlardan dolayı teşekkür etti.

“Yurdumuza Kavuşmak İstiyoruz”

Kahramanmaraş'taki çadır kentte barınan yaklaşık 17 bin 500 Suriyeli de bir Ramazan Bayramı'nı daha yurtlarından uzakta geçirecek.

Sığınmacılardan Abir Yetim, yaklaşık 4 yıldır Türkiye'de yaşadığını söyledi. 7 aylık hamile olduğunu vurgulayan Yetim, bayramların Suriye'de daha farklı olduğunu dile getirdi.

Çocuğunun geleceği için kaygılandığını ifade eden Yetim, şöyle konuştu:

"Bayram, bize normal bir günmüş gibi geliyor. Keşke annem babam burada yanımda olsaydı. Türkiye devleti sağolsun ama bülbülü altın kafese koymuşlar 'yurdum da yurdum' demiş. Burada ne kadar kalırsak kalalım sonunda yurduma geri dönmek istiyoruz. Ülkemizi ve ailemizi bıraktık, buralara geldik. İçimizde bir yara var. Ne olursa olsun bu çadırlar bizim evimiz oldu."

“Bu Bayramda da Akrabalarımızdan Dostlarımızdan Uzaktayız”

Kilis Öncüpınar Konteyner Kenti’nde barınan Suriyeliler de Ramazanı’n son günlerinde bayram hazırlığına başladı.

Savaşsız bir Suriye umudunu yitirmeyen sığınmacılar, çocukları için bayramlık almayı ihmal etmiyor.

Yaklaşık 3 yıldır konteyner kentte barınan Amir Hurabi, 3 çocuğundan birinin savaşta hayatını kaybettiğini kaydetti.

Bir bayrama daha buruk girdiklerini dile getiren Hurabi: "Bu bayramda da akrabalarımızdan dostlarımızdan uzaktayız. Ümit ediyoruz ki savaş biter biz de yurdumuza geri döneriz. Yurdumuza dönme ümidini hiç kaybetmedik." şeklinde konuştu.

Hurabi, kendilerine sahip çıkan Türkiye hükûmeti ve halkına teşekkür etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT