1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Batılılar PYD Saflarında Savaşıyor (Video)
Batılılar PYD Saflarında Savaşıyor (Video)

Batılılar PYD Saflarında Savaşıyor (Video)

Suriye'de çekilen bir görüntüde ellerinde Javelin olan Batılılar IŞİD adı altında muhaliflere karşı PYD saflarında savaşırken görülüyor.

02 Mayıs 2016 Pazartesi 12:19A+A-

Suriye’nin Şedade bölgesinde Amerikan, İngiliz ve Fransız özel kuvvetlerinin, YPG militanlarıyla beraber IŞİD’e karşı aynı cephe hattında yer aldığını gösteren video tartışmalara neden oldu. Görüntülerde hava saldırılarını koordine etmekle görevli Batılı özel kuvvetler, tanksavar füzeyle IŞİD’e ait bomba yüklü bir aracı imha ediyor.

Fransız France 24 kanalının geçtiğimiz hafta çektiği videoda görülen 12 yabancı özel kuvvet askeri dikkat çekti. IŞİD’in büyük kısmını PKK’nın Suriye kolu olduğu için Türkiye’nin “terör örgütü” kabul ettiği PYD’ye bağlı YPG militanlarının oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı milislerin hattına doğru gönderdiği bomba yüklü kamyoneti füzeyle imha eden askerlerin Amerikalı, İngiliz ve Fransız özel kuvvetlerinden olduğu iddia edildi.

İngiliz Times gazetesi, IŞİD intihar aracını vuranların Javelin adı verilen lazer güdümlü tanksavar füzesi attığını belirtti. Fransız kanalının görüntülerinde de YPG’nin yakınında ellerinde Javelin olan bir grup asker görüldü.

Times, France 24’ün çekiminde görüntülenen bu askerlerin üniformasında herhangi bir sembol ya da işaret olmadığını aktardı. Ayrıca, bazılarının askeri kıyafetlerle sivil giysileri karışık giydiğini yazdı. Times, askerlerin elinde Amerikan kuvvetlerinin kullandığı 4 adet M4 karabina saldırı silahı, bir M2010 keskin nişancı tüfeği, bir M249 hafif makineli silah ve bir adet çoklu bombaatar Milkor M32 bulunduğunu aktardı. İngiltere Savunma Bakanlığı, özel kuvvetlerin operasyonlarını tartışmama politikası sebebiyle olayla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

HEDEF BELİRLEME

Gazete, askerlerin orada bulunma amaçlarından birinin de Amerikan A-10 Thunderbolt II bombardıman uçaklarına hedeflerini belirlemede yardımcı olmak olduğunu vurguladı. SDG sözcüsü Tala Selo, Times’a ABD’nin IŞİD’e karşı mücadelede 50 özel kuvvet üyesi görevlendirdiğini ancak bunların aktif çatışmalara katılmadığını söyledi. Selo, “Batılı özel güçler burada yerleşik değil. Onlardan 15 ila 20 tanesi gelip gidiyor” dedi. Selo, Batılı özel kuvvetlerin kendilerine “basın ve istihbarat konularında yardım ettiğini” söyledi. SDG komutanlarından Şervan Derviş ise, “Onların misyonu operasyonları koordine etmek” dedi. France 24’ün görüntüleri, ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’ye ek olarak 250 asker gönderecekleri açıklamasından kısa süre önce yayınlanmıştı.

Amerikan yapımı FGM-148 Javelin’in etkili menzili 2 bin 500 metre. Ağırlığı 22.3 kilo, fırlatma tüpü ise 1.2 metre uzunluğunda. Sistem 1996’da hizmete girdi.

WASHİNGTON ‘JAVELİN VERMEDİK’ DEMİŞTİ

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, sosyal medyaya düşen bir fotoğraf üzerine Suriye’nin kuzeyinde SDG ve YPG’ye Javelin antitank füzeleri verdiklerine ilişkin iddiaları daha önce yalanlamıştı. Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, şubat ayında yaptığı açıklamada “Orada YPG ya da şu andaki misyonumuzun parçası olan diğer güçlere Javelin füzeleri vermedik” demişti.

 

HABERE YORUM KAT