1. HABERLER

  2. HABER

  3. Başörtülülerin 28 Şubat’ı Ne Zaman Bitecek?
Başörtülülerin 28 Şubat’ı Ne Zaman Bitecek?

Başörtülülerin 28 Şubat’ı Ne Zaman Bitecek?

“Üniversite eğitimini serbest bir biçimde alabilen başörtülü öğrenciler okulları bittiğinde iş konusunda yasakla yüz yüze kalacaklar.”

22 Ekim 2012 Pazartesi 00:33A+A-

Ankara İnanç Özgürlüğü Platformunun 350. hafta eyleminde konuşan İHH Ankara Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Codal, “Üniversite eğitimini serbest bir biçimde alabilen başörtülü öğrenciler okulları bittiğinde bu kez iş konusunda yasakla yüz yüze kalacaklar. Bu durum yaman bir çelişkinin göstergesidir” dedi.

ÖĞRETMENLERE BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI

“Bazı okullarda idareciler 1998′de çıkarılan MEB yönergesindeki ‘Öğretmen adayları, uygulama yaptıkları okullarda, öğretmenlerin uymakla yükümlü oldukları yasa, yönetmelik, yönerge ve okul yönetiminin koyduğu kurallara uymak zorundadır’ maddesine dayanarak stajyerlerin başörtüsü ile staj yapmasını engelliyor.”

Bu ayıp artık bitmeli

İHH Ankara Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Codal, “Üniversite eğitimini serbest bir biçimde alabilen başörtülü öğrenciler okulları bittiğinde bu kez iş konusunda yasakla yüz yüze kalacaklar. Bu durum yaman bir çelişkinin de göstergesidir” dedi. Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu’nun Abdi İpekçi Parkı’nda düzenlenen 350. haftaki eyleminde Platform adına açıklamada bulunan Codal, yıllardır ülkemizde süregelen başörtüsü yasağının üniversitelerde öğrenci olmak kaydıyla kısmen kaldırılmış olmasına rağmen, hâlâ kimi üniversitelerde, başörtülü seçilme ve kamuda çalışma hakkı önündeki engeller henüz aşılamadığını söyledi. Üniversite eğitimini serbest bir biçimde alabilen başörtülü öğrencilerin okulları bittiğinde bu kez iş konusunda yasakla yüz yüze kalacaklarına dikkat çeken Codal, “Bu durum yaman bir çelişkinin de göstergesi esasen. Geçtiğimiz günlerde medyaya yansıyan bir habere göre yılbaşı sonrasında AKP ve MHP işbirliği yaparak başörtülü seçilme yasağını kaldırmak, öğretmenlik, yargıçlık ve emniyet görevlisi gibi bazı meslekler hariç olmak üzere kamuda başörtülü çalışma serbestisi getirmeyi planlıyor. Bu olumlu bir gelişme olmakla beraber yetersizdir. Zira öğretmenlik, yargıçlık ve emniyet görevlisi gibi mesleklerden başörtülü hanımların muaf tutulması akla ziyan bir durumdur. Kamuda koşulsuz her alanda başörtüsü yasağı kaldırılmalıdır. Artık bu ayıba bir son verilmelidir” diye konuştu.

YAMAN ÇELİŞKİDEN VAZGEÇİLMELİ

Serkan Codal, üniversitelerde yasağın aşılmış olmasının yetersiz olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:“Buna bir örnek olarak eğitim fakültelerinde okuyan başörtülü öğrencilerin staj yapmak üzere gittikleri okullarda karşılaştıkları yasağı gösterebiliriz. Bazı okullarda idareciler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Ekim 1998’de çıkarılan 2493 sayılı yönergede yer alan ‘Öğretmen adayları, uygulama yaptıkları okullarda, görevli öğretmenlerin uymakla yükümlü oldukları yasa, yönetmelik, yönerge ve okul yönetiminin koyduğu kurallara uymak zorundadır’ şeklindeki maddeye dayanarak öğretmen adaylarının başörtüsü ile okulda staj yapmalarına engel oluyor. Öğretmenleri yapılacak yasal düzenleme dışında bırakmayı düşünen hükümetin bu yaman çelişki ile öğrencileri daha fazla mağdur etmemeleri gerektiğini ifade ediyor ve yapılması düşünülen düzenlemenin kapsamının genişletilmesi gerektiğini bir kez daha yineliyoruz.”

HABERE YORUM KAT