1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. BASAD’ın 20 yıllık işgaliyesine son verildi!
BASAD’ın 20 yıllık işgaliyesine son verildi!

BASAD’ın 20 yıllık işgaliyesine son verildi!

Bakırköylü Sanatçılar Derneği’nin (BASAD) kullandığı tarihi konak, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün tahliye kararı almasının ardından boşaltılacaktı. BASAD üyeleri tahliye kararına uymadığı gibi 'sanat düşmanı' söylemleriyle işgalini haklı çıkarmaya çalıştı.

12 Şubat 2022 Cumartesi 17:00A+A-

HAKSÖZ HABER

BASAD adlı Bakırköylü Sanatçılar Derneği 20 yıl boyunca tarihi bir konağı kullandı. Vakıflar Genel Müdürlüğü binanın kütüphane olarak kullanılacağını bu yüzden boşaltılması gerektiğini BASAD’a iletti. Ancak BASAD binayı boşaltmak yerine, “AKP’liler kullanacak” söylemine sarıldı. Ek bir hafta süre verilen BASAD'ın tahliye işlemlerine dün başlandı.

BASAD Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Gülek, “Bakırköylüler, sanatçılar, sanatseverler olarak, bizi buradan çıkardıktan sonra bu binayı ne yapacağınızdan, ona mı, buna mı vereceğinizden çok daha büyük meraklarımız var” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tahliyeyle ilgili davaları kazanmış olabilir” diyen Gülek, “Bizi binadan çıkarmaya, burada başka bir şey yapmaya yetkili olabilir. Ama haklı mıdır? Yetki başka haklı olmak başkadır. Hadi bizi bir yer bile göstermeden çıkardınız. Ressamlarımızın binadaki yağlı boya lekelerini de temizlediniz, üstünüze yapışacak “sanat düşmanı” lekesini nasıl temizleyeceksiniz?” ifadeleriyle çıkarılmalarını kabullenemediğini ifade etti. 

Bakırköy’deki tarihi konağı CHP’li yönetimlerden 86 yıldır kullanmak için alan seküler Kemalist cenah, kamunun malını şahsa özel bir şekilde kullanmaktan dolayı kendisi için özeleştiri beyanında bulunmadığı gibi iktidarı sanat düşmanı olarak tanımlayarak söylem çarpıtmasına sığındı.

Haksız ve hukuksuz bir şekilde kamuya ait olan birçok mekan ve lokasyonu CHP’li belediyeler ve geçmiş dönemli yasalar ile işgal eden Kemalist statükocuların, hak ve hukuk sözlerini dillerine dolamaları kulağa ilginç geldiği gibi gerçeklikten uzak yorumlar olarak değerlendiriliyor.

BASAD’a tahliye için verilen süre dolmuştu. Dün itibariyle binanın boşaltılma çalışmalarına polis ekipleri devam ediyordu. Tarihi yapıyı uzun bir süre nasıl kullanıma aldıkları aktarılmayan BASAD’ın uzun bir süredir belediye ile anlaşmalı bir şekilde konağı “kültür faaliyetleri” için kullandığı ifade ediliyordu.

Bakırköy’de bulunan Tarihi Konak 1908 yılında Fransız Okulu olarak imar edilmişti. 1936 yılında ise CHP tarafından Bakırköy Halkevine tahsis edilmişti.

Kemalist statüko tarafından amacı dışında seküler kültür sanat etkinliklerinin yapıldığı bir alana çevrilen konak, 1980 yılında halkevinin çalışmalarına son verilmesi ile adliye binası olarak hizmete alındı.

2002 yılında ise CHP’li Bakırköy Belediyesi tarafından restore edilen bina, 29 Mart 2002 yılından itibaren BASAD Kültür ve Sanat Konağı olarak hizmet veriyordu. Vakıflar Genel Müdürlüğü kazandığı dava sonrası konağın kütüphane olarak hizmete alınacağını aktardı.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum