1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Bartın'da "Fatiha Suresi" Semineri
Bartında Fatiha Suresi Semineri

Bartın'da "Fatiha Suresi" Semineri

Bartın Bilgider seminerleri devam ediyor. Bu hafta Şuayip Mekeç, Fatiha Suresi’ni anlattı.

13 Aralık 2011 Salı 11:55A+A-

Bilgider'de bu hafta Şuayip Mekeç, Fatiha Suresi’nin anlamı ve önemi üzerinde uzun değerlendirmelerde bulundu.

Kur'an’ın ilk suresidir Fatiha, tüm olarak inzal olan ilk suredir. Hicretin ilk dönemlerinde nazil olmuştur. Namaz Adem (a.s.) beridir farzdır ve Fatiha Adem (a.s.)’dan beri şekil ve form olarak hep vardır. Çünkü Fatiha’da itikat bilgileri yer almaktadır. Dinin özetidir Fatiha. Namazımızın olmazsa olmaz bir formudur ve bu anlamda bir özet suredir."

Fatiha Suresi'nin anlamı ve anlam içeriğinde bulunan kavramlara da değinen Mekeç, Besmele, Hamd, Rahman ve Rahim, Din günü, kulluk, medet, Sırat-ı Müstakim gibi kavramlara açıklık getirdi.

Mekeç, “Mekke döneminde toplum Allah'a inanıyor, hatta daha önceki peygamberlerin döneminde de Allah'a inanıyorlar. Kur’an-ı Kerim’in vurguladığı, varlık olarak Allah'a inanıp inanmama meselesi değildir. İnsanlar tarafından Allah'ın sıfatlarının tahrifata uğratılmasıdır. İnsanlar bunun için gerekçeler uydurmuşlardır. Ya atalarını, ya kaderci mantığı ortaya atmışlardır ya da ‘Bir kısmını ayırabiliriz. Hepsine inanmak zorunda değiliz. Kendimize göre yorumlama hakkımız vardır.’ şeklinde gerekçeler öne sürmüşlerdir. Fatiha bütün bu karmaşık inanç mantığına  cevap vermiştir." dedi.

Konuşmacının sunumundan sonra program soru-cevap ve sohbet formunda devam etti. 

Bartın Bilgider'de seminer çalışmaları 17 Aralık Cumartesi günü Hamza Türkmen'in vereceği “Islah Mücadelesi ve Öncelikli Hedeflerimiz” başlıklı konferansla devam edecektir.

Mehmet Ebu Selim / Haksöz-Haber

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum