1. YAZARLAR

  2. ABDULLAH SEYDA

  3. Barış ve esenlik şehri: Harar
ABDULLAH SEYDA

ABDULLAH SEYDA

Yazarın Tüm Yazıları >

Barış ve esenlik şehri: Harar

19 Kasım 2024 Salı 21:31A+A-

Kadir şehir; barış ve esenlik şehri Harar

Harar şehri, etrafındaki bazı köy ve kasabalarla birlikte Etiyopya’nın 14 eyaletinden biridir. Çoğunluğu Müslüman olan şehrin kadîm ve bir Medeniyet şehri olduğu, şehrin kadîm (hala ayakta olan surların içerisinde kalan ve tarihi İslam medeniyetinin izlerini taşıyan) bölgeden, insanların tutum ve davranışlarından, caddelerin temizliğinden, şehrin düzeninden, kadîm şehri çevreleyen dört metre yükseklikte ve 3348 metre uzunluğundaki kalesinden anlarsınız.

Kadîm şehrin alanı 48 hektar olup, insanların çoğalması ve göç alması nedeniyle şehir büyümüş ve surların dışına şehir genişlemiş.

Şehrin kuruluşu 13 Yüzyılda başlamış olup, Emir Nuri (1559-1567) zamanında tamamlandığı ifade edilmektedir.

O zaman beylik olan Harar emiri Emir Nuri tarafından yapılan kale

Kadîm şehri çevreleyen surun beş kapısının isimleri, En-Nasr, Es-Selam, Bedr, Er-Rahme ve Bab’ul-Feth / El-Bahr’ul-Ahmar’dır.

Namazın beş vaktini ifade eden beş kapısından En-Nasr Kapısı

Yine bu kadîm şehrin İslamî kimliğini Esma-ı Hüsna ile teberrüken 99 mescidinden, Namaz vakitlerini hatırlatan surun 5 kapısından, hafızların yetiştiği sokaklardan, kadınların örtüsünden, şehirdeki medreselerinden, medreselerden yetişen âlimlerinden anlarsınız.

Sokak düzeninden şehrin medeniyet şehri olduğunu anlamak mümkündür

Hafızların eğitim aldığı mahallede, dikkatleri dağılmasın diye, kızların hafızların yürüdükleri sokağa girmelerinin yasak olduğu bir şehirdir Harar.

harar-20241119-20-001.jpg

Sokaklar ve sokakların ayrılmaz güzelliği çocuklarla

Harar bölge halkı tarafından Mekke, Medine ve Mescidi Aksa’dan sonra dördüncü kutsal, barış ve esenlik şehri olarak kabul edilir. Şehirden bahsedilirken, “Evliyalar Şehri” veya “Salih İnsanlar Şehri”, “Ulemâ Şehri” diye ifade edilir.

1887 yılında Etiyopya krallığına bağlanıncaya kadar Müslüman bir beylik olarak ilmi, ticari ve idari olarak bölgeyi idare etmiş bir bölgedir Harar.

Çarşısı cıvıl cıvıl

Daha önceleri akşam olur olmaz beş kapısı da kapatılırken, Yahudi ve Hristiyanların girmesi yasaktı.

2006 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasına dahil edilmiştir.

Osmanlının 1900’ların başında açtığı Konsolosluk burada tarihe tanıklığını hala sürdürmektedir. Bina TİKA tarafından restore edildikten sonra Maarife devredilmiş, Maarif burayı Kültür Evi olarak kullanmakta ve eğitim faaliyetlerinin bir kısmını burada sürdürmektedir.

1990’ların başı, Osmanlı başkonsolosluğu

TİKA tarafından onarılan Konsolosluk binası Kültür Evi olarak hizmet vermektedir.

Burada görülmesi gereken diğer bir yer, Hararın köklü bir aileden olan ve şeceresine göre Seyid olduğu anlaşılan Muhammed Şerif’e ait müzeye çevrilmiş olan iki katlık evdir. Burada yerel kıyafetler, âlimlerin kıyafetleri, tarihte erkek ve kadınlar tarafından kullanılan kıyafetleri, el yazma Mushaflar ve kitapları görmek mümkündür.