1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Bana her şey onu hatırlatmak zorunda mı?
Bana her şey onu hatırlatmak zorunda mı?

Bana her şey onu hatırlatmak zorunda mı?

Bugün 10 Kasım nedeniyle yurdun bir çok yerinde törenler, anma merasimleri, portre yapımları, kutsallık atfeden cümleleri yarıştırma gibi eylemlerin yaşandığını göreceğiz. Sabah saatlerinde "hayat dururken" öğle ve akşam saatlerinde marşlar çalınacak...

10 Kasım 2021 Çarşamba 13:18A+A-

HAKSÖZ HABER

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu kabul edilen Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümü 10 Kasım her zamanki gibi ironik görüntüler oluşmasına neden oldu. 

9'u 5 geçe çalan siren sesleri, birden bire duran trafik... Türkiye'de nereye bakarsanız Mustafa Kemal'i görmek ve anmak zorundasınız! 

Resmi kurum ve kuruşlardan tutun da özel sektördeki birçok kurumun Mustafa Kemal'i en çok ben anarım yarışmasındaki tavrı, ortada bir anma merasimi olmadığını adeta bir heyula olduğunu düşündürtüyor. 

Bu kesif atmosferde Müslümanlardan, akıl ve mantık ilişkisinin getirdiği sorgulamayı yapmalarını istemek bir hak iken, Müslümanların da bu atmosferde sapkınca eylemlere, sosyal baskı ve dışlanma korkusunun getirmiş olduğu özgüvensizlikle dahil olduklarını görüyoruz. 

Tüm Türkiye'den gelen ironik, absürd ve kutsallık atfedilen görüntüler eşliğinde, Mustafa Kemal'e biçilen misyon ve auranın oluşturduğu o kaotik görüntüleri derledik.

Günün en saçma söylemi ne zaman gelir diye beklerken hızlı davranan haber sayfaları, 10 Kasım gününe "kutsal bir anlam" biçmekte de hızlı davrandı. 

 

1938.jpg

Antalya'daki depremin koordinatları fay hatlarının da anma törenlerine iştirak ettiğini gösterdi. 

 

1-dakikaklik.jpg

10 Kasım'da olmazsa olmazlarımızdan biri de 9'u 5 geçe saygı duruşunda ayağa kalkmaktır.

Uygar ve medeni başka hangi ülkenin böyle bir davranışı ölmüş şahsiyetin arkasından yaptığını ise araştırmaya devam ediyoruz!

 

250-bin-vida-ile-ataturk-portresi.jpg

250 bin vida ile Mustafa Kemal Atatürk portresi

 

1938-2.jpg

Solmuş yapraklardan "izindeyiz" yazarak reklam yapan belediye çalışanları.

 

1938-3.jpg

Tonlarca pancardan sanat eseri imal eden pancar işçileri de kamusal reklam arenasında biz de varız diyor.

 

1938-4.jpg

Evet hayat, köprüde duraklamak dahi yasakken arabadan inip ayakta bekleyince durdu. Çünkü polis ekipleri neden duruyorsunuz diyemezlerdi!

 

1938-5.jpg

Büyük özlemin yansıması, genç bir Kemalist'in dualarında kendisine yer buluyor.

 

isci.jpg

1 Mayıs ve 10 Kasım gibi günlerde hatırlanan işçiler de anma törenlerindeki pozları ile gündem olmaya devam ediyor.

 

1938-6.jpg

"Laiklik elden gidiyor" söylemlerinin karikatürize edilmiş simaları olan, "Laik teyzeler" özel kıyafetleri ile bugünü bekliyorlardı. 

 

Geçmiş yıllardan beridir -83 yıllık birikimle- Mustafa Kemal'in portresi yüzlerce farklı obje ile yapılabiliyor. Bunlardan birkaç tanesine örnek verelim. 

cavdar-saplarindan.jpg

Çavdar saplarından Mustafa Kemal portresi yapabilen el sanatlarında yetenekli minik öğrenciler. 

 

el-izleriyle-ataturk-portresi.jpg

Anaokulu öğrencilerinin el izleriyle yapılan Mustafa Kemal portresi.

 

erzincan-kesis-ataturk-askerler-yapti.jpg

Erzincan Keşiş dağlarında canı sıkılan ressam askerin, 3 bin askeri peşine takıp; 200 ton boya, 600 ton taş, 210 ton harç dökerek yaptığı "uzaydan bile görüldüğü" tahmin edilen Mustafa Kemal portresi. 

 

ila-sisesinden-mustafa-kemal-2-002.jpg

Hastanede muayene edecek hastası kalmayan, ilgisini hastalarına göstermesi beklenen ancak buna ilaç şişelerinden yaptığı Mustafa Kemal portresi nedeniyle vakit bulamayan doktorun sanat eseri. 

karton-bardakla-portresi.jpg

60 bin karton bardak ile yapılan sanat eseri! Bölgede yaşayanların taleplerine rağmen onlara asla tahsis edilmeyen Ülker Spor Salonu, Mustafa Kemal portresi yapılabilmesi için sanatçılara ücretsiz verilebiliyor.

 

pideden-ataturk-portresgi.jpg

Doğru gördünüz bu portre pideden yapıldı. Mustafa Kemal için dünyalar feda! Yabancı bir sanatçı ekmek kırıntıları ile oluşturduğu sanat eserini Türkiye'deki "Mustafa Kemal Portre Sanatını" sevenler için yaptı. 

 

nokta-ile-ataturk-portresi.jpg

Geçtiğimiz aylarda gençler Çanakkale'de noktalardan yaptıkları devasa portre ile Çanakkale Savaşı'nın 106. yıl dönümü için saygı duruşu ve anma töreni düzenlediler. 

 

rubik-kuple-ataturk-portresi.jpg

Yine üstün bir yetenek isteyen, "rübik küp yapımı" ve daha da zoru "rüpik küplerden Mustafa Kemal portresi" yapımı. 

 

su-altinda-mustafa-kemal-portresi-yapmak.jpg

Geçtiğimiz yıl denizin altında Mustafa Kemal portresi çizimi yapıldı. 

 

zeytin-tanesiyle-ataturk-portresi.jpg 

Minik ortaokul öğrencileri, "zeytin tanelerinden" Mustafa Kemal portresi yapmıştı. 

 

'Çıta her seferinde daha da yükseğe taşındığı ve bu sene henüz sanatçıların Mustafa Kemal portrelerini nelerden yaptıklarını günün erken saatleri olduğu için öğrenemedik.'

HABERE YORUM KAT

7 Yorum