1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Bakan Bey Gerçekten de Habersiz miydi?
Bakan Bey Gerçekten de Habersiz miydi?

Bakan Bey Gerçekten de Habersiz miydi?

CHPli vekilin soru önergesine MEB Ziya Selçuk imzasıyla 19 Aralık'ta cevap vermiş. Cevapta bu kitabı listeye koyan komisyonun dağıtıldığı ve soruşturma başlatıldığı ifade ediliyor.

02 Ocak 2019 Çarşamba 23:35A+A-

HAKSÖZ HABER

Çanakkale’de okullarda okutulması için belirlenen 5 kitaplık listede yer alan Cahit Zarifoğlu’nun “Bir Değirmendir Bu Dünya” isimli kitabın CHP’lilerin girişimi üzerine okuma listesinden çıkarıldığı, adı geçen kitabı öneren komisyon hakkında soruşturma başlatıldığı yönünde CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın bir gazeteye verdiği demeçten öğrenmemiz üzerine konuyu haberleştirerek kamuoyu ile paylaştık.

Haberimiz kamuoyu tarafından infalle karşılandı. Gerek sendikaların, gerekse yazar ve edebiyat çevrelerinin yoğun tepkisi üzerine başta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk olmak üzere Ak Parti’den konuyla ilgili yoğun itirazlar geldi.  Bakan Selçuk’un itirazını da haberleştirdik ama açıklamlar kafalarda oluşan sorulara cevap vermekten uzaktı.

Twitter’dan açıklama yapan Selçuk, konunun Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bir kararı olduğunu ve durumun soruşturulduğunu ifade etti. Bu açıklamaya göre Çanakkale MEB aldığı bir kararla Cahit Zarifoğlu’nun adı geçen kitabını listeden çıkartmış ve bunu öğrenen Milli Eğitim Bakanlığı da o konu hakkında soruşturma başlatmış şeklinde bir algı ortaya çıkıyor. Fakat kitapla sorunu olan CHP’li vekil Özgür Ceylan’ın açıklamaları oldukça netti. Ortada bir soru önergesi ve MEB’den yapılan bir cevap vardı.

Elbette ki Ak Parti’den yapılan açıklamalar sonrası söz konusu Haksöz’e vurmaksa gerçeğe sadakat teferruattır sözünü düstur kabul edenlerin bize yönelik salvoları da gecikmedi. Artık bunlara kızmıyoruz, sadece acıyoruz.

Gazeteciliğin en temel ilkelerini unutanları bir kenarda bırakalım. Konuyla ilgili CHP’li vekil Özgür Ceylan ile  bakan Ziya Selçuk’un açıklamaları arasında ciddi tutarsızlıklar mevcuttu. Biz de TBMM tutanaklarından konuyla ilgili bölümlere ulaştık.

1-2.jpg

1-1-001.jpg

Bu tutanakta yer alan açıklamalar oldukça net. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın soru önergesine yazılı cevap veren MEB, oluşan rahatsızlık dolayısıyla Cahit Zarifoğlu’nun adı geçen kitabının okuma listesinden çıkartıldığını ilgili komisyonun dağıtılıp yerine yeni bir komisyon oluşturulduğunu, yeni komisyonun Cahit Zarifoğlu’nun kitabı yerine Kemal Tahir’in “Esir Şehrin İnsanları” adlı kitabı seçtiklerini ve konuyla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldığı bilgisini vermiş. CHP’li vekil de haklı olarak kazandığı zaferi sosyal medyadan ve gazetelerden paylaşmış.  Soru önergesinin verildiği tarih, soru önergesine cevap verilen tarih incelendiğinde Milli Eğitim Bakanlığının konudan haberdar olduğu, yerelden alınan karara sahip çıktığı açıkça görülüyor.

Ak Partili vekillerin ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamalarıyla soru önergesine verilen cevaplar arasındaki tutarsızlıklar ise oldukça açık. Gerek sayın Bakan’ın gerekse kimi Ak Partili vekillerin Cahit Zarifoğlu kitabına sahip çıktıklarını ifade etmesinden elbette memnunuz. Fakat en ufak bir eleştiri sonrası el çabukluğuyla kitapların listelerden silinmesi konusundaki ezik ve pasif tutumlarının siyaseten de kendilerine bir şey kazandırmayacağı ortada. Kitaba bile tahammül edemeyen bir zihniyeti ifşa etmek varken özür dileyici bir pozisyonda yasakçılara mevzi kazandırmakla bir yol alınamayacağı muhakkak.

HABERE YORUM KAT

8 Yorum