1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Ayyaşlık kültürünün sebep olduğu ifsad yangını!
Ayyaşlık kültürünün sebep olduğu ifsad yangını!

Ayyaşlık kültürünün sebep olduğu ifsad yangını!

Orman yangınlarının ortaya çıkışı hakkında herkes bir şey söylüyor. Peki, orman yangınları genelde hangi sebepten çıkıyor?

04 Ağustos 2021 Çarşamba 16:24A+A-

HAKSÖZ HABER

Bir haftadır Akdeniz bölgesinin sahil şeridi yanıyor. Ormanlık alanlarda başlayan yangın yerleşim yerlerine sıçramış durumda. Ormanlık alanlarla kül olurken burada yaşayan hayvanlar da yuvalarını kaybediyorlar. Mal kaybı ise had safhaya ulaştı. Taşrada hayvancılık ile uğraşanlar ciddi bir mağduriyet yaşıyor. Tarım alanları ve zeytinlikler de zarar görmüş durumda.

Hulasası Akdeniz başta olmak üzere yangın faciasından tüm ülke etkileniyor. Turizm döneminde ortaya çıkan yangınlar sektördeki küçük işletmelere olumsuz yönde tesir etti.

Orman yangınlarının hakkında üretilen dezenformasyon ortaya çıkış sebebinden başlayarak yangınla mücadele politikalarına kadar uzanıyor. Kimileri hiçbir şekilde kanıtlanamamasına rağmen terör şüphesiyle sabotaj ihtimalini zorlarken kimileri de otel inşaatı için orman yangını çıkartıldığı komplosunu öne sürüyor. İkisinin de kanıtlanamadığını belirtmekte fayda var.

Peki, son yangın faciasından bağımsız olarak orman yangınlarının ortaya çıkış sebebi hakkında düşündüğümüzde önümüze hangi ihtimaller çıkıyor? Basit bir medya taraması dahi orman yangınlarının ortaya çıkışı ile alakalı oldukça fazla veri sunuyor: “Doğa alkol şişeleri ile kirletiliyor” “Rastgele atılan içki şişeleri orman yaktı” “Cam şişeler yangına davetiye çıkartıyor” “İzmir'i Kül Eden Yangında ‘İçki Şişesi’ Şüphesi” “Yangın ilerlemeyi sürdürüyor: Çıkış noktasında cam içki şişesi!” “Alkol alırken yangın çıkardılar” “İl Ormanı'nda alkol alıp yangın çıkardılar”

İzmir, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Nevşehir… Hepsi farklı zamanlar farklı şehirlerden olan bu haber başlıklarında hep aynı husustan bahsediliyor: İçki şişeleri sebebiyle çıkan orman yangınlarından.

Yaz aylarının gelmesiyle başlayan tatil sezonunda içki tüketimi artıyor. Türkiye’de en fazla yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Akdeniz Bölgesinin özellikle sahil şeridi ise alkol tüketimi konusunda başı çeken yerler arasında ne yazık ki. Alkol alıp kendisini kaybeden sarhoşlar ya çöplerini ormanlık ve yeşillik alanlarda bırakıyorlar ya da cam içki şişelerini parçalamak yoluyla yangın için tabiri caizse “kurulu düzen” inşa etmiş oluyorlar.

Azalan nem ve artan sıcaklık otları kurutunca cam içki parçalarında kırılan güneş ışıkları zamanla her şeyi tutuşturabilecek bir ısı ortaya çıkartıyor. Peki, Akdeniz ormanlarını küle çeviren yangınlar komplolar ve delilden yoksun iddialar havada uçuşurken içkici yaşam tarzı neden sorgulanmıyor?

Çünkü ormanları, hayvanları ve insan yaşamını tehdit eden yangın felaketine sebep olma ihtimali oldukça yüksek olan içkici yaşam tarzını mevzu bahis ettiğiniz anda yangınlar üzerinden “duyar kasan” meşum çevreler “yaşam tarzına müdahale” safsatalarını dillendirmekten geri durmayacaklardır! 

Kim ne söylerse söylesin, içki tüketiminin kişinin kendisinden başlayarak çevresine ve tabiata verdiği zarar herkesin malumu. Meselenin yukarıda izah edilen orman yangınlarıyla alakalı boyutu da düşünüldüğünde hesaba çekilmesi gerekenin harama dayalı yaşam şekli olduğu da anlaşılıyor!

alkol-siseleri1-1623850512.jpg

bottle-bottles-glass-garbage-wine-throw-away-society-on-the-side-of-the-road-environment-waste-disposal.jpg

67769354-1102877066577163-8026480778785325056-n-700x420.jpg

57ea0b7aeb10bb0474a311f5.jpg

20607-1.jpg

460493d789c61415cb1d78d5fa3fa24e.jpg

orman-degil-icki-deposuc65ababcd71c2a0af5fc.jpg

whatsapp-image-2018-08-06-at-13-26-22.jpg

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

4 Yorum