1. HABERLER

  2. ETKİNLİK

  3. Avukat Dagir Khasavov İçin Rus Konsolosluğu Önünde Eylem
Avukat Dagir Khasavov İçin Rus Konsolosluğu Önünde Eylem

Avukat Dagir Khasavov İçin Rus Konsolosluğu Önünde Eylem

Moskova'da Tutuklanan Avukat Khasavov 7 yıllık hapis cezasıyla karşı karşıya.

04 Ekim 2019 Cuma 14:32A+A-

HAKSÖZ-HABER

Dagir Khasavov'un Moskova Lefortovo Bölge Mahkemesinda müvekkili Dağıstan eski Başbakanının savunması sırasında tutuklanması Rusya Konsolosluğu önünde yapılan bir eylemle protesto edildi.

Uluslararası Hukukçular Birliği (UHUB), Hukukçular Derneği (HD), Istanbul Center of International Law (ICIL), Hukukun Üstünlüğü Platformu (HÜP), Hukukçu Hanımlar Derneği, Uluslararası Mülteci Haklan Derneği (UMHD), Yeryüzü Avukatlar Derneği Hukukçu Kadınlar Derneği, Yeryüzü Adalet ve İnsan Hakları Derneği (YAİDER) ile Hak Adalet Kardeşlik Derneği'nin (HAKDER) tarafından eylemde Khasavov'un derhal serbest bırakılması talep edildi.

Eylemciler adına açıklama yapan Uluslararası Hukukçular Birliği (UHUB) Türkiye temsilcisi avukat Emine Yıldırım,  "adaleti engellediği" ve "tanıklara baskı yaptığı" iddiası ile tutuklanan Khasavov'un 7 yıl hapis tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

avukateylem1.jpeg

avukateylem2.jpeg

Basın açıklaması:

Avukatlık Görevini İfa Ederken Duruşma Salonunda Tutuklanan

Avukat Dagir KHASAVOV Derhal Serbest Bırakılmalıdır

 

Moskova Barosu avukatlarından Dagir KHASAVOV, Moskova Lefortovo Bölge Mahkemesinde müvekkili olan Dağıstan eski Başbakanının avukatı olarak yürüttüğü davanın 17 Eylül 2019 tarihindeki duruşması esnasında, avukatlık görevini ifa ederken, Rusya’nın polis ekiplerince gözaltına alındı.

 

KHASAVOV, bir gün sonra çıkarıldığı Basmanny Bölge Mahkemesi’nde Rusya Federasyonu Ceza Kanununu’nun 294 ve 309. maddelerine istinaden “adaleti engellediği” ve “tanıklara baskı yaptığı” iddiası ile tutuklandı. KHASAVOV, en az 7 sene hapis cezası tehdidi ile karşı karşıyadır. Bütün suçlamaları reddeden Avukat KHASAVOV ‘bu gözaltının yıldırma ve görevinden alıkonulma amaçlı olduğunu’ beyan etmiştir.

 

Avukat Dagir KHASAVOV’un tutuklanmasına karşı Rusya Federasyonu Avukatlar Birliği, Moskova Barosu ve Uluslararası Avukatlar Komitesi, çok sayıda avukat ve hukukçu kuruluşunun açıklamalarda bulunduğu bilinmektedir. Dagir KHASAVOV’un gerek duruşmasında tutuklandığı davadaki müvekkili, gerekse diğer müvekkilleri bu tutuklama kararından dolayı savunma hakkından mahrum kalmışlardır.

 

Moskova yakınlarında bir cezaevinde tutulmakta olan Avukat Dagir KHASAVOV’un avukatları, tutuklanma kararına itiraz etmiştir. Avukat KHASAVOV 60 yaşındadır ve sağlık sorunları nedeniyle ailesi endişe içindedir.

 

Evrensel hukuk kuralları gereğince ve Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler- Havana Kuralları’nın 16.maddesinin a ve c fıkrasına göre; “Hükumetler avukatların;

a. Hiçbir baskı, engelleme, taciz veya yolsuz bir müdahaleyle karşılaşmadan her türlü mesleki faaliyeti yerine getirmelerini;

c. Kabul görmüş meslek ahlak kurallarına, görevlerine, standartlarına uygun faaliyette bulunmaları sebebiyle kovuşturma veya idari, ekonomik veya başka bir yaptırımla sıkıntı çekmemelerini veya bu yönde bir tehditle karşılaşmamalarını sağlar.

 

Yine Avukatların Rolüne Dair Temel Prensipler'e göre; “Avukatlar görevlerini icra etmeleri nedeniyle müvekkilleriyle veya müvekkillerinin davalarıyla özdeşleştirilemezler. Bir avukat ulusal hukuka ve uygulamaya göre ve bu prensiplerle bağdaşır bir biçimde müvekkil tarafından azledilmedikçe, huzurunda avukatlık yapma hakkına sahip olduğu mahkeme veya idari makam tarafından bu makamların önüne çıkma hakkından yoksun bırakılamaz. Avukatlar, bir mahkeme, yargı yeri veya hukuki ya da idari bir makam önünde mesleki nedenlerle bulundukları sırada veya konuyla ilgili yazılı veya sözlü taleplerinde yaptıkları beyanlardan ötürü hukuki ve cezai muafiyetten yararlanır.

 

Avukat Dagir KHASAVOV’un hukuka aykırı bir şekilde tutuklanmasına Rusya, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinde birçok avukat tepki göstermiş ve Avukat KHASAVOV için dayanışma başlatmıştır.

 

Avukat Dagir KHASAVOV, Uluslararası Hukukçular Birliği üyesidir ve hukuksuz bir muamele ile karşı karşıyadır. Türkiyeli hukukçular ve insan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşları olarak Avukat Dagir KHASAVOV’un, avukatlık görevini ifa ederken gözaltına alınmasını ve tutuklanmasını protesto ediyoruz.

 

Avukat Dagir KHASAVOV derhal serbest bırakılmalıdır.

 

Avukat Dagir KHASAVOV serbest bırakılana kadar çabalarımız ve girişimlerimiz devam edecektir. Türkiyeli hukukçulardan oluşacak bir heyet Rusya’ya ziyaret düzenleyerek konuyla ilgili temaslarda bulunacaktır.

04.10.2019

 

İmzacı Kuruluşlar:

Uluslararası Hukukçular Birliği (UHUB)

Hukukçular Derneği (HD)

Istanbul Center of International Law (ICIL)

Hukukun Üstünlüğü Platformu (HÜP)

Hukukçu Hanımlar Derneği

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD)

Yeryüzü Avukatlar Derneği

Hukukçu Kadınlar Derneği

Yeryüzü Adalet ve İnsan Hakları Derneği (YAİDER)

Hak Adalet Kardeşlik Derneği (HAKDER)

HABERE YORUM KAT