1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Avrupa’nın Irkçı Deklarasyonu
Avrupa’nın Irkçı Deklarasyonu

Avrupa’nın Irkçı Deklarasyonu

Avusturya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Slovenya içişleri ve dışişleri bakanları, ortak deklarasyona imza attı.

25 Şubat 2016 Perşembe 10:04A+A-

Avusturya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Slovenya içişleri ve dışişleri bakanları, sığınmacı sorunu çözmek amacıyla ortak deklarasyona imza attı. Başkent Viyana'da düzenlenen "Sığınmacıları Birlikte Yönetmek" başlıklı toplantı sonrasında açıklanan metinde, Batı Balkan rotasında artan sığınmacı akınından endişe edildiği ve mevcut sığınmacı durumunun bölge için ciddi tehdit oluşturduğu belirtildi.

Sığınmacı rotasının çok çabuk değiştiği ve bu nedenle bölgedeki devletler üzerinde ciddi baskı oluşturduğu vurgulanan deklarasyonda, Avrupa'da istikrar ve güvenliğin Batı Balkanlar'dan geçtiği ifade edildi.

Deklarasyonda, “suç riski, şiddet, aşırıcılık ve terörizmin düzensiz göçmen akını nedeniyle yayıldığı” kaydedildi.

Göçmen ve sığınmacı krizinin etkili yönetiminin, sürdürülebilir çözüm bulmak için kapsamlı ve koordine bir yaklaşımı gerektirdiği vurgulanan deklarasyonda, "Uluslararası korumaya ihtiyacı olan insanlar, mümkün olduğunca ülkelerine en yakın ülkelerde koruma almalıdır" ifadeleri yer aldı.

İltica hakkının kişiye istediği ülkeye seyahat etme özgürlüğü tanımadığı belirtilen deklarasyonda, şöyle denildi:

"Sınırsız sayıda sığınmacı ve iltica başvurusunu işleme almak, sınırlı kaynak ve kabul merkezleri, iç güvenliğe ve sosyal uyuma ve entegrasyona olumsuz etkileri nedeniyle mümkün değildir."

Batı Balkanlar rotası boyunca sığınmacı akınının büyük ölçüde azaltılması gerektiğini kaydedilen deklarasyonda, bölge ülkeleri arasında işbirliği ve karşılıklı desteğin daha fazla artırılması istendi.

 

Deklarasyonda, "Seyahat dokümanları olmayan, sahte veya yanlış bilgi veren ve milliyeti veya kimliği hakkında yanlış bilgi veren sığınmacıların sınırlardaki girişleri reddedilmelidir" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca bölgedeki sığınmacı baskısının azaltılması için Türkiye ile işbirliğinin artırılacağına dikkat çekildi.

Deklarasyona imza atan ülkeler, sığınmacıların Makedonya sınırında durdurulmasını, kontrollerin artırılmasını ve Avrupa'nın sığınmacılar için cazibe merkezi olmaktan çıkarılmasını savunuyor.

AA

HABERE YORUM KAT