1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. Avrupa'da Gazze'ye destek gösterileri düzenlendi
Avrupa'da Gazze'ye destek gösterileri düzenlendi

Avrupa'da Gazze'ye destek gösterileri düzenlendi

Avrupa'nın birçok ülkesinde sokaklara çıkan binlerce kişi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıları protesto etti.

30 Mart 2024 Cumartesi 23:41A+A-

İsveç'in başkenti Stockholm'de Gazze halkıyla dayanışma için Paskalya kutlamasını iptal eden yüzlerce kişi, Filistin'e destek gösterisi yaptı.

Ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla Stockholm'deki Odenplan bölgesinde toplanan yaklaşık 5 bin gösterici, İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçunu durdurmasını istedi.

"Gazze'de çocuklar öldürülüyor", "Soykırımı durdurun" ve "Sonsuza kadar Filistin" yazılı pankartların yanı sıra Gazze'de öldürülen çocukları temsilen maketler taşıyan göstericiler, "Özgür Filistin", "İşgale son" ve "Katil İsrail" şeklinde sloganlar attı.

Gösteriye katılan yazar ve aktivist Samuel Girma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 Mayıs'ta İsveç'in Malmö kentinde yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması'na İsrail'in katılmamasını istedi.

Girma, "İsrail Eurovision'a katılmayı hak etmiyor. Katil ve soykırımcı bir ülke müzik yarışmasına katılamaz. İsrail soykırımcı bir ülkedir." ifadelerini kullandı.

İsveç'te 30 Mart cumartesi Paskalya bayramında ailesi ile geleneksel Paskalya yemeği ve kutlamasına katılmayan yüzlerce kişi, Gazze halkı ile dayanışma gösterisine katılma kararı aldı.

Hollanda

Dam Meydanı'nda toplanan grup, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını protesto ederek, merkezi tren istasyonuna yürüdü.

Eylemciler, "Amsterdam soykırıma hayır diyor", "Açlığı durdur", "Özgür Filistin", "Gazze'deki soykırımı durdur, "Hollanda utan, ellerinde kan var" ve "İsrail terörist, Netanyahu terörist" sloganları attı.

Göstericiler ellerinde, "Topraklar işgal altındayken adalet sağlanamaz", "Soykırımı durdur" ve "İsrail'in suçlarına para yok" yazılı dövizler taşıdı.

Hollanda'nın bir an evvel İsrail'e desteğini kesmesi talebinde bulunan göstericiler, İsrail'in Filistinlilere ait toprakları işgal ederek ve binlerce dönüm araziye el koyarak baskı ve zulüm yaptığına, Gazze'deki insanların açlığa terk edildiğine dikkati çekti.

"İsrail, Gazze'de açlığı silah olarak kullanıyor"

Gösteriyi organize eden gruplardan Avrupa Gençlik Derneği (AGD) Hollanda sorumlusu Murat Gök, konuşmasında İsrail'in işgal ve ilhak politikalarını eleştirerek, "İsrail, Gazze'de açlığı silah olarak kullanıyor. İsrail, son altı ay içinde Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 14 binden fazlası çocuk olmak üzere 32 binden fazla Filistinliyi öldürdü, şimdi de milyonlarcasını açlığa terk ediyor." dedi.

Göstericilerden Nanda Milbreta, İsrail'in, Gazzelileri aç bırakmasının berbat bir şey oluğunu ve savaş suçu teşkil ettiğini belirterek, "Bu bir savaş suçu. Metrelerce ötede dünyadaki birçok şeye ulaşabiliyorken Gazzedekilerin suya, elektriğe, gıdaya erişimi yok. Bu kasıtlı olarak yapılıyor ve insanların ve çocukların kıtlığa terk edildiğini görmek çok kötü. Bu onların vücudunda kalıcı hasarlara ve sağlık problemlerine sebep olacak, tabi hayatta kalabilirlerse." ifadelerini kullandı.

Filistinliler için Toprak Günü'nün önemini "Filistinli Cesur Kız" olarak tanınan aktivist Ahed Tamimi'nin "Bana Dişi Aslan Derler: Filistinli Bir Kızın Özgürlük Mücadelesi" başlıklı kitabından öğrendiğini anlatan Milbreta, "Toprak gününe özel bir gösteri yapılmış olmasını görmek beni sevindirdi." diye konuştu.

Yağışlı havaya rağmen katılımın yüksek olduğu gösteri yaklaşık 2,5 saat sürdü.

Almanya

Başkent Berlin’de "Savaşa hazır olmak- bir daha asla!" sloganıyla düzenlenen "Paskalya Yürüyüşü"ne yaklaşık 4 bin kişi katıldı.

Göstericiler, Ukrayna ve Gazze’de ateşkes sağlanması ve diplomatik çözümün bulunması için çaba sarf edilmesi çağrısında bulundu ve Ukrayna ve İsrail’e silah sağlanmamasını talep etti.

Eylemde üzerinde "Rusya ile dostluk- Yaşasın Filistin", "Gazze’de soykırım", “Gazze’ye özgürlük. 32 bin ölü ve dünya seyrediyor" ve "Rusya karşı savaşı durdurun" yazan dövizler taşındı.

Yürüyüş kapsamında yapılan konuşmalarda, Almanya’nın NATO’dan ayrılması, silah ihracatlarının durdurulması, sığınmacıların haklarının artırılması ve Avrupa’nın güvenlik düzenine Rusya’nın da dahil edilmesi istendi.

Gösteriye katılan Rosmarie Matros, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze’de yaşananların tamamen felaket olduğunu belirterek, "Dünya seyrediyor. Bunu hepimiz biliyoruz. Politikacılar bunun için boş konuşuyor. İsrail'e durmaksızın silah ve para sağlanıyor." dedi.

Birleşmiş Milletler'de (BM) tüm kararların sonuçsuz kaldığına dikkati çeken Matros, "Gazze'de akıl almaz bir sefalet olduğunu düşünüyorum. Burada hayal bile edemeyeceğimiz bir şey. Altyapı çöktü, insanlar öldürülüyor, hastaneler artık yok. Hiçbir şey yok. Çocuklar için üzülüyorum. Bence bu kötü bir şey. Ayrıca savaşı bitirmek için bir reçetem var. Eğer bir günden diğerine İsrail'e hiç para ve silah gönderilmezse, savaş çok hızlı bir şekilde biter." şeklinde konuştu.

"Paskalya Yürüyüşleri" ülkenin diğer şehirlerinde de düzenlendi.

Stuttgart’ta 2 bin, Bremen’de 1000, Köln’de 700 ve Münih’te 500 kişinin gösterilere katıldığı bildirildi.

İngiltere

Tarihi Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı direnişin sembolü haline gelen 30 Mart Toprak Günü'nün 48'inci yıl dönümünde başkentteki Russell Meydanı'nda toplanan göstericiler, ellerinde Filistin bayrakları ve pankartlarla şehrin merkezindeki ünlü Trafalgar Meydanı'na yürüdü.

Göstericiler, Gazze'de soykırımın durdurulması çağrısında bulunarak, İsrail'e silah satışı nedeniyle İngiliz hükümetini "soykırımın suç ortağı" olmakla itham etti ve bir an önce silah ihracatının durdurulmasını istedi.

Ellerinde "Gazze'de katliam var", "Bizim vergilerimiz İsrail'in savaş suçlarını fonluyor" ve "Ellerini Refah'tan çekin" yazılı pankartlar taşıyan Filistin destekçilerinin yürüyüşü Trafalgar Meydanında son buldu.

Acil ateşkes çağrısıyla 11'incisi düzenlenen ulusal yürüyüşe Mısır asıllı İngiliz aktör Khalid Abdalla, komedyen Alexei Sayle, Filistin asıllı İngiliz müzisyen Reem Kelani gibi ünlü isimler de katılarak destek verdi.

Öte yandan bir grup İsrail yanlısı da, Waterloo Köprüsü yakınlarında bayraklar ve pankartlarla karşı gösteri düzenledi. İngiliz polisi iki grubun karşı karşıya geldiği güzergah boyunca yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Polis, Filistin'e destek yürüyüşüne katılan göstericilerden bazılarını ise gözaltına aldı.

Filistin yanlılarının gözaltına alınmasına yürüyüşe katılan vatandaşlar tepki gösterdi.

İsviçre

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği önünde toplanan göstericiler şehir merkezinde saatlerce yürüdü.

İsrail aleyhinde Fransızca, İngilizce ve Arapça slogan atan göstericiler, yoğun saldırılar altındaki Filistin halkına desteğini bildirdi.

7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in yoğun saldıralar düzenlediği Gazze'de yaşananları "açıkça bir soykırım" olarak niteleyen eylemciler, acil ve kalıcı ateşkes çağrısında bulundu.

Eylemciler, ellerinde "Filistin'in özgürlüğüne kavuşmasını" destekleyen pankartlar taşırken, eylemcilere destek için çevredeki binalardan da bayraklar açıldı.

Öte yandan, bir binadan İsrail bayrağının açılması ise göstericilerin kısa süreli tepkisine neden oldu.

"Bu benim için bir soykırım ve buna tahammül edemiyorum"

Eyleme katılan İsviçre vatandaşı Janos Pasztor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyasi güce sahip kişilere, dünyanın her yerindeki insanların Filistin'de olup bitenlerle gerçekten ilgilendiğini ve İsrail hükümetine savaşı durdurması için baskı yapmaları gerektiğini göstermek için mitinge katıldığını bildirdi.

Ateşkes sağlanmasının insani yardımların acilen Gazze'ye ulaşmasına imkan tanıyacağını belirten Pasztor, daha sonra 75 yıldır Filistin'de devam eden soruna çözüm bulunabileceğini söyledi.

Pasztor, "(Gazze'de yaşananları soykırım olduğunu belirten BM raporu) Evet buna katılıyoruz. Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Gazze'de soykırım olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor. Bu nedenle UAD, İsrail hükümetinin bazı adımlar atmasına karar kıldı ancak İsrail buna uymadı." dedi.

Marie France isimli gösterici ise, "Gazze'deki duruma çok üzülüyorum. Bu benim için bir soykırım ve buna tahammül edemiyorum. Bu durdurmalı, bir şeyler yapmalıyız. Ben bir İsviçreliyim, gerçekten utanıyorum. Çünkü İsviçre İsrail'e silah satıyor, buna bir son vermeliyiz. Bu yüzden bugün bütün Filistin halkına destek vermek için buradayım." diye konuştu.

Fransa

"30 Mart Filistin Toprak Günü" nedeniyle bir araya gelen Filistin destekçileri, Paris'te gösteri düzenledi.

Ellerinde Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, "Yaşasın Filistin halkının mücadelesi" ve "Filistin'de adalet olmadıkça dünyada huzur olmayacak" sloganları attı.

Göstericiler, Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasını ve İsrail'in 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na katılmasının engellenmesini istedi.

Gösteriye Filistin'i temsilen bir zeytin ağacı getiren eylemciler, vatandaşlardan İsrail'e destek veren markalardan alışveriş yapmamaları çağrısı yaptı.

"Kudüs'ün Mahkumu" isimli kitabın yazarı Filistin asıllı Fransız avukat Salah Hamouri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransız araştırma sitesi Disclose ve bağımsız gazete Marsactu'nun, Fransa'nın Ekim 2023'te İsrail'e makineli tüfeklerde kullanılan en az 100 bin fişek gönderdiğine ilişkin haberini değerlendirdi.

Hamouri, bu haberin, Fransa'nın İsrail ordusuna silah gönderdiğini ve "Fransa'nın Gazze'deki soykırıma ve İsrail'in burada işlediği suçlara doğrudan katıldığını" doğruladığını savundu.

Filistinli avukat "Sadece Fransa değil, dün ABD'de işgalciye (İsrail) F-35 ve on binlerce bomba göndermeyi onayladı. Bu, Batılı güçlerin ve ABD'nin devam eden soykırıma ortak olduğunu bir kez daha gösteriyor." dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Gazze'de ateşkes çağrısıyla onayladığı karara rağmen İsrail'in, uluslararası hukuku çiğnediğini söyleyen Hamouri, "(İsrail) Uluslararası hukukun üstünde olan bir devlet olarak görülüyor. Filistin'de bugün devam eden katliam, bunun ispatıdır." diye konuştu.

Hamouri, Filistinliler olarak mücadelelerinin "işgalci" olarak nitelendirdiği İsrail'e olduğunu vurgulayarak tüm devletleri İsrail'e karşı askeri ve ekonomik ambargo uygulamaya teşvik etmek gerektiğini dile getirdi.

Paris'te yaşayan İrlandalı ve İngiliz gösterici Ellen Groves, "Gazze'deki çocuklar, anneler, babalar için buradayım, bu katliam son bulsun diye... 2024'te dünyanın gözü önünde binlerce çocuğun öldürülmesinin kabul edemem." ifadelerini kullandı.

Groves, Ekim 2023'ten bu yana Filistin'i destekleyen gösterilere katıldığını anlatarak İsrail'in Gazze'deki saldırıları son bulana kadar bu gösterilere katılacağını vurguladı.

"İsrail, Olimpiyat Oyunları'ndan çıkarılmalı"

Bu saldırıların sona ermesi için İsrail'i destekleyen markaların boykot edilmesi gerektiğini vurgulayan Groves, "İsrail, Olimpiyat Oyunları'ndan çıkarılmalı." dedi.

Soy ismini vermek istemeyen, Gazze Beyaz Önlükler Topluluğu üyesi gösterici Sarah, Gazze'deki "soykırıma" tepki gösterdiğini dile getirdi.

Sarah, "Bir halkı aç bırakmakta ve katletmekte olan İsrail'e karşı net yaptırımlar gerekiyor." diye konuştu.

Fransa'nın İsrail'i silahlandırmasının "utanç verici" olduğunu söyleyen Sarah, "Fransız vatandaşları olarak bu katliama ve İsrail ordusunun silahlandırılmasına ortak olmayı reddediyoruz. Bu, utanç verici. Fransız devletinin, İsrail'i silahlandırmayı durdurmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Soy ismini vermeyen Gizem isimli gösterici de acı çeken ve işgal altındaki Filistin halkını desteklemenin, kendisi için önemli olduğunu belirtti.

Gizem, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bir yandan Gazze'de ateşkes sağlanması için çağrıda bulunurken diğer yandan Fransa'nın İsrail'e silah göndermesini "iki yüzlülük" olarak niteledi.

İsrail'e silah gönderilmesini kabul edilemez bir durum olarak değerlendiren Gizem, Fransa'nın İsrail'e yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi.

İtalya

Başkentin işlek meydanlarından Repubblica'da toplanan binlerce kişi, Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı direnişin sembolü haline gelen 30 Mart Filistin Toprak Günü'nün 48. yıl dönümünde Gazze için yürüdü.

Yürüyüşe katılanlar, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto ederken, Filistin'e destek ve dayanışma mesajlarını belirtti.

Protestocular, İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarından çıkması çağrısı da yaptı.

Göstericiler, başkent caddelerinde sık sık "Özgür Filistin", "Gazze'ye özgürlük", "Katil İsrail" ve "Hepimiz Filistinliyiz" sloganları attı.

Eylemciler Filistin bayrakları ile "Soykırım dursun" ve "Ateşkes" yazılı dövizler taşıdı.

Bir grup gösterici de bezlere sarılı temsili bebek naaşı taşıyarak, Gazze'de İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli çocuklara dikkati çekti.

Yürüyüşe katılan ve soyadını vermek istemeyen İtalya vatandaşı Pierpaolo, "Bugün Gazze'de yaşanan soykırıma, İsrail işgaline yeter demek için buradayız. Filistin halkının haklarını ve onurunu tanıyan bir çözümün bulunması gerekiyor. İsrail'in sadece Filistin'de değil tüm Orta Doğu'da yaptıklarını durdurmak için kararlı bir müdahalenin zamanı geldi." dedi.

İtalya'da yaşayan Filistinli Rola ise "Bir Filistinli olarak Filistin özgür olsun ve artık İsrail işgali son bulsun istiyorum." diye konuştu.

Rola, kötülüğün bir sınırı olmadığını ancak halkın özgürlüğüne de sınır konulamayacağını vurguladı.

İtalyan Giampaolo da barış istediğini, diyaloğa ağırlık verilmesi gerektiğini çünkü çatışmaların hiçbir şey getirmeyeceğini ifade etti.

İrlanda

Başkent Dublin'de, 30 Mart Filistin Toprak Günü'nün 48'inci yılı dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Etkinlik, İrlanda Filistin Dayanışma Kampanyası (IPSC) tarafından başkent Dublin'deki Grafton Caddesi'nde organize edildi.

Bir grup İrlandalı'nın Filistin'e destek sözleri içeren kendilerine ait şarkıyı söylediği etkinlikte, Filistinlilerin geleneksel halk oyunlarından Dabke de oynandı.

IPSC Başkan Yardımcısı Filistin asıllı Fatin Al Tamimi, AA muhabirine Filistin Toprak Günü'nün önemine yönelik açıklamalarda bulundu.

Tamimi, Filistin Toprak Günü'nün 1976'ya dayandığını belirterek, 48'inci yıl etkinliği için bir araya geldiklerini söyledi.

IPSC Başkan Yardımcısı Tamimi, "Filistin, bizim sadece toprağımız değil aynı zamanda kimliğimiz, onurumuz, geçmişimiz ile olan bağımız ve ailemiz anlamına gelmektedir. Uluslararası alanda toprağımıza dönme hakkımız var. Bu yüzden dünyanın neresine gidersek gidelim Filistin'i kalbimizde, düşüncelerimizde ve hayatımızda her zaman koruyacağız." dedi.

 

HABERE YORUM KAT