1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. Avrupa Konseyi üyesi Gressel: Türkiye yapımı SİHA’ların başarısı Avrupa’yı endişelendirmeli
Avrupa Konseyi üyesi Gressel: Türkiye yapımı SİHA’ların başarısı Avrupa’yı endişelendirmeli

Avrupa Konseyi üyesi Gressel: Türkiye yapımı SİHA’ların başarısı Avrupa’yı endişelendirmeli

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) Kıdemli Politika Üyesi ve aynı zamanda askeri uzman olan Gustav Gressel, Türkiye SİHA’larının savaş alanlarında elde ettiği başarı ve İHA’lar kullanılarak oluşturulan savaş stratejisini kaleme alan bir makale yazdı.

03 Aralık 2020 Perşembe 18:10A+A-

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Kaynak: Middle East Monitor

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin internet sitesinde yayımlanan makalede Avrupa ülkelerine Türkiye SİHA’larıyla elde edilen zaferlerin incelenmesi için çağrıda bulunan Gressel, yazısında,

Savaştan önce taktik düzeyde Ermeni ordusu üstündü. Ancak Azerbaycan İHA’larla bunun üstesinden geldi. Azeriler önce Ermeni askerlerin konumunu ve yedek kuvvetlerin yerleştirilmesini tespit etti. Top atışlarıyla yoğun şekilde bombaladı ve Ermenilerin savunması zayıflatıldı. İHA’lar, Ermeni yedek kuvvetlerini cepheye bağlayan yol ve köprülerin yıkılması için yönlendirme yaptı. Ermenilere destek gelmeyince Azerbaycan ordusu istediği gibi hareket edebildi.

Bu taktik, Ermenilerin savunmasının kolay olacağını düşündükleri dağlık bölgelerde de işe yaradı. Şuşa üzerine yapılan savaş, Ermenilerin bu topraklarda bile şanslarının olmayacağını gösterince, Ermeni ordusu dağılmaya başladı ve Erivan'ın ateşkes yapmaktan başka seçeneği kalmadı.

Avrupa, bu çatışmanın askeri derslerine dikkatle bakmalıdır. AB ordularının çoğu benzer bir savaşta Ermeni ordusu kadar sefil bir duruma düşecektir. Bu onları düşündürmeli ve endişelendirmelidir."

Daha önce de Türkiye’nin SİHA/İHA’larından övgüyle bahsedilmişti. Türkiye'nin drone teknolojisi ile savaşı o kadar etkili görülmüştü ki; İngiliz savunma bakanı bu durumu "oyunun kurallarını değiştiren" bir olay olarak gördüğünü söylemişti. Ve yine ABD’li bir güvenlik uzmanı da Türkiye'nin SİHA'larla giriştiği harekatlar için "eşi görülmemiş" bir durum demişti.

HABERE YORUM KAT

2 Yorum