1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Atatürk tasarlamadı ama Kemalistler sağlam uydurdu!
Atatürk tasarlamadı ama Kemalistler sağlam uydurdu!

Atatürk tasarlamadı ama Kemalistler sağlam uydurdu!

Danimarka’da uygulanan “ideal köyün” Atatürk tarafından tasarlandığı iddia ediliyor!

06 Ocak 2022 Perşembe 13:30A+A-

HAKSÖZ HABER

Oda TV, Yeniçağ, NTV, Onedio, Haberler gibi birçok haber sitesinde aynı içerik dolaşıma sokuldu. “Atatürk tasarladı Danimarka uyguladı” başlığıyla verilen haberler de “Atatürk'ün ölmeden önce 1937 yılında tasarladığı Türkiye'yi temelden kalkındırmayı amaçladığı 'İdeal Cumhuriyet Köyü' projesinin, Danimarka'nın Brondby şehrinde uygulandığı ve tüm dünyaya örnek olduğu” iddia edildi. Bu uzun cümleyi bile zikredilen haber sitelerinden aldık!

Bizim işimiz oldukça kolay aslında. Sol-Kemalistlerin veya geri kalan haber sitelerinin “Atatürk’ün muhteşem örnekliği” mantığıyla ürettikleri içerikler hakkında doğrudan önyargılara sahip olmak oldukça işlevsel!

Netice olarak Atatürk’ün insanlığa müspet olarak sunduğu bir şeylerin varlığını iddia etmek ciddi bir iddia. Genelde de bu tarz söylemlerin içi boş çıkıyor! Bu sebeple Danimarka'nın Brondby şehrinde uygulanan projenin Atatürk tarafından ortaya atıldığı söylendiğinde kuşkuyla yaklaşma ihtiyacı hissettik.

İşin en garibi ise bu uydurma iddianın birden fazla kere ve farklı zamanlarda dile getirilmiş olması. 2017 senesinde bu iddia ilk defa getiriliyor. 2019 senesinde iddiaların yoğunlaşması üzerine Teyit.org bir çalışma yapıyor ve içi boş iddiayı çürütüyor. Ancak bu durum dahi kimseyi durdurmaya yetmedi. 2022’nin hemen başında aynı haber yani “Atatürk tasarladı Danimarka uyguladı” içeriği tekrar piyasaya sürülüyor!

Teyit’in aktardığına göre, projenin Mustafa Kemal Atatürk tarafından çizildiğine dair herhangi bir kanıt bulunmuyor. Görselin kaynağı olan Afet İnan, “Devletçilik İlkesi ve Türkiye Cumhuriyetinin Birinci Sanayi Planı 1933” kitabında, projenin “ismi bilinmeyen bir mimar tarafından çizildiğini” aktarıyor. Danimarka'daki Brøndby banliyösünün planı da 1898 yılında Lord Ebenezer Howard tarafından İngiltere'de geliştirilmeye başlanmış “Garden City” isimli bir şehir planlama metoduna dayanıyor.

d-sexykwwaa46oo.jpg

İnsan ne söyleyeceğini bilmiyor gerçekten. Sol-Kemalistler hayal dünyasında bazı şeylerin karşılığı yok anlaşılan! Siz ne söylerseniz söyleyin onlar kendi bildiklerini okuyorlar!

 

HABERE YORUM KAT

6 Yorum