1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Amerika’nın enflasyonu felaket peki ya Türkiye’nin?
Amerika’nın enflasyonu felaket peki ya Türkiye’nin?

Amerika’nın enflasyonu felaket peki ya Türkiye’nin?

ABD ve Avrupa ekonomilerindeki enflasyon rakamlarını Türkiye’nin verileri ile kıyaslayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aradığınız gıda ürünlerini bile bulamıyorsunuz oralarda. Hamdolsun Türkiye'nin böyle bir sorunu yok” söylemiyle tepki çekiyor.

16 Ocak 2022 Pazar 09:03A+A-

HAKSÖZ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün Aydın’da sarf ettiği “böyle bir ekonomik sorun yok” söylemleri tepki çekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika ve Avrupa ekonomilerindeki enflasyon rakamları ile Türkiye ekonomisindeki enflasyonu kıyaslayan Erdoğan, “Gelişmiş ülkelerin 6-7 katına çıkan enflasyon ve artık ipin ucunu kaçırdıkları para genişlemeleriyle şaşkın şekilde sağa sola yalpaladığı bir dönemde Türkiye kendi rayında güvenle yoluna devam ediyor. Amerika'ya bak, enflasyon felaket. Avrupa'ya gelin, aynı. Aradığınız gıda ürünlerini bile bulamıyorsunuz oralarda. Hamdolsun Türkiye'nin böyle bir sorunu yok” dedi.

Artan ekonomik sıkıntılarla beraber alım gücünün düştüğü gözle görülür, maddi olarak hissedilir olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın enflasyon konusundaki yorumları haklı bulunmuyor.

Sürekli olarak yabancı ülkeler ile kıyaslanan Türkiye ekonomisinin rakamlara göre büyüdüğü iddia edilirken, büyümenin yükünü halktan toplanan vergilere yaslayan iktidarın bu tarz söylemleri de rahatsızlık uyandırıyor.

Türkiye ekonomisinde ÖTV ve KDV zamları yapılırken, doğalgaz, elektrik, su, kağıt, gıda, ulaşım, giyim ve otomotiv gibi sektörlerde aşırı pahalılaşma ve vergi artışları olduğu görülüyor.

Her ne kadar kamu çalışanlarına, asgari ücretlilere ve emeklilerin maaşlarına zamlar yapılsa da özel sektörlerde düşük maaşlarla çalışan milyonlarca insan olduğu gerçeği unutuluyor.

Türkiye’nin aşırı zamlı ve vergili ekonomi tablosunu da ABD ve Avrupa ile karşılaştırmak pek makul bir kıyaslama olarak görülmüyor.

İktidarın, ekonomik şikayetleri artan toplumu, “farklı ekonomik modelleri uyguluyoruz” veya “gerekli önlemleri alıyoruz” gibi siyasi söylemler ile muhatap kılmasının ötesinde çözüm yolları için reel yöntemler ve işinin ehli insanlarla yola devam etmesi gerektiği gerçeğini görmesi bekleniyor.

 

HABERE YORUM KAT

10 Yorum