1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. Amerikalı Rahip Andrew Brunson Ev Hapsine Alındı
Amerikalı Rahip Andrew Brunson Ev Hapsine Alındı

Amerikalı Rahip Andrew Brunson Ev Hapsine Alındı

İzmir’de tutuklu yargılanan ABD’li rahip Andrew Brunson’ın tutukluluğunun ev hapsine çevrildiği bildirildi.

25 Temmuz 2018 Çarşamba 16:33A+A-

İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, İzmir’de tutuklu yargılanan ABD’li rahip Andrew Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt’un sağlık sorunlarını da gerekçe göstererek yaptığı “tutukluluğun devamına itiraz” başvurusu sonucu, rahibin adli kontrolle “ev hapsine” alınmasına karar verdi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre yargılanma süreci devam ederken konutunu terk etmesi yasaklanan rahip Brunson’a “yurt dışına çıkış yasağı” da getirildi.

CNNTürk muhabiri Taylan Yıldırım, Brunson’a elektronik kelepçe takılacacağını ve rahibin avukatının elektronik kelepçe kararına itiraz edeceğini de belirtti.

İzmir’de Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi’nin ABD’li rahibi Andrew Brunson, Ekim 2016’da “Gülen yapılanmasına üye olmak” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Brunson hakkında “FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı” iddiasıyla 35 yıl hapis cezası isteniyor.

Mahkeme 18 Temmuz’da görülen son duruşmada sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetmişti.

Mahkeme Kararında Ne Dedi?

Mahkeme, tutukluluğun ev hapsine çevrilmesi kararını şu gerekçelerle açıklandı:

“Her ne kadar 18 Temmuz 2018 tarihli oturumda sanık ve müdafi tarafından yapılan tahliye talebi reddedilmişse de CMK 104 ve 105. maddeleri uyarınca mahkememizce dosya üzerinde yapılan yeniden değerlendirme neticesinde sanığın savunmasının alınmış oluşu, sanığa isnat olunan suçlar yönünden delillerin büyük oranda toplanmış oluşu, sanık ve müdafi tarafından iletilen sağlık mazereti, sanık her ne kadar yabancı ülke vatandaşı ise de tutukluluktan elde edilecek faydanın etkin adli kontrol hükümleriyle sağlanabilecek oluşu hususları nazara alınarak tahliyesine karar verildi.”

Trump: Erdoğan Bir Şey Yapmalı

ABD Başkanı Donald Trump mahkemenin 18 Temmuz’daki kararı sonrası Brunson’ın suçsuz olduğunu öne sürmüş ve Twitter hesabında paylaştığı mesajda “Erdoğan, Brunson’ın serbest kalması için bir şey yapmalı.” demişti.

Trump, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Türkiye’nin cezaevindeki saygın rahip Andrew Burnson’ı tahliye etmemesi tam bir rezalet. Çok uzun zamandır rehin tutuluyor. Erdoğan bu mükemmel Hristiyan eş ve babanın serbest kalması için bir şey yapmalı. Yanlış bir şey yapmadı ve ailesinin ona ihtiyacı var!”

Bir sonraki duruşma 18 Ekim'de yapılacak.

ABD’nin Kuzey Carolina eyaletinde doğan 50 yaşındaki Brunson, 23 yıldır Türkiye’de yaşıyordu ve tutuklandığı sırada süresiz oturma izni başvurusu yapmaya hazırlanıyordu.

ABD Başkanı Donald Trump, bizzat Türkiye’den rahibin iadesini talep ederken, bu tutukluluk iki ülke arasında tansiyonu yükselten konular arasında yer alıyordu.

Brunson Hakkındaki İddianamede Ne Suçlamalar Var?

Bruson hakkındaki iddianame tutuklanmasından yaklaşık 1,5 yıl sonra hazırlandı ve Mart 2018’de İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, Brunson’a hem FETÖ hem de PKK adına suç işlediği suçlaması yöneltildi.

Brunson için “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” gerekçesiyle 15 yıla kadar, “devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askerî casusluk amacıyla temin etmek” suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası istendi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum