1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Alman Basınından Volksstimme: Suriye Kan Ağlarken Batı Seyirci Kalıyor
Alman Basınından Volksstimme: Suriye Kan Ağlarken Batı Seyirci Kalıyor

Alman Basınından Volksstimme: Suriye Kan Ağlarken Batı Seyirci Kalıyor

Alman basınında, Suriye’de işlenen savaş suçlarına Batı’nın kayıtsızlığı, Avrupa’nın yardım eli uzatmadığı sığınmacılar ve pandemi döneminde çocuklara yönelik artan şiddet tehlikesi öne çıkıyor.

12 Mayıs 2020 Salı 14:11A+A-

Uluslararası Af Örgütü, Suriye’nin kuzeybatısına ilişkin raporunda Suriye ve Rus ordularını bilerek sivil hedeflere saldırı düzenlemekle ve "savaş suçu" işlemekle suçlamıştı. Märkische Oderzeitung’daki yorumda, bu savaş suçlarına karşı sessiz kalan Avrupa’yı eleştiren şu satırlar göze çarpıyor:

    "Suriye’de hastenelere, okullara atılan varil ve misket bombaları. Bunlar, sivillere yönelik bilinçli saldırılar. Sivil halka karşı işlenen korkunç bir savaş suçu. Uluslararası Af Örgütü, bu terörü belgeledi. Söz konusu saldırıların mesuliyeti ise rapora göre Esad rejimine ve 2015’ten bu yana düzenlediği saldırılarla ona destek veren Rusya’ya ait. Zira, Moskova’nın desteği olmadan Şam’daki diktatör iktidarı elinde tutamazdı. Putin’in yaptıklarından sorumlu tutulmasına yönelik sesler her defasında yükselip, sonra yerini yine sessizliği bırakıyor. Af Örgütü’nün ve Birleşmiş Milletler’in raporlarına çaresizce kafa sallamak ve mülteci dalgalarından korku duymak…İşte bunlar da Avrupa’nın seçtikleri."

Magdeburg’da yayımlanan Volksstimme’deki yorumda da Suriye konusunda Batı’ya benzer eleştiriler yöneltiliyor:

    "İngiltere eski Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Putin’in Suriye’deki iç savaşı tek bir telefonla bitirebileceğini iddia etmişti. Ancak görünen o ki Kremlin’in bu yönde bir stratejisi bulunmuyor. Onun yerine her ne kadar şu sıralar hükümete yakın medya kuruluşları bu diktatörü 'aciz' ilan etse de Rusya, Esad cephesinde kirli bombalamalarına devam ediyor. Korona ve düşen petrol fiyatları Rusya’nın bütçesini yerle bir ederken, masraftan kaçınılmadan Suriye’nin yanı sıra Moldova, Gürcistan ve Ukrayna’daki çatışmalar da besleniyor ve devam ettiriliyor. Ufukta görünen bir gelişme ya da hedef ise yok. Uluslararası mali yardımlar ve muktedir bir hükümet olmadan Suriye’nin yeniden yapılandırılması da hayal oldu. Buna rağmen Putin tek bir şeyden emin olabilir, o da Avrupa Birliği’nin kendisinin Suriye’de işlediği savaş suçlarını durdurmaya dahi çalışmayacağı. Zira, ülke kan ağlarken Batı, bu durumu izlemekle yetiniyor."

Deutsche Welle Türkçe

HABERE YORUM KAT