1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. Allavi: Maliki'yi İstemiyoruz
Allavi: Maliki'yi İstemiyoruz

Allavi: Maliki'yi İstemiyoruz

Irak’ın önemli siyasi figürlerinden, laiklik yanlısı Şii siyasetçi İyad Allavi, Başbakan Nuri Maliki'nin başarısız olduğunu ve kendisini artık başbakan olarak istemediklerini söyledi.

05 Temmuz 2014 Cumartesi 12:34A+A-

Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Irak’ta yaşanan son gelişmeleri ele alan Allavi, NTV'ye verdiği röportajda Maliki'yi eleştirdi.

Irak'ta laiklik yanlısı çizgiye sahip olan Vataniyye Koalisyonu lideri Allavi, "Maliki güvenlikte, hizmetlerde ve yolsuzlukla mücadelede başarısız oldu. Biz artık onu istemiyoruz" dedi.

Kurulacak yeni hükümet için bir önkoşullarının olup olmadığı sorusuna Allavi, "Kendisi hükümette olmamalı. Belki bakan olabilir ancak başbakan olarak kabul etmiyoruz onu" şeklinde cevap verdi.

'Krizin aşılması için çok geç değil'

Irak'taki krizin aşılması için çok geç kalınmadığını belirten Allavi, "Bu krizin aşılabilmesi için iki prensipte uzlaştık. Reformlar, uzlaşı sağlanması, aynı zamanda gelirlerin paylaşılması. Bu birinci ayak. İkincisiyse ulusal birliğe dayalı bir hükümet kurulması ve bu hükümetin Iraklı liderlerden oluşması" dedi.

Ancak Maliki'nin ulusal birliğe dayalı bir hükümet kurulması fikrini reddettiğini kaydeden Allavi konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"O kurtuluş hükümetinden bahsetti. Biliyorsunuz bu söz konusu değil. Kurtuluş hükümeti gibi bir şey olamaz. Fakat ulusal birlik hükümeti olabilir. Ancak ulusal birlik hükümeti Irak’ı şu an bulunduğu noktadan kurtarabilir. Irak’ın liderlerinden oluşan bir hükümet olmalı bu. Dolayısıyla parlamentonun sesi duyurulmalı. İkinci olarak ise bunun sonrası var. Ancak bu şekilde bir yol haritası oluşturulursa ülke, içinde bulunduğu durumdan ileriye götürülebilir. İki bileşeni var bu yol haritasının: Öncelikle uzlaşının sağlanması, daha sonraysa kurumların mezhep temelinden çıkarılması."

Irak siyasetinin dinamiklerinin bir parçası olduklarını belirten Allavi, Irak iki ayaklı bir girişim başlattıklarını söyledi. Allavi, "İlk olarak bizim bir yol haritasına ve hükümete ihtiyacımız var. İkinci olaraksa Irak’ın komşularının bir araya gelmesi ve BM gözetiminde bir toplantı yapmasına ihtiyaç var. Ancak bu şekilde Irak’a yardım edilebilir" diye konuştu.

'Türkiye ile fikir ayrılığı var'

Türkiye ile aslında aynı fikirde olduklarını vurgulayan Allavi, zamanlama konusundaysa fikir ayrılığı olduğunu söyledi.

Allavi, "Onlar hükümet kurulduktan sonra ya da parlamento sözcüsü seçildikten sonra bir şeylerin yapılması gerektiğini düşünüyorlar. Daha sonra detaylara geçelim, diyorlar. Fakat bana göre parlamento toplanmadan önce harekete geçilmeli, özellikle parlamento sözcüsü seçilmeden önce bir şeyler yapılmalı.  Biz şu andan itibaren bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

'Barzani'yi anlayabiliyorum'

Kürtlerin Irak politikasındaki durumu ve Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin bağımsızlık referandumuyla ilgili düşünceleri sorulan Allavi, "Ben aslında Barzani neden böyle bir açıklama yaptı anlayabiliyorum. Çünkü hükümet Kürtlere yönelik olumsuz politikalar uyguladı. Kürtleri cezalandırdı. Kürtlere yönelik bu olumsuz politikalar politikalar bu sonucu doğurdu. Bence bugünün düzeninde her şeyden önce bir diyalog sağlanması gerekiyor. Kürtler birleşik Irak’a dâhil edilmeli" dedi.

Ancak Kürtlerin erken bir adım atmamaları gerektiğinin altını çizen Allavi, "Kürtlerin neden böyle bir adım attığını anlayabiliyorum. Fakat Iraklı siyasi gruplar arasında sağlıklı bir diyalog kurulmalı. Böylelikle ülke parçalanma olmaksızın bir araya getirilmeli" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de Kürtlere yönelik bir tutum değişikliği görüyor musunuz?" şeklindeki soruya Allavi, "Türkiye’nin tutumunda çok değişiklikler görüyorum, bu çok açık. Ama beni kaygılandıran şey bu ülkeler arasında bir diyalog olmaması. Dolayısıyla bir başka girişim daha başlattım komşu ülkeler arasında. Bence Irak’ta rol oynayanlar ve komşu ülkeler arasında istişarelerin sürmesi gerekiyor. Neler yapılabileceği konusunda istişareler yapılması gerekiyor. Durağan bir şeyden bahsetmiyoruz. Dinamik bir hareketlilik söz konusu. Bu dinamiklik yeni bir realite ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla kaygılar var" cevabını verdi.

'Ayaklanmanın Türkiye ile bir ilgisi yok'

Irak'ta IŞİD'in Musul'u ele geçirmesinin ardından kaçırılan ve perşembe günü serbest bırakılan Türk şoförleriyle ilgili de konuşan Allavi, Irak'taki ayaklanmayla Türkiye arasında bir ilişki olmadığını söyledi.

Allavi, "Adımların hesaplanarak atıldığını düşünmüyorum. Çünkü bu insanlar aslında orada çalışıyorlar, dolayısıyla politik sürecin bir parçası değil. Onların serbest bırakılması akıllıca bir karardı. Bence Türkiye çok önemli bir rol oynadı. Irak’taki birçok tarafla konuştu ve insanların serbest bırakılmasını sağladı. Biz çok mutluyuz serbest bırakıldıkları için" dedi.

'Savaş komşu ülkelere sıçrayabilir'

Suriye’deki savaşın Ürdün ve Türkiye gibi komşu ülkelere sıçradığını söyleyen Allavi, "Irak’ta da benzer şeyler olabilir. Suriye’deki sıçramalar gibi Irak’ta da benzer sıçramalar görülebilir" diye konuştu.

Son olarak "Türkiye'den beklentileriniz nedir?" sorusuna Allavi, "Biz dün çok uzun ve kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik. İki hafta içerisinde yeniden bir araya geleceğiz. Problem aslında şu: Bölge ülkelerini ve İran’ı nasıl bir araya getireceğiz. İran’la ilgili birtakım problemler söz konusu. Arap ülkeleriyle İran arasında problemler var. Tabii ki Suriye hükümetiyle ilgili sorunlar var" cevabını verdi.

NTV

HABERE YORUM KAT

1 Yorum