1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Aksaray Üniversitesinde akademisyen olduğu iddia edilen Zulal Atalay ile ilgili ortaya atılan iddialar doğru mu?
Aksaray Üniversitesinde akademisyen olduğu iddia edilen Zulal Atalay ile ilgili ortaya atılan iddialar doğru mu?

Aksaray Üniversitesinde akademisyen olduğu iddia edilen Zulal Atalay ile ilgili ortaya atılan iddialar doğru mu?

Aksaray Üniversitesi'ne yeni gelen bir akademisyenin dikkat çeken özgeçmişi sosyal medyada gündem oldu. CHP heyetleriyle beraber ve birebir dışişleri toplantılarına katıldığı anlaşılan akademisyenin ataması Aksaray Üniversitesi tarafından durduruldu.

23 Ekim 2021 Cumartesi 19:07A+A-

HAKSÖZ HABER

Gazeteci Nevşin Mengü'nün gündeme getirdiği olaya göre Aksaray Üniversitesine akademisyen kadrosu ile dahil olan Zehra Zulal Atalay Laçin’in doçentlik belgesinin olmadığı tespit edilirken ataması da durduruldu.

Zehra Zulal Atalay Laçin’in akademisyen kadrosuna 'Ankara'dan tavsiyeyle mi atandı?' sorusu sorulmuş ve birçok sosyal medya kullanıcısın araştırmaları sonucu Zulal Atalay’ın birçok akademik belgesinin yanlış bilgiler içerdiği tespit edilmişti. Ayrıca Zulal Atalay’ın 2011-2012 yıllarında CHP heyetiyle beraber toplantılara katıldığı iddia edildi.

Gazeteci Nevşin Mengü bile isteye mi bu isimle ilgili araştırma yapıp bilgilerini kamuoyuna sundu bilinmiyor ancak, kendisinin yakın olduğu CHP’nin, sahtekarlık ile itham edilen bir isme uzun süre referanslık yaptığı iddia edildi. Üstelik iddialara konu kişinin Ankara’dan destek alıp almadığını ilk soran da Nevşin Mengü idi.

nevsin-mengu.jpg

Sahte evraklar ve beyanlar ile Zulal Atalay’ın Aksaray Üniversitesine dahil olduğu tartışmaları Aksaray Üniversitesi tarafından da kısmen doğrulandı.

Sahte beyan tartışmaları ile üniversiteye dahil olan akademisyen hakkındaki tartışmalara CHP ile olan ilişkisi de eklenince akıllara, ‘Siyaset ve akademi arasındaki çarpık ilişkilerin mahiyeti nedir?’ soruları geldi.   

Nevşin Mengü Twitter hesabından şunları yazdı: "Aksaray Üniversitesi'ne gelen yeni bir akademisyen diğer akademisyenlerin dikkatini çekti. Üniversite'de Ankara'dan 'yukarından' bir tavsiyeyle atandığı söylenen Zehra Zulal Atalay Laçin.

Atalay, CV'sinde ODTÜ mezunu olduğu beyan etmiş, 2006 yılına ait diplomasında Ahmet Acar'ın imzası var, ancak 2006da AhmetAacar rektör değil. Atalay o dönemde başka bir isimle falan okuduğunu söylüyor. Gariplikler bununla sınırlı değil.

Doktorasını ODTÜ'ye yaptığını tez danışmanının da İhsan Dağı olduğunu söylüyor. İhsan Dağı böyle bir kişiyi tanımıyor. YÖK Ulusal Tez Merkezi ve ODTÜ’nün tez arşivinde Zulal Hanım’a ait bir tez yok.

Üstelik Zulal Hanım’ın üniversiteye sunduğu CV’de beyan ettiği doktora tez başlığı Profesör Doktor Ferhat Pirinççi’nin doktora tezine ait.

Zulal Hanım yüksek lisans eğitimini Manchester Üniversitesi’nde Dr. Andreja Zevnik danışmanlığında hazırladığı tez ile 2000 yılında tamamladığını beyan etmiş. Halbuki Dr. Andreja Zevnik 2011 yılında doktora eğitimini tamamlamış. Dolayısıyla bu bilgi de yanlış

Zulal Hanım’ın CV’de beyan ettiği akademik çalışmalar gerçekte Zeynep Atalay isimli akademisyene ait. Zulal Atalay isimli kişinin Google Scholar sayfasına göz attığınız taktirde gerçekte Zeynep Atalay’a ait olan makaleleri kendi makaleleri gibi paylaştığını görüyorsunuz.

Kim bu Zulal Atalay? Gerçekten bir diploması var mı yok mu? Ve gerçekten Taşra Üniversitelerinde neler oluyor? Taşra Üniversitelerinde okuyan öğrenci ve çalışan akademisyen arkadaşlar bize ulaşın. Benzer vakalarla karşılaşıyor musunuz?”

Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı Genel Sekreteri Abdulkerim Çalışkan da bu iddialar sonrası bir açıklama yaparak:  “Bu kişi üç aydır inceleme altındaydı. Bugün itibariyle Aksaray Üniversitesi, Atalay’ın atamasını iptal etti. ÜAK, Atalay’ın doçentlik belgesinin olmadığını tespit etti.” dedi.

Zulal Atalay’ın doçentlik belgesinin olmamasının yanı sıra CHP'de Dış İlişkiler Uzmanı olarak görev aldığı ve ‘2011-2012 Socialist International’ toplantılarına CHP heyetleri ile katıldığı ortaya çıktı. 

Kimi sosyal medya kullanıcılarının yaptıkları araştırmalara göre "Atalay, BAE Dışişleri Bakanıyla baş başa görüşmüş", Anadolu Ajansı’nın haber küpürlerinde de kendisinden bu konuda bahsedildiği görülebiliyor. 

zulal-atalay-1.jpg

 

Zulal Atalay’ın CHP bilgi sistemleri biriminde çalıştığı aktarılırken, CHP ile bağlarının da bu süre boyunca devam ettirildiği ve Irak Erbil'de 2017'den itibaren Fransız Üniversitesi bünyesinde çalıştırıldığı görüldü.  

zulal-atalay-2.jpg

 

Hakkındaki sahte evrak iddiaları ile gündeme gelen Zulal Atalay’ın da avukatı aracılığı ile iddialara dönük açıklamaları oldu.

 

Avukatı haberi yapanlar hakkında dava açılacak dedi

Aksaray Üniversitenin duyurusunun ardından avukat Zulal Atalay’ın avukatı Ayşenaz Çimen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ‘Zulal Atalay Laçin’in kendisine ulaştığını ve akademik kariyerine ilişkin belgeleri kendisine gönderdiğini’ söyledi.

Zulal Atalay’ın haberi yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyleyen Çimen paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Prof. Laçin, yaklaşık iki senedir akademik kariyeri hakkında asılsız ihbarlarla soruşturmalar geçirdiğini, hepsinden de KYOK kararı aldığını tarafıma beyan etti. Bu durum üzerine Prof. Laçin, KYOK kararlarını ve akademik kariyerine ilişkin bütün belgelerini tarafıma gönderdi. Bu belgeleri incelediğimde hukukçu olarak Nevşin Mengü hanımefendinin yapmış olduğu bu habere çok şaşırdım. Prof. Laçin, pazartesi gününden itibaren bu asılsız haberi yapan ve yaptıranlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını ifade etti. Umarım adalet yerini bulur.

 

“‘CHP'yle siyasi ilişkileri’ olan ve “sahte akademisyenlik ile itham edilen” Zulal Atalay’ın bulunduğu pozisyona nasıl ve kimler aracılığıyla geldiği” soruları ise cevaplanmayı bekliyor.

HABERE YORUM KAT

5 Yorum